بررسی استراتژیک - خبرگزاری دانشجویان ایران / در واکنش به درگیریهای گسترده در مصر و سقوط صدها قربانی از مردم معترض به نظام فعلی مصر، کشورهای جهان ضمن محکوم کردن استفاده از ابزار خشونت علیه معترضان خواهان توقف این روند و کناره گیری سریع مبارک از قدرت شدند.به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، به نقل از خبرگزاری کویت، هیلاری کلینتون، وزیر خارجه آمریکا با اتخاذ موضعگیری شدیداللحنی اعلام کرد خشونت علیه معترضان در مصر باید متوقف شود.
فیلیپ کراولی، سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا اظهار داشت:کلینتون در تماس تلفنی با عمر سلیمان، معاون حسنی مبارک، رئیس جمهور مصر آخرین تحولات داخلی این کشور را بررسی کرد و بر ضرورت توقف سریع خشونت علیه معترضان مصری تاکید کرد.وی افزود: کلینتون در گفتوگو با سلیمان با اشاره به درگیریهای روز گذشته استفاده از هرگونه خشونت و زور علیه معترضان را محکوم کرده و از دولت مصر خواست که هرچه سریعتر مسئولان این خشونت را محاکمه کنند.کراولی گفت: ما در این مرحله نمیدانیم که چه کسی مسئول این خشونتهاست و چه کسی دست به این اقدامات خشونت آمیز زده است.ادامه….
اما کلینتون به سلیمان تاکید کرده است که روند انتقالی مسالمت آمیز قدرت در مصر باید همین الان و در همین لحظه آغاز شود.
سناتور جان مک کین نیز خواستار کنارگیری مبارک از قدرت شد.
مک کین پس از دیدار با باراک اوباما، رییس جمهور آمریکا در کاخ سفید و بررسی آخرین تحولات سیاسی مصر در گفتوگو با خبرگزاری فرانسه تاکید کرد: این موضوع بسیار تاسف بار است اما زمان کناره گیری مبارک از قدرت فرا رسیده است.
این در حالی است که خبرگزاری رویترز گزارش داد که فرانسه، آلمان، ایتالیا، اسپانیا، انگلیس و ژاپن خواستار توقف خشونتها علیه تظاهرکنندگان معترض مصری و انتقال قدرت در این کشور شدند.
رهبران پنج کشور اروپایی از نیروهای امنیتی مصر خواستند که از تظاهر کنندگان حمایت کنند.
آنها حمله به خبرنگاران را به شدت محکوم کرده و اعلام کردند که تنها راه خروج از بحران کنونی انتقال فوری قدرت و سرکار آمدن دولتی است که شامل همه گروههای مصری باشد.
کاترین آشتون، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا نیز از ارتش مصر خواست که از تظاهر کنندگان حمایت کند.
رابرت گیبس، سخنگوی کاخ سفید نیز اظهار داشت: واشنگتن خواهان تغییر در مصر است و این تغییر باید هم اکنون و از این لحظه در مصر به وقوع بپیوندد.
وی تاکید کرد: اگر دولت مصر مسئول بخشی از خشونت علیه تظاهر کنندگان است باید همین الان آنرا متوقف کند.
سفیر برزیل در سازمان ملل نیز اظهار داشت: تا بدین لحظه هیچ درخواستی به شورای امنیت برای بررسی وضع بحرانی مصر ارائه نشده است.
از سوی دیگر کاترین آشتون، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا اظهار داشت: دولت مصر باید به درخواست ملت برای تغییر پاسخ دهد و این پاسخ باید بر اساس چارچوبهای روشن و اتخاذ تدابیر قاطع عملی شود.
آشتون که در پارلمان اروپا که برای بررسی اوضاع مصر نشست برگزار کرده بود سخن میگفت اظهار داشت: ملت مصر به واسطه تظاهرات در سراسر کشور از خواست خود برای تغییر سخن میگوید.
آشتون افزود: زمان انتقال قدرت به صورت مسالمت آمیز فرا رسیده است چرا که انتفاضه ملی مردم مصر در سراسر این کشور خواسته خود را به وضوح اعلام کرده است.
وی تاکید کرد: صدها هزار تن از افراد از زن و مرد و پیر و جوان به خیابانها آمدند و خواستار حقوق اقتصادی و اجتماعی خود هستند.
فیلیپ کراولی، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا اظهار داشت: گروه اخوان المسلمین مصر میتواند در نقش انتقال دموکراتیک قدرت نقش ایفا کند.
وی افزود: دولت آمریکا خواستار کناره گیری مبارک از قدرت نیست اما میگوید که ملت مصر سخن آخر را در این زمینه میزند و آنها باید تصمیم بگیرند.
کراولی گفت: مقامات مسئول آمریکا با اعضای اخوان المسلمین دیداری نداشته است اما با دیگر گروههای معارض مصری گفتوگوهایی را انجام داده است.
وزیر امور خارجه سابق اتریش نیز اعلام کرد: احتمال آن دارد که سازمان امنیت و تعاون اتحادیه اروپا بر انتخابات دموکراتیک در مصر در صورت موافقت دولت فعلی این کشور نظارت بکند.
وی افزود: اتحادیه اروپا میتواند به واسطه اعزام گروهی از کارشناسان به مصر عدم وقوع تقلب در انتخابات را تضمین کنند.
پادشاه اردن نیز در تماس تلفنی با باراک اوباما و آنکلا مرکل، صدر اعظم آلمان آخرین تحولات در خاورمیانه در راس آن مصر را به گفتوگو گذاشت.