خبرگزاري فارس: وزير امور خارجه آمريكا با اشاره به تحولات مصر خواستار برگزاري انتخابات و اصلاحاتي به اصطلاح منظم شد و تلويحا هشدار داد كه نبايد مصر به كشوري مانند ايران تبديل شود.
به گزارش فارس به نقل از خبرگزاري رويترز، "هيلاري كلينتون " وزير امورخارجه آمريكا امروز يكشنبه در 5 برنامه تلويزيوني در شبكههاي مختلف آمريكايي شركت كرد تا درباره موضوع "ناآراميهاي اخير در مصر " گفتوگو كند.
بنا بر اين گزارش، كلينتون امروز در برنامه "اين هفته " شبكه "اي بي سي "، برنامه "خطاب به ملت " شبكه "سيبياس "، "سخنراني سالانه " شبكه "سيانان "، "يكشنبه با فاكس نيوز " شبكه فاكس نيوز و برنامه "ديدگاهها و مطبوعات " شبكه تلويزيوني "ان بي سي " شركت كرده و اظهاراتي را درباره تحولات مصر مطرح كرد.
با وجود اينكه آمريكا تا كنون از ادامه حاكميت "حسني مبارك " در مقام رئيسجمهور مصر به عنوان يكي از متحدان كليدي خود در خاورميانه حمايت كرده است، كلينتون امروز از مبارك كه سخت تلاش ميكند تا همچنان در قدرت باقي بماند خواست تا انتخاباتي به اصطلاح آزاد و منصفانه برگزار كند.
وي همچنين اعلام كرد كه واشنگتن به هيچ عنوان قطع كمكهاي خود به قاهره را دست كم در شرايط كنوني در نظر ندارد.
وزير امورخارجه آمريكا در اظهارات خود با اشاره به موضوع برگزاري انتخابات، همچنين رئيس جمهور مصر را تحت فشار قرار داد اصلاحاتي را در پاسخ به اعتراضات گسترده و بي سابقه در مصر هرچه سريعتر اعمال كند. كلينتون در عين حال از رئيسجمهور مصر خواست تا "تغييرات دموكراتيك منظمي " را در اين كشور ترتيب دهد تا به گفته وي " از نتيجهاي همچون آنچه در ايران اتفاق افتاد، ممانعت به عمل آيد " ؛ نتيجهاي كه وزير امورخارجه آمريكا از آن با عنوان "دموكراسي اشتباه " ياد كرد و نگراني خود را در تبديل شدن مصر به كشوري مانند ايران آشكارا نشان داد.
كلينتون در اظهارات امروز خود همچنين بر نقش حساس متعادل كننده دولت اوباما در مصر اصرار ورزيد. نقشي كه به گفته وي سعي خواهد كرد تا در عين حال كه مبارك را به عنوان متحد استراتژيك و كليدي آمريكا تنها نخواهد گذاشت، از معترضان نيز كه به دنبال تحقق حقوق خود و تسليم قدرت توسط مبارك هستند، حمايت خواهد كرد.
وزير امورخارجه آمريكا در شبكه تلويزيوني "ان بي سي " اعلام كرد: ما ميخواهيم انتخاباتي آزاد و منصفانه را در مصر شاهد باشيم و ترديد داريم كه چنين خواستهاي يكي از نتايج آنچه هماكنون در مصر در حال روي دادن است، باشد.
كلينتون بدون اشاره به كشته شدن دستكم يكصد مصري در شش روز گذشته ادامه داد: ارتش مصر كه مبارك دستور داده به خيابانها بيايد و ناآراميها را سركوب كند، به نظر ميرسد كه در برابر تظاهرات مسالمت آميز خويشنداري اختيار كرده است به جاي اينكه تلاش كند تا ناآراميها را كنترل كند.
وي همچنين در برنامه تلويزيوني شبكه "اي بي سي " تأكيد كرد: انتصاب "عمر سليمان " رئيس دستگاه اطلاعاتي مصر به عنوان معاون رئيسجمهور توسط مبارك در روز گذشته را به سختي ميتوان "آغاز اصلاحات سياسي " در اين كشور خواند. رئيسجمهور مصر بايد در زمينه اصلاحات بسيار بهتر از اينها وارد عمل شود و اقدامات بيشتري را صورت دهد.
وزير امورخارجه آمريكا همچنين گفت: دولت اوباما نميخواهد به هيچ عنوان شاهد "خلأ " در حاكميت مصر باشد كه يك شريك بسيار مهم آمريكا در روند صلح خاورميانه و مسائل ديگر است. من تصور نميكنم كه هيچ كس بخواهد شاهد "بيثباتي "، "هرج و مرج " و "خشونت فزاينده " باشد.
وي تغيير دلخواه آمريكا در مصر را تغيير منظم و سازماندهي شده خواند و گفت: ما ميخواهيم شاهد تغييري سازماندهيشده به سمت دولتي دموكراتيك و اصلاح اقتصادي باشيم.
كلينتون طي اظهارات خود در اين برنامه تلويزيوني سعي كرد تا هيچ اشارهاي به نفوذ كاملا محسوس آمريكا بر مبارك نداشته باشد و تنها گفت: تا اين لحظه هيچ بحثي درباره قطع كمكهاي آمريكا مطرح نشده است. ما هميشه كمكهاي خود را مورد بازبيني قرار ميدهيم.
بنا بر اين گزارش، آمريكا سالانه 1.5 ميليارد دلار كمك به مصر ارائه ميدهد كه بيشتر اين ميزان كمك آمريكا در اختيار ارتش مصر قرار ميگيرد.
هيلاري كلينتون همچنين در گفتوگو با شبكه تلويزيوني "سي ان ان " در رابطه با اين سؤال كه "آيا فكر ميكند مبارك ميتواند از ناآراميهاي اخير در مصر جان به در برد؟ " ، از هرگونه اظهارنظري كه بعدا به ضرر آمريكا شود پرهيز كرد و گفت: اين به مردم مصر بستگي دارد و اين مردم هستند كه سرنوشت مبارك را تعيين ميكنند.
وي افزود: ما از هيچ نتيجه خاصي در مصر حمايت نميكنيم. ما از اين موضوع حمايت ميكنيم كه دولت، نمايندگان جامعه مدني، فعالان و مخالفان سياسي گفتوگوهايي را آغاز كنند و براي ترسيم مسيري به سوي آينده تلاش كنند.