کارشناسان اعلام کردند ارتش مصر روز سه شنبه در خط مقدم اوضاعی انفجار آمیز بین جمعیتی که به آن قول داده است تیراندازی نکند و حمایت از حسنی مبارک گرفتار شده است.
به گفته این کارشناسان ،ارتش ظاهرا از حسنی مبارک فاصله گرفته است بدون آنکه در عین حال او را رها کند. به گفته این منابع ، نظامیان بدون آنکه حسنی مبارک را کاملا رها کنند ممکن است نظام او را که آنان آخرین ضامن های آن محسوب می شوند ، البته با گرفتن امتیازات سیاسی و اقتصادی رها کنند. اما به راه انداختن حمام خون علیه جمعیتی که تاکنون از تانک ها استقبال کرده اند و نظامیان را ستوده اند شهرت این نهاد را که برخلاف پلیس مورد احترام مردم قرار دارد از بین می برد. شمار زیادی از کشورهای جهان درخواست هایی را از ارتش برای برقراری آرامش وخویشتن داری در برابر اوضاعی چنین بی ثبات افزایش داده اند.
آمریکا دوشنبه اعلام کرد فرانک ویسنر سفیر سابق آمریکا در مصر را به عنوان فرستاده به قاهره اعزام می کند. سازمان دیده بان حقوق بشر نیز در اقدامی که از نگرانی ها حکایت دارد با ارسال نامه ای به ژنرال محمد حسین طنطاوی وزیر دفاع مصر از او خواست تا خویشتن داری ارتش را حفظ کند. دیده بان حقوق بشر تاکید کرد ارتش مصر مسئولیت تاریخی دارد تا دوره انتقالی صلح آمیزی به سوی دموکراسی تامین کند. توفیق اقلیماندوس کارشناس مصر در کالج فرانسه اعلام کرد: این ارتش است که کلید حل ماجرا را در اختیار دارد.
هنگامی که یک رئیس جمهوری تصمیم می گیرد ارتش را فراخواند، این ارتش است که تصمیم می گیرد.
ارتش مصر می تواند از حسنی مبارک حمایت کند اما همچنین تمایلی برای تیراندازی به جمعیت ندارد.
پس از آنکه مبارک ، که خود ژنرال نیروی هوایی است، از ارتش مصر خواست تا به کمک پلیس مورد نفرت و ناتوان از برقراری نظام بشتابد ، این نیرو در خط مقدم قرار گرفته است. مبارک همچنین با انتصاب دو ژنرال یعنی عمر سلیمان و احمد شفیق به عنوان معاون رئیس جمهوری و نخست وزیر قدرت نظامیان را بازهم تقویت کرد. دوشنبه شب ارتش اعلام کرد به زور متوسل نخواهد شد و اطمینان داد مشروعیت تظاهر کنندگان را درک می کند و به این ترتیب از رئیس جمهوری مصر فاصله گرفت بدون آنکه مشخص کند از چه درخواست هایی سخن می گوید. به گزارش خبرگزاری فرانسه از قاهره، اما ارتش رهایی کامل مبارک را که تظاهر کنندگان روز به روز بیشتر خواستار کناره گیری او از قدرت هستند اعلام نکرده است. الیجاح زروان از گروه بحران بین المللی اعلام کرد برای خروج از رویارویی ، ارتش می تواند از نوعی دوره انتقالی مورد نظر حکومت مصر یعنی همان چیزی که آمریکایی ها خواستار آن هستند و ثبات کشور و فضای باز سیاسی را تامین می کند حمایت کند. وی گفت: در این سناریو، بخشی از حکومت ممکن است سرکار باقی بمانند و نظام مصر خودش دوره انتقالی را مدیریت کند حتی اگر مبارک را سر قلاب قرار دهد. ارتش مصر که بیش از چهارصد وپنجاه هزار نیرو دارد پس از سرنگونی نظام پادشاهی در سال هزار ونهصد وپنجاه ودو به دست افسران آزاد جمال عبدالناصر همه روسای جمهوری مصر را تامین کرده است. اما این ارتش جوانان زیادی دارد که خدمت سربازی خود را در ارتش می گذرانند و درباره وفاداری این سربازان تردید وجود دارد و دشوار است که از آنان خواسته شود به سوی مردم تیراندازی کنند. عمرو الشبکی از مرکز تحقیقات سیاسی الاهرام قاهره تاکید کرد: ارتش مصر مورد احترام است، ارتش سنت سرکوب جنبش های مردمی را نداشته است و این وظیفه همواره برعهده پلیس و نیروهای ضد شورش بوده است.
حتی اسلامگرایان اخوان المسلمین دوشنبه در بیانیه ای موضع افتخار آمیز ارتش بزرگ مصر را که در کنار ملت قرار دارند ستود.