خبرگزاری فرانسه در گزارشی از بروکسل به قلم کلر روزمبرگ نوشت : اتحادیه اروپا روز دوشنبه در واکنش به ناآرامی ها در حیاط خلوت عربی خود اعلام کرد خواستار اصلاحات در مصر و آغاز فصل جدیدی در روابط با تونس است .
وزیران امور خارجه کشورهای عضو اتحادیه اروپا با درخواست از حسنی مبارک رئیس جمهور مصر برای ایجاد اصلاحات در مصر مذاکراتشان را آغاز کردند .
آنها از مصر خواستند اصلاحات را آغاز کند اما کناره گیری او را خواستار نشدند . ژان آسلبورن وزیر امور خارجه لوکزامبورگ گفت ما نمی توانیم انقلاب صادر کنیم .
من اطمینان دارم که اتحادیه اروپا امروز به مردم دارای حسن نیت مصر و تونس اعلام خواهد کرد که ما آماده کمک به آنها برای برگزاری انتخابات در این کشورها هستیم . پیش بینی می شود وزیران امور خارجه اتحادیه اروپا درمورد مسدود شدن دارایی های زین العابدین بن علی رئیس جمهور برکنار شده تونس و همدستانش به توافق برسند . بروکسل روز سه شنبه میزبان وزیر امور خارجه جدید این کشور شمال آفریقاست که نخستین سفر خارجی وی در این سمت به شمار می رود .
وزیر خارجه جدید تونس در این سفر قرار است درباره چگونگی کمک به رژیم طرفدار دموکراسی جدید در تونس گفتگو کند . رزا بالفور از یک مرکز تحقیقاتی در زمینه سیاست اروپا گفت اتحادیه اروپا در واکنش به حوادث در کشورهای همسایه خود با تردید روبرو بوده است .
این در حالی است که اروپا اعلام کرده است این منطقه را در اولویت سیاست خارجی خود قرار داده است .
به علت برخی اعتقادات نادرست مبنی بر اینکه وضع موجود در تونس با ثبات است ، باعث شد تا رژیم سرکوبگر در تونس با کمترین انتقاد از سوی اتحادیه اروپا روبرو شود . پیش بینی می شود کاترین اشتون مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا به نمایندگی از وزیران امور خارجه کشورهای عضو اتحادیه اروپا پیشنهاد کمک به برگزاری انتخابات در تونس را مطرح کند . باتوجه به اینکه اتحادیه اروپا به علت واکنش نه چندان سریع به ناآرامی ها در تونس که از اواسط دسامبر آغاز شده است ، وزیران امور خارجه اتحادیه اروپا باید واکنشی متحد را به این ناآرامی ها نشان دهند . هرمان فان رومپوی رئیس اتحادیه اروپا اواخر این هفته گفت وی از آغاز حوادث در تونس ، تحولات در منطقه را پیوسته زیر نظر داشته است . فرانکو فراتینی وزیر امور خارجه ایتالیا گفت اتحادیه اروپا باید هیئتی سطح بالا را به همه کشورها در منطقه مدیترانه اعزام کند که با ناآرامی هایی روبرو هستند . کارل بیلت وزیر امور خارجه سوئد گفت ما در همسایگی مان از مینسک گرفته تا تیرانا ، قاهره و تونس روبرو هستیم و این اتحادیه اروپاست که می تواند با میانجی گری خود به برقراری حاکمیت قانون و ثبات در این منطقه کمک کند . تحلیلگران تاکید دارند این حوادث نشان می دهد اتحادیه اروپا باید دیپلماسی خود را در قبال جنوب مدیترانه تغییر دهد . آلوارو دو واسکونسلس Alvaro de Vasconcelos مدیر موسسه مطالعات امنیتی اتحادیه اروپا گفت اکنون زمان پایان دادن به نگرانی گسترده درمورد وضع دموکراسی در شمال آفریقاست . تونس برخلاف کشورهای همسایه اش یعنی لیبی و الجزایر که سرشار از منابع نفت و گاز هستند از هیچ منبع طبیعی برخوردار نیست .
بیکاری در میان جوانان و قیمت کالاها در تونس رو به افزایش است . تحلیلگران می گویند مهمترین چیز در تونس جلوگیری از هرج و مرج با احیای اقتصاد در کشور است . آنها می گویند صنعت گردشگری در این کشور کوچک شمال آفریقا که تنها عامل باقی ماندن آن بر روی نقشه است با مشکل روبرو شده است و هزاران گردشگر که در این کشور بودند ، تونس را ترک کرده اند .
نیروهای ارتش در حال حاضر از مناطق گردشگری مهم محافظت می کنند . شبکه القاعده از ناآرامی ها در تونس استقبال کرده اما درعین حال درمورد تلاش برای جایگزین کردن یکی دیگر از عوامل غرب به جای زین العابدین بن علی هشدار داد. شاخه القاعده در مغرب اسلامی خطاب به مردم مصر اعلام کرد quotation mark انقلاب شما یک شورش عادی نیست بلکه یک زلزله ویرانگر است که تخت بن علی ستمگر را لرزاند و باعث شد این جنایتکار به گونه ای مفتضحانه فرار کند quotation mark . این شاخه از القاعده در بیانیه ای اعلام کرد آمریکا و فرانسه هیچ تغییری را در تونس که در جهت منافع شان نباشد نخواهند پذیرفت به همین علت آنها اکنون در تلاش برای یافتن جایگزینی برای بن علی هستند که از عوامل خودشان و مورد پذیرش آنها باشد . در این بیانیه همچنین آمده است فرانسه یکی از کشورهایی بود که تا آخرین لحظه از بن علی حمایت می کرد .
آمریکا و فرانسه در آینده نیز تلاش خواهند کرد به نقش کثیف خودشان در تونس ادامه بدهند مگرانکه حملات این مجاهدین آنها را متوقف کند . مقامات فرانسوی بلافاصله حمایت خودشان را از بن علی توجیه و اعلام کردند آنها فکر می کردند بن علی می تواند در مقابله با اسلام سیاسی نقش به سزایی داشته باشد . پاریس طی بیست و سه سال حکومت بن علی از روابط گرمی با وی برخوردار بود اما پس از اعتراض های مردمی در این کشور منجر به سرنگونی وی شد ، موضع فرانسه نیز تغییر کرد .