خبرگزاري نيمه رسمي آناتولي روز سه شنبه در يك گزارش تحليلي به نقل از منابع آگاه ديپلماتيك تركيه نوشت: رخدادهاي مصر براي آنكارا غيرمترقبه نبود.
اين خبرگزاري با اشاره به اين كه، از ديد دولت آنكارا رخدادهاي مصر به معناي پايان عمر رژيم 'حسني مبارك' مي باشد، افزود: منابع ديپلماتيك در آنكارا مي گويند هيچ كشور تحت فشاري نيز نمي تواند با رژيمهاي توتاليتر اداره شود و دامنه تصفييه رژيمهاي خودكامه در حال حاضر به منطقه خاورميانه رسيده است.
منابع ديپلماتيك تركيه مي گويند: حوادث مصر براي آنكارا غيرمترقبه نبود، آنكارا هرچند كه زمان دقيق چنين رخدادهايي را پيش بيني نمي كرد، ولي نارضايتي عمومي در مصر از سوي آنكارا پيش بيني شده بود و آنكارا اين مساله كه نارضايتي عمومي در مصر روزي به صورت آشكار درآيد را پيش بيني كرده بود.
به گفته اين منابع، عمر رژيم مبارك هم از لحاظ فيزيكي و هم از لحاظ سياسي به پايان رسيده و به خصوص نسل جوان در منطقه خاورميانه با استفاده از فناوريهاي روز افق ديد خود را گسترش داده اند.
به گزارش آناتولي، منابع دپيلماتيك و آگاه تركيه مي گويند: همه در اين نكته متفق القولند كه امكان اداره يك كشور با توسل به رژيمهاي اختناق و دور نگهداشتن كشورها از تحولات جهاني منبعد وجود نخواهد داشت، چرا كه ملتها در حال حاضر امكان مقايسه خود با ديگر ملتها را دارند و اين نيز موجب زير سووال رفتن رژيمهاي ديكتاتوري است.
منابع آگاه ديپلماتيك در آنكارا با اشاره به اين كه در فروپاشي رژيمهاي سوسياليستي در دهه 1990 نيز روندي مشابهي طي شده بود، مي گويند: منطقه خاورميانه نيز در حال حاضر با اين روند مواجه شده و ملتها خود را در چارچوب مرزهاي ملي خود محبوس نكرده و در پي مقايسه با ديگر دولتها و ملتها هستند.
به گفته منابع ديپلماتيك ترك، روند جاري در مصر با كناره گيري مبارك ادامه خواهد يافت و يك دوران گذر در انتظار مصر مي باشد.
به گفته اين منابع، دوران گذر در مصر بايد حتي الامكان به صورت كنترل شده باشد و با برگزاري انتخابات دمكراتيك در حداقل زمان ممكن، جانشين هاي احتمالي اداره امور مصر در كوتاهترين زمان را بر عهده خواهند گرفت و اين مردم مصر هستند كه بايد مشروعيت اداره كنندگان امور را تاييد كنند.
منابع ديپلماتيك آنكارا بر اين نكته كه تاثيرات رخدادهاي مصر در منطقه به طور يقين محسوس خواهد بود، تاكيد كرده و مي گويند: برگزاري انتخابات آزاد در مصر بر 350 ميليون جهان عرب نيز قطعا تاثيرات ژرفي خواهد گذاشت، چرا كه مصر با جمعيت 83 ميليوني خود الگويي براي جهان عرب مي باشد و در گذشته نيز تغييراتي كه در مصر پديدار شده بود جهان عرب و كل منطقه خاورميانه را عميقا تحت تاثير قرار داده بود.
به جز عربستان سعودي كه داراي يك ساختار مختص به خود مي باشد، تمامي جهان عرب به طور مستقيم از تحولات مصر تاثير خواهد پذيرفت، ولي براي پيش بيني اين نكته كه اين تحولات در كشورهاي منطقه در كدام نقطه متوقف خواهد شد، هنوز زود است.
در اين تحليل ادعا شده است: در تحولات آتي مصر، اخوان المسلمين نيز نقش خواهد داشت، ولي مساله مهم اين است كه اين نقش در چه زمينه اي خواهد بود، ولي اگر اخوان المسلمين قصد برپايي رژيمي همانند سابق در مصر را داشته باشد، مردم مصر از اين سازمان حمايت نخواهند كرد.
'مهمترين سلاح رژيمهايي از قبيل رژيم مبارك سلاح رعب و ترس مي باشد و با ريختن ترس مردم امكان بازگرداندن آنان به دوران سابق وجود نخواهد داشت.'
منابع ديپلماتيك در آنكارا در پاسخ به اين سووال كه، چرا دولت تركيه تاكنون از گرفتن موضع آشكار در مورد مصر و رخدادهاي آن كشور خودداري كرده است، مي گويند: آنچه كه دولت تركيه انجام مي دهد در حقيقت اعلام سياستهاي تركيه است، مردم منطقه در حال حاضر تركيه را به عنوان يك كشور الگو قبول دارند.
به گزارش آناتولي، آنكارا در حال حاضر تحولات مصر را از نزديك دنبال مي كند و در پي آمادگي براي ارسال هياتي به تونس مي باشد.
به گزارش اين خبرگزاري، ' خالد چويك' معاون قايم مقام وزارت خارجه تركيه هفته جاري به تونس عزيمت خواهد كرد و در تونس علاوه بر ديدار با مسولين دولتي با مسوولين احزاب سياسي و نمايندگان نهادهاي مدني نيز ديدار خواهد كرد.
اين منابع مي گويند: سفر رسمي اردوغان به مصر كه قرار بود در آينده نزديك انجام شود، بطور رسمي لغو نشده، ولي در حال حاضر امكان اين سفر وجود ندارد.
منابع ديپلماتيك آنكارا مي گويند: تحولات اخير در مصر موجب ترس اسراييل نيز شده است، ولي تل آويو بايد به اين نكته واقف باشد كه امنيت ماندگار تنها در سايه صلح ميسر خواهد بود.
منابع ديپلماتيك در آنكارا مي گويند: صهيونيستها نبايد تنها از زوايه محدود به مسايل و منافع امنيتي نگاه كنند، چرا كه براي حفظ امنيت عده اي اقليت ملتهاي منطقه را نمي توان محكوم به رژيمهاي استبدادي و اختناق كرد و در گذر اين كشورها به دمكراسي، همه نيز مسووليت دارند.
لازم به ذكر است، خبرگزاري آناتولي به ندرت اقدام به انتشار اخبار تحليلي مي كند.
اخباري تحليلي از اين دست كه از سوي اين خبرگزاري منتشر مي شود به طور عمده ديدگاه مسوولين دست اول دولتي و منابع بالاي وزارت خارجه و سياست گذاران كلان تركيه مي باشد كه بدون ذكر نام و با عبارت 'منابع ديپلماتيك' منتشر مي شود.