روزنامه عبري معاريو سناريوهايي را براي پايان دادن به تنشهاي مصر و اعتراضهاي مردمي اين كشور مطرح كرده است.
به گزارش خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، اين روزنامه معتقد است كه دو سناريو در صورت سقوط نظام مبارك و دو سناريو در صورت ابقاي آن وجود دارد.
بر اساس اين گزارش، در صورت سقوط، اولين سناريو اين است كه مصر به كشوري دموكرات طرفدار غرب تبديل خواهد شد كه در اين صورت حسني مبارك، رئيس جمهور مجبور به تسليم در برابر اعمال فشارهاي مردم و كنارهگيري از قدرت خواهد شد. در اين شرايط دولت جديدي متشكل از تمامي گروههاي سياسي تشكيل ميشود كه در راستاي پيشبرد حقوق بشر تلاش ميكنند و در چنين دولتي روابط خوب با غرب و توافق نامه صلح با اسراييل به قوت خود باقي خواهد ماند كه روزنامه معاريو احتمال وقوع اين فرضيه را بسيار كم دانسته است.
سناريوي دوم نيز تبديل نظام مصر به نظام جمهوري اسلامي است و معاريو معتقد است پس از دهها سال سركوب مخالفان يك جريان قدرتمند و سازمان يافته به نام اخوان المسلمين در عرصه باقي خواهد ماند كه در اولين انتخابات آزاد در مصر اكثريت را براي اسلام گراها رقم ميزند و به اين ترتيب مصر از غرب دور ميماند و توافقنامه صلحش با اسراييل نيز لغو ميشود كه به نوشته معاريو احتمال وقوع اين فريضه بالا است.
اما در ابقاي نظام مبارك نيز دو سناريو مطرح است. سناريوي اول كاهش يافتن و كم رنگ شدن اعتراضهاي مردمي كه بر اساس آن مبارك وعده اصلاحات را ميدهد اما با كنارهگيري مخالفت ميكند و ارتش و نيروهاي امنيتي نيز در ممانعت از بحرانيتر شدن اوضاع موفق ميشوند هر چند كه اعتراضهاي مردمي و درخواستها براي كنارهگيري مبارك ادامه مييابد اما گذشت زمان موجب كم رنگ شدن اعتراضات ميشود و در اين صورت مبارك بر كرسي رياست جمهوري باقي ميماند.
معاريو احتمال اين سناريو را ميانه دانسته است.
سناريوي دوم نيز راه انداختن حمام خون است كه بر اساس آن مبارك احساس ميكند نظامش در آستانهي فروپاشي است لذا به سازمانهاي امنيتي، اطلاعاتي، نيروهاي ارتش و گارد رياست جمهوري اجازه سركوب انقلاب با استفاده از قدرت هر چه تمامتر را ميدهد و نيروهاي مصري نيز تظاهركنندگان را بدون استثنا هدف گلولههاي خود قرار ميدهند. پس از چند ماه مبارك از قدرت كنارهگيري و پسرش جمال را به عنوان جانشين خود تعيين ميكند كه معاريو احتمال اين سناريو را نيز ضعيف دانسته است.