خبرگزاري فارس: رئيس موسسه خاورميانه روسيه با اشاره به اينكه دوره حكومت رژيمهاي خودكامه در منطقه به پايان رسيده، تاكيد كرد كه آمريكا هم نميتواند در اين رابطه كاري كند و چارهاي جز كنار آمدن با انقلاب مردمي نخواهد داشت.
به گزارش فارس، "يوگني ساتانوفسكي " رئيس موسسه خاورميانه روسيه در گفتوگو با خبرنگار روزنامه «گازيه تا» به بررسي اين مسئله پرداخت كه امكان تغيير رژيم حاكم در مصر تا چه اندازه واقعي است و اينكه آيا موج انقلاب مردمي در مصر ممكن است به ساير كشورهاي عربي نيز نفوذ پيدا كند.
اين كارشناس برجسته مسائل خاورميانه در رابطه با روند اوضاع در مصر گفت: «موج اعتراضات كنوني در حقيقت بزرگترين ناآراميها در كل طول رهبري "حسني مبارك " بر مصر بشمار ميرود. كسي نميتواند بگويد كه وي خواهد توانست قدرت خويش را حفظ كند. هر لحظه كه ارتش اين كشور از انجام وظايف خويش خودداري كند، مبارك ديگر شانسي براي ادامه حاكميت نخواهد داشت و اين دقيقا اتفاقي است كه در تونس رخ داد.»
ساتانوفسكي در مورد امكان تكرار سناريوي تونس در مصر توضيح داد: «در مقايسه با تونس، اوضاع در مصر فاجعهآميزتر است. البته با توجه به تجارب تاريخي اين باد به جهت مشخصي ميوزد و ميتوان گفت كه دوره حكومت رژيمهاي خودكامه در منطقه به پايان رسيده است. رهبراني كه موفق نشدند حكومت را مانند سوريه و يا آذربايجان به فرزندان خود منتقل كرده و گامهايي در جهت دموكراسي كردن اوضاع سياسي در داخل بردارند، با اين خطر مواجه هستند كه به سرنوشت مصر دچار شوند.»
رئيس موسسه خاورميانه روسيه افزود: «آنچه مسلم است حسني مبارك ديگر نميتواند رهبري مصر را بر عهده داشته باشد. در بهترين شرايط وي ممكن است قدرت را به رئيس سرويسهاي امنيتي كشور بسپارد، ولي در پايان اين تونل بهر حال مردم با حاكميت خودكامه به مبارزه خواهند پرداخت.»
ساتانوفسكي در مورد امكان سرايت اين موج انقلابي به ساير كشورهاي عربي يادآور شد: «در يمن و الجزاير شرايط به مراتب بدتر از مصر است و در حال حاضر همه چيز به قدرتهاي حاكمه در آنها بستگي دارد. اگر آنها حاضر به جاري كردن حمام خون شوند و اگر آنها دستگاه نظامي مورد اعتمادي در اختيار داشته باشند، ممكن است چند سالي بيشتر حاكميت را در كشور همچنان در دست داشته باشند، ولي در غيراين صورت بايد خود را براي بازنشسته شدن آماده كنند. البته اين مسئله بعيد نيست كه مقامات بلندپايه در اين كشورها سعي كنند رهبري كشور را خود بدست گيرند.»
اين كارشناس در خصوص امكان دخالت ساير كشورها، از جمله آمريكا در حوادث كنوني مصر گفت: «دخالت در انقلاب مردمي رخ داده در مصر در واقع به منزله قرار گرفتن در عرشه كشتي «تايتانيك» است كه به كوه يخي برخورد كرده و ميتواند به قيمت از دست دادن حاكميت خود آنها تمام شود. استفاده از راه حل نظامي در مصر اصلا براي آمريكا مجاز نيست، چرا كه اين كشور در حال حاضر هم در مشكلات خود در عراق و افغانستان غوطه ور است. بنابراين آمريكا هيچ كاري در اين رابطه نميتواند انجام دهد و چاره اي نخواهد داشت بغير از اينكه با هر نيروي نظامي كه در پايان اين ماجرا قدرت را در مصر در دست بگيرد، همكاري كند و تنها بر ضرورت اجراي دموكراسي در كشور تاكيد كنند.»