بررسی استراتژیک - ایران/ روز سهشنبه در بحبوحه قیام سراسری مصریها علیه مبارک یکی از رهبران اخوانالمسلمین در مصاحبهاش با الجزیره از بسیج قوای سیاسی امریکا جهت تأثیرگذاری بر جنبش ضدحکومتی مصر خبر داد.
او تصریح کرد که دولت اوباما اکنون که ادامه حکومت مبارک به امری محال تبدیل شده، میکوشد باب تماس با رهبران احزاب مخالف از جمله نمایندگان اخوانالمسلمین را باز کند تا از این طریق راهی برای تداوم نفوذ خویش پیدا کند. این شخصیت مصری بهخاطر آورد که اوباما سیاست خاورمیانهای خود را سال ۹۰۰۲ با نطق جنجالی در قاهره آغاز کرد و در همان سفر مهر تأیید بر کمک ۳/۱ میلیارد دلاری امریکا به این کشور زد.
لذا چندان تعجب نکنید که چرا کاخ سفید در ۸ روز چند بار تغییر موضع داد.در جدیدترین اسنادی که از نهادهای امنیتی امریکا به عالم رسانهها درز کرده است، آمده است: اوباما اندکی بعد از سخنرانی قاهره که در آن از لزوم دموکراسی در کشورهای عربی سخن گفته بود، ناگهان تغییر جهت داد و بیان خود را در انتقاد از مبارک بشدت ملایم کرد. آن روز سفیر امریکا در مصر نیز به هیلاری کلینتون، وزیر امور خارجه امریکا توصیه کرد هرگز اشارهای به نام ایمننور کاندیدای سابق ریاست جمهوری مصر که سالها زندانی بود، نکند. هیچ جای شگفتی نبود که خانم کلینتون ساعاتی بعد از شروع تظاهرات مردم مصر در سخنانی ابراز اطمینان کرد که مصر همچنان باثبات و یکی از شرکای بزرگ امریکا است.کلینتون و همسرش بارها مبارک را دوست خانوادگی خود نامیدهاند.ادامه…
به باور ناظران، سیاست خارجی امریکا در هیچیک از بحرانهای عربی به اندازه مصر مشوش نبوده است. امریکا میداند رویداد مصر میتواند کل خاورمیانه را تحتتأثیر قرار دهد، اما به رغم بیش از ۰۰۱ کشته و هزاران مجروح حاضر نشد آشکارا از کنارهگیری فوری مبارک سخن بگوید. اوباما اکنون برای فرار از تبدیل جنبش مصریها به حرکتی ضد امریکایی خواهان برگزاری انتخابات شده است.برای امریکا هنوز از دست دادن یک شریک دیرین در خاورمیانه که همراهی استراتژیک با واشنگتن داشته است، یک کابوس است. کابوسی در حد سرنگونی ژاندارم سابق امریکا در خلیج فارس (حکومت پهلوی).اوباما میداند حتی اگر معترضان مصری اظهارات اخیر مبارک در مورد کنارهگیریاش بعد از انتخابات ماه سپتامبر را بپذیرند، باز هم مصر فضایی ملتهب خواهد داشت. انتظار میرود در روزهای آتی فشار امریکا بر جبهه اصلی اپوزیسیون مثل جنبش اخوانالمسلمین که از بازیگران اصلی سیاست در مصر به حساب میآید، افزونتر شود. به دلیل پیوند این جنبش با فلسطین، در آینده روابط مصر با اسرائیل بشدت دگرگون خواهد شد و به این ترتیب دوره خاورمیانه قدیم به پایان خواهد رسید. در خاورمیانه جدید که بدون مهرههای شناخته شده غرب نظیر مبارک خواهد بود، شرایط برای امریکا نیز تغییر خواهد کرد، زیرا ملتهای عرب در پرتو قیام مصر و تونس دریافتهاند که قدرت مردم بالاتر از قدرت حکومت است.