خبرگزاري آريا- تظاهرات مردم مصردرخيابان ها، حسني مبارک رئيس جمهوري اين کشور را وادار کرد تا عمر سليمان رئيس سازمان اطلاعات را به عنوان معاون خود انتخاب کند که شايد روزي جانشين وي شود.
به گزارش خبرگزاري آريا به نقل از شبکه خبري العالم، تظاهرات هزاران نفر از مردم مصر، ممنوعيت رفت و آمد را به چالش کشيد و آن ها از نيروهاي ارتش خواستند که به آن ها بپيوندند تا مبارک را وادار به ترک قدرت کنند.
نيروهاي پليس مصر با تيراندازي به سوي مردم استان بني سويف درجنوب قاهره، 17 نفر از آنان را کشتند؛ در حاليکه فشارهاي هم پيمانان مبارک در واشنگتن و اروپا، براي کنترل پليس و تسريع در روند تحول دموکراتيک که به اصل قدرت فردي وي در دوره سي ساله حکومتش پايان خواهد داد، افزايش يافته است.
درقاهره نيز، هزاران نفر درطول روزبه خيابان ها ريختند، بدون اينکه نيروهاي ارتش مستقر درتانک ها درخيابانها به آنها آسيبي برسانند.
خبرگزاري رويترز در گزارشي به قلم " من ادموند بلير ودينا زايد" در مورد آخرين تحولات مصر نوشت: هنگامي که نيروهاي پليس، دريک مورد به تيراندازي اقدام کردند و غارتگريهايي صورت گرفت و ساختمان سازمان امور مالياتي به آتش کشيده شد.
يک تحليلگر مسائل سياسي با بيان اينکه اين حوادث، سال 1989 دراروپاي شرقي را دراذهان زنده ميکند، گفت: جهان عرب شاهد لحظاتي است که برلين شاهد آن بود. بسياري از کارشناسان معتقدند که مبارک با انتخاب عمر سليمان به عنوان معاون خود، به سوي تحويل قدرت پيش ميرود که درنهايت مورد قبول ارتش باشد.
مبارک 82 ساله که خود از ميان جامعه نظاميان بيرون آمده تا زماني که بخواهد بر جمعيت هشتاد ميليوني کشورش حکومت کند راه به جايي نخواهد برد، او تا همين يک هفته پيش بر آن بود تا فرزندنش جمال را به جاي خود به عنوان حاکم مصر انتخاب کند، اما به نظر ميرسد اميد وآرزوهايهاي جمال مبارک درحال حاضر دست يافتني نيست.
رويترز در ادامه بدون اشاره به تشکيل حکومت نظامي در مصر توسط مبارک، مدعي است: انتخاب سليمان (74 ساله) که بازيگر اصلي در زمينه روابط با آمريکا و اسرائيل است و انتخاب يک نظامي سابق يعني احمد شفيق به عنوان نخست وزير، رضايت برخي مصري ها را که از ناآرامي ها احساس نگراني مي کنند، جلب کرد.
براساس اعلام منابع متعدد، درچند روز گذشته، حدود يکصد نفر در قاهره پايتخت مصر و شهرهاي ديگر اين کشور کشته شدند. منابع بيمارستاني نيز اعلام کرده اند که دست کم 1030 نفر در قاهره زخمي شدند و سه نيروي پليس در قاهره کشته شدهاند.
باراک اوباما رئيس جمهوري آمريکا با جو بايدن معاون خود و هيلاري کلينتون وزير امور خارجه اش و" تووم دونيلون" مشاور امنيت ملي آمريکا براي بررسي ناآراميهاي مصر - قدرت عربي که محوري براي استراتژي آمريکا در زمينه خاورميانه به شمار مي رود - تشکيل جلسه داد. پي جيه کراولي سخنگوي وزارت امورخارجه آمريکا گفت:"اقدام دولت مصردرجابجا کردن مهره ها کفايت نميکند".
يک معترض مصري در بيرون ساختمان وزارت کشور مصر که هزاران نفر از مصريها لحظاتي پس از انتخاب سليمان به عنوان معاون مبارک درآن جا تجمع کرده بودند ، گفت: لباس او لباس مبارک است، با اين انتخاب هيچ تغييري صورت نميگيرد".
" فواز جرجس" از دانشکده اقتصاد لندن نيز در مورد تحولات مصر ميگويد: جهان عرب با لحظاتي مشابه با لحظاتي روبروست که برلين با آن مواجه بود. وي افزود: چه مبارک درقدرت بماند، چه نه، ترس از ديکتاتوري و استبداد درمصر فرو ريخته است و اين درواقع شروعي براي پايان وضعيت رکود درمنطقه است.
احتمال وقوع انتفاضه و قيام هاي مردمي بيشتر درخاورميانه، برخي از سرمايهگذاران را درباره خطرات ناشي از تاثير اين قيام ها بر توليد يا صادرات نفت نگران کرده است و اين مساله ممکن است رشد اقتصاد جهاني را با مانع روبرو کند.
به محض شروع اعتراضها درمصر، ضربه سختي به صنعت پررونق گردشگري درمصر وارد شد. درمناطق مرفه نشين پايتخت مصر، برخي افراد براي جلوگيري ازغارت منازل و مغازهها و هتلها به محافظت از اين اماکن اقدام کردند.
"جمال عبد الجواد سلطان" تحليلگر سيآياي درباره انتخاب سليمان به عنوان معاون مبارک گفت: اين انتخاب، شروع روند انتقال قدرت بشمار مي رود.
"جان الترمان" عضو مرکز مطالعات استراتژيک و بين المللي نيز در همين رابطه ميگويد: نميتوانم تصور کنم که اين انتخاب، پايان کار مبارک باشد ، به نظر مي رسد که ماموريت مبارک درحال حاضر، تلاشي براي انتقال قدرت است، بعيد به نظر ميرسد که وي تا يک سال ديگر رئيس جمهور باشد.
بسياري از ناظران معتقدند که مبارک هم مانند زين العابدين بن علي رئيس جمهوري تونس، از مواضع خود کوتاه بيايد و به مردم کشورش امتياز دهد.
يک روز پس از اعتراضها و پس از آنکه ارتش تونس از حمايت بنعلي دست برداشت و ترجيح داد از شخصيتهايي که کمتر مورد تنفر ملت هستند، حمايت کند ، رئيس جمهوري تونس از کشور فرار کرد.
انتفاضه مردم تونس که از طريق اينترنت و به علت مشکلات اقتصادي و سرکوب سياسي جوانان بيکار که تعاداد آنان درجهان عرب رو به افزايش است، شروع شد و ترس را در دل حکام مستبد ايجاد کرد.
آنگلا مرکل صدراعظم آلمان در بيانيهاي مشترک با نيکلا سارکوزي رئيس جمهوري و ديويد کامرون نخست وزير فرانسه اعلام کرد، از مبارک مي خواهيم که از توسل به هرنوع خشونت عليه غيرنظاميان بيگناه خودداري کند و حقوق معترضان درتظاهرات مسالمت آميز را به رسميت بشناسد".
اين خبرگزاري انگليسي بدون اشاره به سکوت معنادار رهبران اروپا و آمريکا در برابر موج تقلبات انتخاباتي اخير پارلماني در مصر نوشت: مرکل، سارکوزي و کامرون همچنين خواستار برگزاري انتخابات آزاد و سالم درمصر را خواستار شدند!!
کمال الهلباوي عضو اخوان المسلمين از تبعيدگاه خود درلندن گفت: دوران جديدي از آزادي و دموکراسي در خاورميانه در راه است. وي با بيان اينکه اسلامگرايان به تنهايي نمي توانند درمصر حکومت کنند، افزود: آن ها بايد همکاري کنند و اين کار را هم ميکنند.
يکي از وکلاي گروه اخوان المسلمين به رويترز گفت: ترديد مبارک در پاسخ دادن به خواستههاي معترضان، ميل و خواسته معترضان را براي تغيير بيشتر کرد."عبدالمنعم عبدالمقصود" گفت: مبارک بايد از قدرت کنارهگيري کند اما تشکيل دولت موقت به مدت چند ماه براي برقراري نظم و آرامش ضروري است تا زماني که انتخابات برگزار شود.
درجاده ساحلي نيل درقاهره، بعد از شروع حکومت نظامي، مردم بيرون ماندند و درحالي که درکنار تانکها ايستاده بودند، با سربازان که هيچ اقدامي براي متفرق کردن آنان انجام ندادند ، صحبت مي کردند.
يک گروه 50 نفره با دردست داشتن پارچه نوشتهاي که روي آن عبارت "ارتش و مردم با هم" نوشته شده بود، به يک ايست بازرسي ارتش نزديک شدند. سربازان تابلوي ايست را برداشتند و به تظاهرکنندگان اجازه عبور دادند.
يک افسر ارتش گفت: ممنوعيت رفت و آمد وجود دارد، ولي ارتش به هيچ کسي تيراندازي نکرد و درحاليکه پليس به طور کل به عملکرد خود به عنوان ابزاري براي سرکوب استفاده مي کند، ارتش وجهه يک نهاد ملي را دارد.
«رزماري أليس» از دانشگاه«سيتي يونيورستي» درلندن گفت : ارتش بايد معلوم کند که در جناح مبارک است يا مردم، اين يکي از لحظاتي است که در زمان سقوط کمونيسم در اروپاي شرقي اتفاق افتاد و تصميم گيرنده دراين زمينه افسران رده پايين و سربازاني هستند که بايد تصميم گيري کنند که به مردم تيراندازي کنند يا نه.
در اسکندريه، شاهدان در ساعات پاياني ديشب گفتند، پليس براي متفرق کردن معترضان مصري از گاز اشک آور استفاده کرد و عليرغم حکومت نظامي، اعتراضها ادامه داشت. تاکنون فرد يا افرادي خاص، رهبري و سازماندهي اعتراضها را برعهده نگرفته اند که اگر مبارک بخواهد گفتوگو کند، طرف او مشخص باشد.
"محمد البرادعي" فعال برجسته و برنده جايزه صلح نوبل به خاطر فعاليتش درآژانس بين المللي انرژي اتمي، از اروپا به مصر بازگشته است تا همراه مردم دراعتراضها شرکت کند اما بسياري از مصريها معتقدند که وي زمان کافي را در کشورش نگذرانده است.
البرادعي درگفتوگو با شبکه الجزيره قطر با بيان اينکه حسني مبارک به خواستههاي مردم گوش نداده است، از وي خواست که از قدرت کنارهگيري کند. "هشام رامز" رئيس بانک مرکزي مصر به رويترز گفت: بانک هاي مصر روز يکشنبه در اقدامي براي تامين امنيت آن تعطيل خواهند بود.
ارزش بازار بورس مصر که طي دو روز به ميزان 16 درصد کاهش يافت، تعطيل شده و واحد پول مصر به کمترين سطح خود طي شش سال گذشته رسيده است.