خبرگزاري فارس: رئيسجمهور آمريكا در نشستي كه با محوريت بحران در مصر، با گروه امنيت ملي خود در كاخ سفيد داشت، در هشدار خود به مبارك عنوان كرد كه دولت مصر نميتواند تنها به تغيير كابينه بپردازد در حاليكه موضعگيري او در راستاي اعمال اصلاحات در دولت مصر همچنان پابرجاست.
به گزارش فارس به نقل از روزنامه آمريكايي "نيويوركتايمز "، "باراك اوباما " روز شنبه در نشستي كه با محوريت بحران در مصر، با گروه امنيت ملي خود در كاخ سفيد داشت، در هشدار خود به رئيسجمهور مصر عنوان كرد كه دولت مصر نميتواند تنها به تغيير كابينه بپردازد در حاليكه موضعگيري او در راستاي اعمال اصلاحات در دولت مصر همچنان پابرجا باقيست.
*اهميت تمركز آمريكا بر ناآراميها و تظاهرات مصر
بر اساس بيانيه كاخ سفيد، اوباما رئيسجمهوري آمريكا در اين نشست امنيتي كه بيش از يك ساعت طول كشيد، بار ديگر بر اهميت تمركز آمريكا بر ناآراميها و تظاهرات مصر و خودداري دولت مصر از برخورد با تظاهركنندگان، حمايت از حقوق جهاني مردم مصر و اقدامات محسوس و مسلم مصر براي اعمال اصلاحات سياسي در دولت خود، تاكيد كرد.
اوباما به نوع اقداماتي كه دولت مصر بايد در راستاي ايجاد اصلاحات اعمال كند و اينكه آيا اين اقدامات در زمان رياستجمهوري مبارك انجام خواهد شد يا نه، اشارهاي نداشته است.
گفته ميشود اوباما در اين نشست بسيار زيركانه تلاش كرده تا از هرگونه برداشتي كه از طراحي مخفيانه آمريكا براي سرنگوني رئيسجمهور مصر پرده بردارد، خودداري كند.
*نگراني مقامات آمريكايي از روي كار آمدن اسلامگرايان در مصر
بر اساس اعلام مقامات عاليرتبه دولتي حاضر در اين نشست، اوباما اعلام كرده است: هرگونه تلاش آشكار و علني آمريكا در راستاي تحتفشار قرار دادن مبارك براي استعفا و يا تعيين جانشين براي او، ميتواند نتيجه معكوس داشته باشد.
بر اساس اعلام يكي از مقامات عاليرتبه دولت آمريكا كه به دليل حساسيت موضوع، تمايلي به افشاي نامش نداشت، اوباما در اين نشست بارها اعلام كرده است كه اين مردم مصر هستند كه بايد در رابطه با آينده كشور خود تصميم بگيرند و آمريكا در موقعيت ديكته كردن و فرمان دادن حوادث و تحولات مصر نيست.
از آنجائيكه دولت مبارك، به خصوص به خاطر پيمان صلح مصر با رژيم صهيونيستي، به مدت سي سال ستون و ركن سياست خارجي آمريكا در خاورميانه بيثبات بوده است، مقامات آمريكايي نگران اين هستند كه دولت جديد مصر، به خصوص با روي كار آمدن اسلامگرايان، ديگر ارزشي براي پيمان صلح مصر و رژيم صهيونيستي، كه در سال 1979 و توسط "انور السادات " متصدي سابق مصر، امضا شده است، قائل نباشند.
*آمريكا دوست دارد شاهد ظهور دولتي سكولار و غيرمذهبي در مصر باشد
يكي از مشاوران اوباما اعلام كرد: واضح است كه مدت زمان حكومت مبارك به پايان رسيده است، اما اينكه پايان دوره مبارك به اين معناست كه او اجازه انجام يك پروسه حقيقي سياسي را در كشورش ميدهد و يا اينكه از اين مسير كنارهگيري خواهد كرد، موضوعي است كه مردم مصر بايد درباره آن تصميم بگيرند.
اين اولين باري است كه واشنگتن در نوع برخورد خود با تظاهراتي كه بر عليه يكي از همپيمانان سازشناپذير و ديكتاتور و فاسد آنها صورت ميگيرد، با مرحلهاي بحراني روبرو شده است.
مقامات دولتي آمريكا دوست دارند شاهد ظهور دولتي ميانهرو و سكولار و غيرمذهبي در مصر باشند، اما از آنجائيكه رئيسجمهوري مصر با ايجاد خفقان سياسي، مانع شكلگيري بحثهاي سياسي شده است و هرگونه مخالفتي كه عليه دولت عنوان ميشود را بياهميت جلوه ميدهد، امكان وجود موضع ميانهاي براي سياستهاي مصر و حزبي غيرمذهبي و معتبر، كه در مخالفت با دولت مبارك رشد پيدا كند، فراهم نيست.
*مقامات آمريكايي به روي كار آمدن "عمر سليمان " فكر ميكنند
اين بدان معناست كه اگر قرار بود امروز در مصر انتخاباتي آزادانه برگزار شود، مردم مصر بايد بين روي كار آمدن حزبي اسلامگرا و يا ارتشي كه سالهاست از دولت مبارك حمايت و پشتيباني ميكند، يكي را انتخاب كنند، و اين دو گزينه، موضوعاتي هستند كه مقامات آمريكايي را نگران كرده است.
"استفان هادلي " مشاور امنيت ملي "جرج بوش "، رئيس جمهور سابق آمريكا، اعلام كرد: ما بايد به مردم مصر اين فرصت را بدهيم تا احزاب غيراسلامي را در كشور خود به وجود بياورند.
هادلي در ادامه گفت: آنچه اهميت دارد دادن زمان به مردم مصر، براي ايجاد جوامع مدني و داخلي در اين كشور است تا در زمان برگزاري انتخابات در مصر، مردم اين كشور بتوانند انتخابي واقعگرايانه داشته باشند.
برخي از مقامات آمريكايي به احتمالاتي مانند استعفاي مبارك از كاخ رياستجمهوري مصر، روي كار آمدن "عمر سليمان " رئيس سابق سازمان اطلاعات و امنيت مصر و معاون فعلي مبارك، فكر ميكنند.
اين در حاليست كه به نظر مقامات آمريكايي، ميزان مخالفت سليمان به اعمال اصلاحات گسترده در مصر بيشتر از مبارك است.
در حاليكه اوباما به نوع اقداماتي كه دولت مصر بايد در زمينه اجراي اصلاحات دولتي اعمال كند، اشارهاي نداشت، اما يكي از مقامات عاليرتبه آمريكايي اعلام كرد: منظور اوباما از انجام اقدامات اصلاحي در مصر، تغيير رياست مصر و واگذاري آن به حاميان قديمي مبارك نيست.
*تشكيل يك دولت موقت و انتقالي به رياست يك مهره خارجي در مصر
بر اساس اعلام مقامات آمريكايي، احتمال ديگري كه در اين بين وجود دارد، تشكيل يك دولت موقت و انتقالي به رياست يك مهره خارجي مثل "محمد البرادعي "، دبيركل سابق سازمان انرژي اتمي، است كه چند روز پيش به قاهره بازگشت.
در حاليكه البرادعي سالها بود كه در مصر زندگي نميكرد، اما تا حدي با تظاهركنندگان اين كشور در ارتباط بوده است.
دبير كل سابق سازمان انرژي اتمي كه همواره از منتقدان سياست و راهبرد آمريكا بوده است، ميتواند با ايجاد دولت موقت در مصر، زمينه را براي برگزاري انتخابات اين كشور كه در ماه سپتامبر برگزار خواهد شد، فراهم كند.
يكي از مقامات آمريكايي با وجود احتمال روي كار آمدن البرادعي اعلام كرد: البرادعي استقلال و عدم وابستگي خود به آمريكا را نشان داده است و اين امر هرگونه بحث درباره اينكه او به نيابت از آمريكا روي كار خواهد آمد، را از بين ميبرد.