برنامه میز گرد هفتگی شبکه تلویزیونی بی بی سی به نام دیت لاین که با شرکت خبرنگاران خارجی مقیم انگلیس و روزنامه نگارانی از این کشور تشکیل می شود این هفته به بررسی اوضاع در کشورهای عربی به ویژه رویدادهای مصر اختصاص داشت.
گون اسلر از عبدالباری عطوان سردبیر نشریه القدس العربیه چاپ لندن پرسید ایا حسنی مبارک رفتنی است. عطوان گفت تردیدی ندارم که حسنی مبارک سرنگون خواهد شد و مردم مصر به تظاهرات خود تا سرنگونی مبارک ادامه خواهند داد. وی گفت همانگونه که مردم تونس زین العابدین بن علی را سرنگون کردند مردم مصر نیز حسنی مبارک را سرنگون خواهند کرد.
انتظار می رود رژیم مصر در مقایسه با دولت تونس در تلاش برای پایان دادن به تظاهرات برخورد خشن تری از خود نشان دهد. عطوان گفت چهل میلیون نفر از مردم هشتاد میلیون نفری مصر زیر خط فقر زندگی می کنند و مبارک سی سال است که بر این کشور حکومت می کند و اکنون از انجام اصلاحات در کشور سخن می اورد و معلوم نیست که چرا در خلال سی سال گذشته در کشور اصلاحات ایجاد نکرده است. وی گفت بیکاری در مصر بیش از چهل و پنج درصد است و نکته جالب در قیام مردم مصر و تونس این است که احزاب رهبری این تظاهرات را بر عهده ندارند بلکه این جوانان و توده های مردم هستند که به صورت خود جوش و به علت سرخوردگی بیش از اندازه علیه حکومت های خود قیام کرده اند. عطوان گفت رهبران کشورهای عرب هرگز توجه ای به نسل جوان خود نشان نداده و انها را جدی نگرفته اند و اکنون بهای سنگین این بی توجهی خود را پرداخت می کنند. خانم پلی توینبی از روزنامه گاردین گفت دولت مصر حتی با قطع شبکه های ارتباطی نمی تواند قیام مردم را سرکوب کند.
البته تظاهرات مردم چین در میدان تینان من به نتیجه نرسید و مردم پیروز نشدند اما اکنون چنین به نظر می رسد که اوضاع به نفع مردم رقم می خورد.
مردم به ناگهان با برپائی تجمع تصمیم می گیرند سرنوشت خود را به دست بگیرند.
البته این لحظات اولیه بسیار شادی اور است اما در نهایت و پس از مدتی دوباره سرخوردگی و مشکلات از راه می رسند هر چند که انقلاب در لحظات شکل گیری ان بسیار تماشائی است در نهایت ارمان ها تحقق پیدا نمی کنند. جاناتان ساسردوتی از تحلیگران مسائل خاورمیانه گفت انقلاب رویدادی جالب و تماشائی و در عین حال مخاطره امیزه است.
نشستن در لندن و تماشای رویدادهای قاهره جالب است اما باید در نظر داشت که مردم در این تظاهران زندگی خود را به خطر می اندازند. وی گفت بی تردید اسرائیلی ها با دقت تحولات مصر را پیگیری می کنند چون تحولات مصر می تواند بر مسائل امنیتی اسرائیل تاثیر منفی برجای بگذارد.
درست است که اسرائیل مدت سی سال است که با مصر پیمان صلح امضاء کرده است اما اگر با سقوط حسنی مبارک اخوان المسلمین قدرت را در مصر به دست بگیرند در انصورت دیگر پیمان صلحی بین مصر و اسرائیل وجود نخواهد داشت.