خبرگزاري فارس: كارشناس برجسته مسائل اقتصادي آكادمي علوم روسيه معتقد است كه فقر، بيكاري و اختلاف فاحش بين قشر مرفع و فقير در جامعه مصر از مهمترين عوامل اقتصادي در بروز نارضايتيهاي مردمي در اين كشور هستند.
به گزارش فارس به نقل از روزنامه «وزگلاد»، "گئورگي ميرسكي " كارشناس ارشد موسسه اقتصاد جهاني و روابط بينالملل آكادمي علوم روسيه در تفسير اوضاع مصر گفت: در اين كشور افراد كم درآمدي كه در شهرهاي بزرگ زندگي كرده و ويلاها، قصرها و اتومبيلهاي گرانقيمت را ميبينند، بهويژه آن دسته از مردمي كه فاقد كار مناسب هستند، عامل قابل انفجاري در جامعه مصر بهشمار ميروند.
اين كارشناس برجسته در خصوص عوامل اقتصادي موثر در وقوع حوادث مصر گفت: علل اقتصادي بروز اين ناآراميها بحث بسيار مفصل و پيچيدهاي است. وضعيت اقتصادي مردم مصر بسيار قابل توجه و مهم است. نيمي از جمعيت اين كشور با درآمدي كمتر از 2 دلار در روز زندگي خود را سپري ميكنند و تصور تحمل اين وضعيت بسيار دشوار است. البته اين وضعيت از مدتها قبل در مصر وجود داشته و مسئله تازهاي نيست. ولي مسئله فقر ممكن است براي مدتها نمودي نداشته باشد، ولي بالاخره و به ناگهان مانند يك غده سرطاني سر باز ميكند.
ميرسكي توضيح داد: فقر تنها يك نارضايتي اوليه است، ولي با افزايش مداوم قيمتها نارضايتيها شروع به رشد خواهد كرد. عامل دوم هم بيكاري در ميان جوانان تحصيل كرده در مصر است كه به نظر من اين مسئله بسيار خطرناك است. تصور كنيد، جواني تحصيلات خود را به پايان رسانده و خانواده او آخرين ذخيره مالي خود را براي تحصيل وي هزينه كردهاند، ولي بعد از آن نتواند كاري پيدا كند، مسم است كه اين وضعيت فشار زيادي را بر شخص و خانواده او وارد خواهد كرد.
اين كارشناس افزود: ولي مسئله مهمتر آن است كه بر مشكل فقر و بيكاري غلبه دارد، فساد مالي گسترده در مصر است. البته اين مسئله هم از مدتها قبل وجود داشته، ولي زماني ميرسد كه مردم ديگر تحمل اين مشكلات را از دست ميدهند.
به گفته وي، مسئله رشوه و فساد مالي در مصر به رژيم سياسي و خودكامه در اين كشور مربوط ميشود. رژيم مبارك به مخالفان خود امكان حضور در عرصه سياسي كشور را نميدهد، هيچ نوع اصلاحات سياسي در داخل كشور صورت نميگيرد و فاصله طبقاتي بين قشر فقير و عده معدود ثروتمند در مصر بسيار فاحش است. اين مسائل مردم مصر را خسته كرده است. آنها 30 سال است كه تلويزيون را روشن كرده و تنها يك چهره را ديده و يك حرف را ميشنوند.
ميرسكي يادآور شد: تنها درآمد نفتي و تا حدودي توريسم است كه اقتصاد مصر را سرپا نگهداشته است. ولي اقتصاد مصر، در واقع اقتصادي بر پايه كشاورزي است و بهعنوان تهيه كننده محصولات غذايي انگليس بشمار رفته و مردم اين كشور هم اكثرا در اين زمينه فعاليت دارند.
اين كارشناس تاكيد كرد كه اكنون رژيم مبارك سعي دارد با تغيير دولت و وعده انجام اصلاحات مردم را آرام كند، ولي مسئله اينجاست كه مسائل اقتصادي به اين زوديها جواب نخواهند داد و نياز به زمان دارند كه بعيد است رژيم مبارك وقت كافي براي اين منظور را داشته باشد.