گروه پژوهش و بررسي هاي خبري - مقاومت حسني مبارك دربرابر خواست هاي مردمي باعث زيان ديدن منابع اقتصادي مصر ازجمله صنعت مهم توريسم و افزايش نگراني ها در باره آينده اقتصادي اين كشور شده است.
با اوج گيري اعتراضات خياباني در مصر و مقاومت نظام حاكم در برابر خواست هاي مردمي كه به خروج گردشگران خارجي از آن كشور منجر شده است كارشناسان و محافل خبري نگراني هايي را درباره چشم انداز اقتصادي مصر ابراز كرده اند.
در حاليكه جذب گردشگران از گوشه و كنار دنيا به سبب وجود جاذبه هاي گردشگري در كشور مصر، ساليانه درآمدهاي زيادي را عايد آن كشور مي كند، ناآرامي هاي تازه در مصر و فراري شدن تعداد كثيري از گردشگران خارجي نگراني هايي را مورد آينده وضعيت اقتصادي مصر برانگيخته است. گفتني است اگرچه مصر از راه فروش نفت نيز درآمدهايي كسب مي كند، اما به گفته كارشناسان اين ميزان نمي تواند با درآمدهاي توريستي ساليانه در آن كشور برابري كند. بهره گيري از صنعت گردشگري در مصر و اختصاص سرمايه هاي كلان براي جذب توريست از اقصي نقاط جهان به ويژه در سال هاي اخير پشتوانه اي محكم براي اقتصاد مصر و كسب درآمدهاي ارزي در آن كشور محسوب مي شود. لازم به ذكر است كه كشور آمريكا نيز ساليانه حدود دو ميليارد دلار به مصر كمك مالي مي رساند كه در راستاي تثبيت دولت غربگراي اين كشور ارزيابي مي شود.
'تارنماي صداي آمريكا' در 11 بهمن ماه از افزايش تلاش ها براي خروج گردشگران از مصر خبر داد. در اين خبر آمده است كه با ادامه ناآرامي ها در مصر كه نزديك به يك هفته اين كشور را فرا گرفته است، هزاران نفر از شهروندان خارجي روز دوشنبه مصر را ترك كردند. كشورهايي از جمله آمريكا، كانادا، هند، رژيم صهيونيستي، اندونزي و چين از جمله كشورهايي هستند كه براي خروج شهروندانشان از مصر تلاش مي كنند و ايالات متحده تاكنون بيش از 1200 نفر از شهروندانش را با استفاده از 9 پرواز چارتر دولتي، از مصر به تركيه، قبرس و يونان منتقل كرده است. صداي آمريكا مي افزايد، انتظار مي رود در روزهاي آينده حدود 1400 نفر ديگر را از مصر خارج كند.
'شبكه خبري سي.ان.ان' نيز شنبه شب گفت: هزاران گردشگر كه بعد از پنج روز ناآرامي در مصر اطمينان يافته اند بحران زودگذر و كنترل شده نيست براي خروج هرچه سريعتر از اين كشور به فرودگاه ها هجوم آورده اند. اما لغو صدها پرواز خطوط مختلف هوايي جهان به مصر عملا موجب نگراني و سردرگمي اين جهانگردان شده است. به گفته اين رسانه شركت هاي عمده هوايي بسياري از پروازهاي خود را در پي اوج گيري ناآرامي ها در مصر لغو كرده اند كه عملا موجب گير افتادن گردشگران در فرودگاه هاي مصر شده است. بر اساس اين خبر رژيم صهيونيستي نيز اعلام كرده است درحال تدارك پروازهاي اضطراري براي خروج اتباع خود از مصر است.
'خبرگزاري آسوشيتدپرس' در خصوص تحولات اخير در مصر نوشت: در پي ادامه ناآرامي هاي سياسي در مصر و تظاهرات سراسري مردم بر ضد دولت حسني مبارك گردشگران خارجي به طور گسترده خاك اين كشور را ترك مي كنند و درآمد 11 ميليارد دلاري مصر از صنعت گردشگري در معرض تهديد قرار گرفته است. براساس اين گزارش دو آژانس بزرگ مسافرتي آلمان خبر داده اند كه گردشگراني كه قصد مسافرت به مصر را داشتند در شرايط فعلي سفر خود به اين كشور را لغو كرده اند. آسوشيتد پرس در گزارش خود هم چنين درآمد صنعت گردشگري مصر در سال 2010 را بيش از 10.8 ميليارد دلار اعلام كرد.
بايد خاطر نشان كرد كه اين ميزان از درآمد ناخالص داخلي مصر در سال 2010 افزايش چشم گيري نسبت به سال هاي پيش داشته است. به عنوان مثال در سال 2007، در آمد گردشگري در مصر حدود 7/6 ميليارد دلار بوده است.
'ريچارد فاكس' رييس بخش خاورميانه و آفريقاي 'موسسه رتبه بندي فيچ' نيز در اظهاراتي بر تاثير منفي بي ثباتي و تحولات سياسي و اقتصادي اخير در مصر بر رتبه اعتباري و چشم انداز اقتصادي و سياسي اين كشور تاكيد كرده است. به گفته وي در ماه سپتامبر طي روزهاي گذشته بيش از 17 درصد كاهش داشته است. هم چنين بورس مصر در روز گذشته تعطيل بود و به اعلام تلويزيون دولتي مصر بازار سهام و كليه بانك هاي اين كشور در روز يك شنبه نيز تعطيل خواهند بود.
'تارنماي بي بي سي' در اين باره نوشت: به گفته تحليلگران، ناآرامي ها در مصر نگراني هاي زيادي را درمورد وضعيت اقتصادي در اين كشور ايجاد كرده است. به گفته اين رسانه در حال حاضر بانك ها و بازار سهام در اين كشور تعطيل است و تصميم دولت در مورد محدود كردن دسترسي به اينترنت كه از هفته گذشته اعمال شده، بر عملكرد تجاري اين كشور تاثير داشته است. بي بي سي در اين خبر به نگراني هاي ايجاد شده با ادامه اعتراضات اخير در مصر درباره عبور و مرور تانكرهاي نفتكش در كانال سوئز اشاره مي كند. در عين حال مي افزايد كه يكي از سخنگويان اين كانال گفته است كه در حال حاضر وضعيت در اين مسير عادي است.
پايگاه خبري دويچه وله فارسي هم از نوسانات بازار نفت به موجب ناآرامي هاي در مصر خبر داد. به گفته اين رسانه كارشناسان نگران تهديد امنيت كانال سوئز و اخلال در صدور نفت هستند.
دويچه وله مي افزايد، كارشناسان بيمناك آن هستند كه اين ناآراميها به كشورهاي نفتخيز آفريقا و خاورميانه سرايت كند و انتقال نفت از تنگه سوئز با دشواري روبرو شود. بر اساس اين خبر در نتيجه ناآراميهاي مصر بهاي نفت خام در روزهاي گذشته دستخوش نوسان شديد شده است.
نرخ هر بشكه نفت برنت كه در درياي شمال توليد ميشود و مرغوبترين نفت جهان است، به 99 دلار و 95 سنت هم رسيد. اين قيمتي است كه در 24 ماه گذشته سابقه نداشته است. مصر نفت چنداني توليد نميكند، اما روزانه يك ميليون بشكه نفت از كانال سوئز روانه بازارهاي جهاني ميشود. كشورهاي اروپايي بيمناك آن هستند كه امنيت كانال سوئز به خطر بيافتد و عرضه مواد قضائي به اين قاره متوقف شود.