جان مک کین، سناتور امریکایی، تظاهرات مردم مصر را به ویروس در حال انتشار تشبیه کرد.
به گزارش شبکه تلویزیونی بلومبرگ امریکا، جان مک کین، سناتور ایالت آریزونای امریکا در مصاحبه با پیتر کوک خبرنگار ارشد واشنگتن این شبکه گفت، ارتش مصر باید ثبات را در این کشور برقرار کند.
وی همچنین تظاهرات مردم را در کشورهای عربی به ویروسی تشبیه کرد و گفت این ویروس در حال سرایت به سایر کشورهای منطقه است.
از سوی دیگر مک کین خواهان کناره گیری فوری حسنی مبارک، رئیس جمهور مصر از مقامش شد.
پیتر کوک از مک کین پرسید، هرچند شما بیانیه ای مبنی بر لزوم استعفای فوری مبارک صادر کرده اید، اگر وی کناره گیری نکند، به نظر شما، امریکا باید چه اقدامی انجام دهد؟ مک کین پاسخ داد، من نمی دانم ما باید چه بکنیم ، زیرا گزینه های ما محدود است.
صادقانه بگویم که من باور دارم، رئیس جمهور مبارک به احتمال قریب به یقین، کناره گیری خواهد کرد.
البته ما (امریکا) نیز می توانیم از حربه (توقف) کمک های مالی به مصر و امثال آن استفاده کنیم.
من امیدوارم ارتش مصر، به خصوص، نه تنها نیرویی برای برقراری ثبات در مصر باشد، بلکه مشوق و مبلغ کناره گیری مبارک باشد.
اگر مبارک کناره گیری نکند به نظر من، خشونت ها تشدید خواهد شد.
مک کین تأکید کرد به عقیده من، آثار مثبت مناسبات گذشته ارتش با ارتش امریکا و مصر در حال بار دادن است، و از همین رو ارتش مصر نقش ایجاد کننده ثبات را در مصر بازی می کند.
مک کین افزود، به نظر من، ارتش مصر نقش بزرگی در فرایند انتقال قدرت در این کشور بازی خواهد کرد.
خبرنگار این شبکه از مک کین پرسید، شما در روز گذشته با رئیس جمهور اوباما دیدن کردید و این موضوع (مصر) نیز به میان آمد؛ آیا نظرات شما و اوباما در این خصوص مشابه یکدیگر است؟ مک کین جواب داد، در اصول کلی، نظرات ما شبیه به هم است، اما من نمی خواهم وانمود کنم که من به رئیس جمهور امریکا می گویم چه بکند، زیرا وی به اطلاعات بیشتری در مقایسه با من دسترسی دارد.
در عین حال من فکر می کنم، برخی از جریاناتی که در مصر و در سراسر خاورمیانه در حال شکل گیری است، تا حدی اجتناب ناپذیر است.
پیتر کوک پرسید به نظر شما ماه سپتامبر برای کناره گیری مبارک یا تشکیل دولت جدید مصر خیلی دیر است؟ مک کین مؤاکداً پاسخ داد خیر، بلکه من مایلم دولتی انتقالی در مصر تشکیل شود که انتخابات را در این کشور برگزار کند.
مک کین افزود، صادقانه بگویم، بزرگترین ترس من این است که انتخابات سریع و عجولانه در مصر برگزار شود و اخوان المسلمین، که در مصر بسیار قدرتمند است، به نحوی، کنترل را به دست گیرد.
ما در غزه و تا حدی در لبنان دیده ایم که متأسفانه افراط گرایان اسلامی قادرند در انتخابات پیروز شوند و فقط یک نوع انتخابات وجود دارد و آن انتخابات آزادانه است.
مک کین در پاسخ به سؤال در رابطه با مؤثر بودن نقش البرادعی در مصر گفت، به نظر من البرادعی نقش مؤثری در مصر نمی تواند بازی کند، زیرا وی اکثر عمر خود را در خارج از مصر سپری کرده، و او در بسیاری از موارد، دشمن امریکا است.
من تصور نمی کنم که البرادعی نفوذ لازم را در مصر داشته باشد.
وقتی البرادعی به میدان (تحریر) رفت، هواداران بسیاری کمی دورش را گرفتند.
مک کین افزود، به نظر من این (رهبری آینده مصر) در دست کسانی خواهد بود که در داخل مصر در زندان بوده و برخی از آنان از مبلغان و فعالان دمکراسی در این کشور بوده اند.
در عین حال، ارتش مصر باید نقش اصلی را در رهبری این جریان داشته باشد تا ثبات در این کشور برقرار شود، زیرا ارتش مصر، نیروی ارمغان آور ثبات در منطقه است.
مک کین به منظور نشان دادن حمایت تلویحی خود از سیاست اشغال عراق توسط امریکا و برقراری دمکراسی در این کشور افزود، شما شاهد تظاهرات در سراسر خاورمیانه خواهید بود، اما یک کشور که تظاهرات در آن برگزار نخواهد شد، عراق است.
پیتر کوک گفت، بگذارید در مورد اتفاقات در سایر کشورهای منطقه از شما بپرسم.
ما دیدیم که ملک عبدالله اردن نخست وزیر خود را برکنار کرد.
رئیس جمهور یمن نیز گفت من بار دیگر در انتخابات شرکت نخواهم کرد.
آیا این فرایند (تظاهرات ضد دولتی) در مصر متوقف خواهد شد ، یا به سایر کشورها گسترش پیدا خواهد کرد؟ مک کین پاسخ داد، به نظر من این ویروس در حال انتشار است و این امر بستگی به طرز برخورد هر دولت در منطقه با تمایل فراگیر احیا شده به حقوق بشر، آزادی، و دمکراسی در این کشورها دارد.
مک کین تأکید کرد، مراقب یمن باشید.
وقتی شما به این کشور از لحاظ جغرافیایی و بسیاری از ابعاد دیگر نگاه می کنید، درمی یابید که یمن چالشی بسیار سخت (برای امریکا) خواهد بود.