خبرگزاری شینهوا در گزارشی از واشنگتن به قلم ماتیو راسلینگ نوشت ....هرگاه در جهان عرب مشکلاتی بروز می کند ، غرب درباره افزایش بهای نفت و تلاطم در بازارهای جهانی نگران می شود ،ولی با وجود تظاهرات گسترده در قاهره و تشدید درگیریهای طرفداران حسنی مبارک با معترضان ضد دولتی ، تاکنون هیچ شوکی در امریکا احساس نشده است .
تاکنون بهای نفت در بازارهای جهانی نشانه ای از صعود غیر منتظره نشان نداده است .
قیمت نفت خام دیروز با وجود تحولات مصر تقریبا ثابت بود و تنها با نه سنت افزایش به نود دلار و هشتاد و شش سنت در هر بشکه رسید .
اگرچه نفت در سه سال گذشته در بالاترین سطح معامله می شود ، قیمتها تا قبل از بروز بحران مصر افزایشی تدریجی داشته و تحلیلگران با استناد به سهم ناچیز مصر در تولید جهانی می گویند اگر میزان عرضه این کشور دچار مشکل شود ، بعید است کل بازار نفت دچار مشکل شود .
با این همه تحلیلگران بیم ان دارند که اگر این اعتراضات و ناارامیهای مصر به دیگر کشورهای همسایه سرایت کند ، دامنه این اشوب موجی در خارج ایجاد کند و بر بهای نفت و بازار امریکا تاثیر بگذارد .برخی اقتصاد دانان می گویند در بدترین حالت، این تحولات ممکن است موجب بروز موج دوم رکود اقتصادی در امریکا شود.
فرانسیسکو تورالبا اقتصاد دان موسسه ایبوتسون در این باره گفت اگر این بحران به دیگر کشورهای عمده صادر کننده نفت مانند عربستان سعودی یا عراق سرایت کند ، ممکن است بهای نفت افزایش یابد و بر فعالیت اقتصادی امریکا تاثیر منفی بر جای بگذارد .
وی افزود چنین سناریویی ممکن است روند احیای اقتصادی امریکا را مخدوش کند .
یکی دیگر از مسائل نگران کننده احتمال اتخاذ تدابیر و سیاستهای حمایت گرایی درباره صادرات محصولات کشاورزی مصر است زیرا یکی از مشکلات و عوامل نارضایتی معترضان مصری افزایش هزینه های زندگی و بالا رفتن قیمت مواد غذایی است .
این پدیده ممکن است درکشورهای چین ، ژاپن و منطقه یورو و دیگر کشورهای وارد کننده برخی اقلام و مواد غذایی مشاهده شود .
یکی از موارد نگرانی فزاینده که در رسانه های امریکا بر ان تاکید می شود ، رکود اقتصادی همراه با تورم است .
این پدیده هنگامی بروز می کند که هم نرخ تورم و بیکاری بطور مداوم بالا باشند و اقتصاد کشور را در حالت ایستا قرار دهند .
کارشناسان هشدار می دهند در صورت بروز این پدیده بی ثباتی به دیگر کشورهای عرب سرایت خواهد کرد ، بهای نفت بطور ناگهانی و به شدت افزایش خواهد یافت و بر تورم و نرخ بیکاری افزوده خواهد شد و چنین سناریویی ممکن است به روند احیای اقتصادی امریکا لطمه بزند . تحلیلگران می گویند اندونزی و ترکیه در معرض خطر تورم بالا قرار دارند و بیم ان می رود برخی کشورهای نوظهور اقتصادی دچار پدیده موسوم به اقتصاد دو آتشه شوند .