اسلام تایمز - بسته خبری – تحلیلی آخرین تحولات بیداری اسلامی در منطقه - ويژه نامه مواضع و ديدگاههای رژيم صهيونيستي
ديدگاه و مواضع رژيم صهيونيستي در مورد قيام مردمي مصر
1- گزينه هاي احتمال صهيونيستها به جاي مبارك
رسانه هاي رژيم صهيونيستي در صبح مورخه 11/11/89 (ساعت 1100) طي تماسهايي كه با اهالي سينا داشته اند و از آنان در مورد نظرشان راجع به گزينه مناسب براي جايگزيني مبارك سوال مي نمودند اكثراً اظهار داشته اندكه عمرو موسي بهتر از محمد البرادعي و عمر سليمان مي باشد.
اين تماسها به زبان عبري بوده است و پاسخ دهندگان نيز به زبان عبري جواب مي داده اند.
با توجه به حكم معاونت عمر سليمان از سوي حسني مبارك كه به معني جانشيني وي در پست رياست جمهوري مي باشد و از سوي ديگر مطرح بودن البرادعي به عنوان رياست دولت انتقالي اين نظر سنجي اسرائيلي ها مي تواند حاكي از دو موضوع باشد :
1- اسرائيلي ها گزينه مناسب بجاي مبارك را عمرو موسي مي دانند و لذا وي را غير مستقيم كانديد مورد علاقه مردم تبليغ مي نمايند، چنانچه مواضع اعلامي عمرو موسي را بلافاصله پس از شروع قيام مردم تونس و قبل از شروع قيام مردم مصررا ( پالسي كه بسيار مختصر بود و مي تواند جنبه توجه وي به مردم را توجيه نمايد) مبني بر هشدار به سران كشورهاي عرب در مورد اوضاع نابسامان اجتماعي و لزوم توجه به وضع معيشتي مردم مورد توجه قرار دهيم مي تواند قرينه اي باشد بر نظر مثبت صهيونيستها در مورد عمرو موسي ،مضافاً مواضع و عملكرد عمرو موسي در اجلاس داووس كه در مرحله حساس بعد از جنگ22 روزه به غزه بود ( كه رجب طيب اردوغان به سخنان شيمون پرز اعتراض و جلسه را ترك نمود اما عمرو موسي همچنان در كنار پرز ماند )تاييد ديگري بر اين مطلب مي تواند باشد .
2- اسرائيلي ها گزينه مناسب را همان عمر سليمان (مسئول سازمان امنيت مصر)مي دانند امابراي آن كه در ظاهر وانمود كنند وي مورد علاقه آنان نيست و مردم را نسبت به آن (سليمان) حساس نكنند كسي ديگري را (عمروموسي) تبليغ مي كنند، در اين صورت روابط و همكاري نزديك و تنگاتنگ عمر سليمان با مقامات رژيم صهيونيستي در چند سال اخير مؤيدي بر اين گزينه مي باشد.
در هرحال مي توان اظهار نظر كرد در صورتي كه امريكا واسرائيل بتوانند در قيام مردم مصر اعمال اراده نمايند وآن را از راه اصلي منحرف نمايند گزينه هاي اولويت دار عمر سليمان وعمرو موسي مي باشند واگر قيام وفشارهاي مردمي ادامه يابد آنان به گزينه محمد البرادعي كه فردي ليبرال ومورد نظر جريان اخوان المسلمين نيز است رضايت خواهند داد.
****
2- عاموس هاراِل نویسنده اسرائيلي مقاله اي را در مورخه روز شنبه (9/11/89) با عنوان " اغتشاشات مصر: خواب آشفته رؤسای سیستم های امنیتی" در روزنامه هاآرتس منتشر نمود كه حاوي مطالب قابل توجهي مي باشد .
الف ) به خطر افتادن منافع استراتژیک رژيم صهيونيستي
در اين مقاله با اشاره به حوادث اخير مصركه پس از واقعه سال 1979 ( پيروزي انقلاب اسلامي ايران) مهمترين واقعه بوده مي نويسد اين موضوع منافع استراتژیک اسرائیلی ها را که با حمایت آمریکا همراه است به خطر انداخته است .
ب ) ضعف وناتواني دستگاههاي اطلاعاتي غرب واسرائيل در پيش بيني قيام مردم مصر
هارال مي نويسد دستگاه های اطلاعاتی کشورهای غربی بويژه اسرائیل و حتی اکثر تصمیم گیرندگان و کارشناسان متخصص رسانه اي به اشتباه قضاوت کردند. براستی در گزارش های اَمَان (رکن اطلاعات ستاد کل ارتش اسرائیل) سال 2011 بعنوان سال تغییرات احتمالی حکومت توصیف شده بودکه با علامت های سئوال بسیاری، در مصر و یا در عربستان همراه بود، اما تلاشی این چنینی یعنی کودتای عمومی را پیش بینی نکرده بود.
علاوه بر این، روز سه شنبه اخیر، رئیس جدید امان، سرلشگر آویو کوکَوی در اولین ایفای نقش خود در کمیسیون امنیتی خارجه کنست، به نمایندگان گفت: «در حال حاضر درخصوص ثبات حکومت در مصر هیچ بیمی وجود ندارد.
ج ) ناتواني اخوان المسلمين براي جايگزيني رژيم مبارك
علاوه بر این در نخستین ارزیابی این سازمان در کمیته خارجی – امنیتی که روز سه شنبه اخیر برگزار شد، سرلشكر «ابیب کوکبی»(آويو كوكوي) رئیس جدید امان گفت : «در حال حاضر درخصوص ثبات حکومت در مصر هیچ بیمی وجود ندارد. اخوان المسلمین به اندازه کافی سازمان دهی نشده اند که حکومت را تسخیر کنند ، اکنون بیمی نسبت به جایگاه حکومت مصر وجود ندارد. اخوان المسلمین سازماندهی کافی رابه منظور قاپیدن حکومت ندارد و موفق نمی شوند بعنوان جریان معناداری متفق گردند».
د ) تاثير گذاري بر روابط مصر و حماس
اگر حکومت مبارک ساقط گردد در مدت زمان کم، هماهنگی و آرامش امنیتی که اکنون بین اسرائیل و مصر وجود دارد، آسیب می بیند و احتمال تأثیرپذیری روابط قاهره با دولت حماس در غزه وجود دارد.
هـ ) جلوگيري از تردد ناوهاي اسرائيلي از سوئز
همچنین جایگاه نیروهای چند ملیتی در سینا آسیب دیده و مصر از امکان تردد ناوهای جنگی اسرائیل در کانال سوئز که در دو سال اخیر به منظور مبارزه با قاچاق سلاح از سودان به غزه بود امتناع می ورزد و در دراز مدت نيز واقعیت صلح با اسرائیل فروکش كرده و به سردی می گرداید.
و ) تغيير در استراتژي هاي كلان نظامي و سياسي اسرائيل و اولويت تهديدات
از دیدگاه ارتش اسرائیل، این موضوع ممکن است منجر به سازماندهی مجدد این ارتش شود. ارتش اسرائیل بیش از ده سال است که در زمینه تهدید از جانب مصر احساس نیازی مبنی بر لزوم برنامه ریزی دفاعی ننموده است. صلح با مصر در دهه های اخیر کاهش تدریجی در سازمان نیروهای نظامی را امکان پذیر کرد، سن بازنشستگی از نیروهای احتیاط را پایین آورد و نیروی انسانی را به اهداف اقتصادی و اجتماعی گرایش داد. مانورها در ستاد کل به مقابله با حزب ا... و حماس تمرکز یافته بود و در حد اعلاي خود سوریه را شامل می شد. برای مثال، کسی با جدیت سناریوی ورود لشگر مصری به صحرای سینا را برنامه ریزی نمی کرد.
ز ) سرايت قيام مردمي و وبحران به اردن
( به عنوان مهمترين همسايه و هم مرز اسرائيل )
فروپاشی حکومت در مصر- البته اگر که اتفاق بیافتد- تأثیری جدی و بسیار منفی درخصوص وضعیت منطقه ای اسرائیل در برخواهد داشت. در چشم اندازی به آینده ، اغتشاشات به سمت اردن سرازیر خواهدگشت و حکومت هاشمی را به خطر می اندازد و در نتیجه در دو سوي مرزهای طولانی صلح اسرائیل ، واقعیات جدیدی حکمفرما خواهد گشت.
ممکن است صلح با مصر و اردن و منافع استراتژیکی اسرائیل را که با پشتیبانی آمریکا همراه می باشد، به خطر اندازد. این موضوع حتی ممکن است که منجر به تغییراتی در ارتش اسرائیل و تیره شدن وضعیت مالی آن داشته باشد.
در نهایت اگر رژیم مصر ساقط شود احتمالاتی که فقط 2 یا 3 روز قبل غیر دست یابی به نظر می رسید جامه عمل خواهند پوشيد
****
3-آشوب ها در مصر: اسرائیل بدون دوست باقی مانده است
تا زمانی که جهان عرب در موج خشم تظاهرات های انبوه شرکت می کند، علاقه اسد و نتانیاهو برای تبادلی که باقی مانده نظم قدیم منطقه ای را حفظ کند، تقویت خواهد یافت
منبع: هاارتص تاریخ: 8/11/89 ساعت 12:37 نویسنده: الوف بن
سیاست خارجه اسرائیل از اواسط سال های پنجاه متکی بر هم پیمانان منطقه ای بود، که به اسرائیل عمق اسراتژیک می دادند. اولین شریک فرانسه بود که در آن زمان بر شمال آفریقا حکومت می کرد و برای اسرائیل تسلیحات پیشرفته و قدرت هسته ای فراهم می کرد. پس از جنگ سینا (1956)، «داوید بن گورین»، «پیمان منطقه ای» را با کشورهای غیر عربی منطقه، یعنی «ایران»، «ترکیه» و «اتیوپی» امضا کرد. شاه ایران به هم پیمان اصلی اسرائیل تبدیل شد، که نفت اسرائیل را تامین و به این کشور سلاح می فروخت. ارتش ها و سرویس های اطلاعاتی اسرائیل و ایران با یکدیگر آموزش می دیدند و عملیات های مشترکی علیه مصر ناصری (که در آن زمان به عنوان دشمن اصلی اسرائیل محسوب می شد) و حکومت های عربی طرفدار غرب انجام دادند.
شرکای بعدی، «حسین» پادشاه اردن، «حسن» پادشاه مراکش (که ارتباطات مخفیانه با روسای دولت اسرائیل برقرار می کردند) و رهبران مسیحی در لبنان بودند. در اواسط سال های هفتاد انقلابی رخداد: شاه سقوط کرد و انقلاب اسلامی در ایران تشکیل شد، که از آن زمان سیاست های قوي ضد اسرائیلی اتخاذ می کند. در همان زمان مصر از دایره تقابل با اسرائیل خارج شد، و توافق نامه صلح با اسرائیل را امضا کرد، و در کنار عربستان سعودی در راس پایگاه طرفدار آمریکا قرار گرفت.
رئیس جمهور مبارک، که توافقنامه صلح را از «انور سادات» (که به قتل رسید) به ارث برد، همکاری آشکار با اسرائیل را کاهش داد. وی به جز شرکت در تشییع جنازه «اسحاق رابین»، حاضر به بازدید از اسرائیل نشد و سرعت عادی شدن روابط را بسیار کاهش داد. ارتش اسرائیل و ارتش مصر سیستم روابط در سطح پایینی را برقرار کردند که فاقد تبادل وابسته نظامی و تمرینات مشترک بود. رسانه ها و افکار عمومی مصر دشمنی سختی با اسرائیل نشان دادند و از عبارت های ضد سامی استفاده می کردند. ارتباطات غیر نظامی نیز بين تعداد محدودی از نیروهای دولتی و بازرگانان انجام می گرفت.
ولی بر خلاف تمام اینها، «صلح سرد» با مصر وجود داشت و مهم ترین پیمان استراتژیک که هرگز اسرائیل در خاورمیانه نبسته بود را ایجاد کرد. مبارک امنیت جناح جنوبی اسرائیل را تامین کرد، و این امکان را فراهم کرد که تلاش هایش را در جبهه شمالی و مناطق فلسطینی متمرکز کند. خطر جنگ همه جانبه، به شیوه جنگ شش روزه و روز کیپوریم، از برنامه کاری خارج شد. از سال 1985، هنگامی که میوه صلح تعبير به کاهش شدید بودجه امنیتی شد ، اسرائیل از شکوفایی اقتصادی بهره برد.
مبارک در ایام حکومت «مناخم بگین» به پست ریاست جمهوری منصوب شد و در مقابل هشت تن از نخست وزیران اسرائیل کار کرد. با دو تن از آنها یعنی «اسحاق رابین» و «بنیامین نتانیاهو»، روابط نزدیکی برقرار کرد. هر دوی آنها مشارکت و مشورت با وی در جریان های سیاسی را افزایش دادند. در دو سال اخیر، علی رغم سرد شدن جریان صلح و دشمنی ها علیه نتانیاهو در جهان عرب، مبارک میزبانی از نخست وزیراسرائيل را در قاهره و شرم الشیخ افزایش داد.
دوستی این دو متکی بر ترس مشترک از قدرت گرفتن ایران و افزایش توان عوامل اسلامی، و نگرانی مشترک از ضعف و فاصله گرفتن آمریکا به رهبری رئیس جمهور باراک اوباما می باشد.
هم اکنون در حالی که مبارک برای حفظ حکومت خود مبارزه می کند ، برای اسرائیل دو شریک استراتژیک در اطرافش باقی مانده است: اردن و حکومت خودگردان فلسطینی. هر دوی آنها امنیت شرق اسرائیل را تامین می کنند و برای خنثی کردن عملیات ها و سد کردن فعالیت های حماس تلاش می کنند. ولی ارتباط با آنها پیچیده است: همکاری امنیتی مستحکم می باشد و به شکل مخفیانه انجام می گیرد، و روابط میان رهبران نامساعد می باشد. «ملک عبدا...» از دیدار با نتانیاهو خودداری می کند و رئیس جمهور «محمود عباس» مبارزه سیاسی بین المللی علیه دولت راست گرای اسرائیل را مدیریت می کند. به سختی می توان در نظر گرفت که اردن و فلسطینی ها جای مصر، کشور کلیدی منطقه در نقشه منافع اسرائیل را پر کنند.
****
4- چکیده گزارش های خبری رادیو اسرائیل
* بحث كابينه رژيم صهيونيستي در مورد اوضاع مصر :
با توجه به حساس بودن وقایعی که در مصر می گذرد، نخست وزیر اسرائیل، بنیامین نتانیاهو و اعضای کابینه درباره آن به بحث و بررسی پرداختند. این رایزنی در جلسه روز یکشنبه هیات دولت در اورشلیم انجام شد ولی خبری درباره ماهیت آن انتشار نیافت. در همان حال وزیر دفاع، ايهود باراک با رئیس ستاد کل ارتش، ژنرال گابی اشکنازی درباره اوضاع مصر و پیامدهای احتمالی وقایع در آن کشور به تبادل نظر پرداختند.
بنیامین نتانیاهو در جلسه هفتگی هیات دولت گفت: اسرائیل اوضاع مصر از نزدیک دنبال می کند ، ولی حاضر نشد مطلب بیشتری در مورد مواضع دولت اسرائیل در قبال رویدادها بیان کند. نتانیاهو گفت که شامگاه شنبه با پرزیدنت اوباما، رئیس جمهوری ایالات متحده و خانم هیلاری کلینتون، وزیر خارجه گفتگوی تلفنی داشته است و افزود: با دست اندرکاران امور امنیتی نیز گفتگو کرده است.
نتانیاهو در بخش دیگری از سخنان خود گفت: «تلاش ها در حال حاضر معطوف آن است که ثبات و آرامش در منطقه حفظ شود – اکنون بیش از سی سال است که صلح بین اسرائیل و مصر دوام داشته هدف آن است که این مناسبات دوستانه در آینده نیز همچنان ادامه یابد». راديو اسرائيل 10/11/89
* سفر مركل به اسرائيل
نتانیاهو درسخنان خود به آمدن خانم آنگلا مرکل، صدراعظم آلمان به اسرائیل نیز اشاره کرد و آن را رویداد بسیار مهمی دانست. صدراعظم آلمان قرار است در این هفته به طور رسمی از اسرائیل دیدن کند. وزیر امور خارجه آلمان، آقای گیدو وستروله در آستانه دیدار خانم مرکل از اسرائیل به اورشلیم آمده و روز یکشنبه یک پیمان همکاری بین دو کشور امضا شد که هدف از آن همکاری برای نجات دادن دریاچه بزرگ ویکتوریا، در قلب آفریقا می باشد. راديو اسرائيل 10/11/89
* باز ديد اعضاي كنيست از مرز با مصر
اعضای کمیسیون امور داخلی "کنست" (پارلمان اسرائیل) روز یکشنبه از خط مرزی با مصر دیدن کردند و ابراز نگرانی کردند که به دنبال رویدادهای خونین مصر، ممکن است بر شمار افرادی که از کشورهای آفریقایی به اسرائیل رخنه کرده و تقاضای پناهندگی می کنند افزوده شود. راديو اسرائيل 10/11/89
* حمايت از مبارك ودعوت اعراب به خويشتنداري
اسرائیل از سفرای خود در کشورهای غربی خواست تا با ارسال نامه ای از رؤسای آن کشورها بخواهند تا از رژیم مبارک در مصر حمایت نمایند. در همین راستا باراک اوباما شب گذشته طی تماس تلفنی با سران کشورهای خاورمیانه از جمله ترکیه ، رژیم صهیونیستی و سعودی آنها را به خویشتنداری دعوت نمود. راديو اسرائيل صبح 11/11/89
* تحلیلگران اسرائیلی می گویند: اخوان المسلمین در حال حاضر می کوشند توجهی بر نیانگیزند؛ ولی در یک لحظه حساس ممکن است سربلند کنند و برای به دست گرفتن کنترل اوضاع بکوشند. این تحلیلگران یادآوری می کنند که حماس نیز در جریان انتخابات آزاد پارلمانی فلسطینی ها شریک قدرت شد و با انجام یک کودتای خشونت بار غزه را در تسلط گرفت. همین شگرد در لبنان نیز به اجرا گذاشته شد و حزب الله لبنان توانست به عنوان یک تشکل سیاسی (که در ساختار دموکراسی، کسی نمی تواند جلوی آن را بگیرد)، وارد دولت شود و اکنون عملا قصد کودتای سیاسی و حتی نظامی دارد.
* به دنبال فرار چند تن از زندانیان فلسطینی در مصر که از اهالی غزه بودند، مصر معبر رفح را مسدود کرد. هاآرتص 10/11/89
* به دنبال رویدادهای مصر و وضع نامشخص در آن کشور، یک هیات از سرکردگان گروه حماس که قصد داشتند از نوار غزه و از طریق خاک مصر به دمشق بروند تا با خالد مشعل سرکرده اصلی حماس، پیرامون سرنوشت سرباز ربوده شده اسرائیلی، گیلعاد شالیط و پیشنهادهای تازه ای که در مورد مبادله او با زندانیان حماس مطرح شده به رایزنی بپردازند، باطل شد. 11/11/89
سخنان امام خمینی (ره):
17/7/60
ملت مصر باید این مطلب را بداند که اگر قیام کند برخلاف این توطئه ها، همانطوری که ایران قیام کرد آنجا هم خواهد پیروز شد. ملت مصر از حکومت نظامی نترسد و به او اعتنا نکند و همانطور که ایران حکومت نظامی را شکست و به خیابانها ریخت آنها هم بشکنند و به خیابانها بریزند و این تفاله های آمریکا را بیرون بریزند. ملت مصر ننشینند تا این قدرت از بین رفته دوباره دست و پای خودش را جمع کند و نفوذ خودش را بر ملت تحمیل کند. امروز روز ضعف دولت است و قدرت ملت، باید قدرت را نشان دهد و اعتنای به این حکومت نظامی برخلاف همه موازین نکند و بشکند این حکومت نظامی را و به خیابانها بریزد و این دولتی که می خواهد با سرنیزه با اسلام مخالفت کند و به صراحت می گوید که هرکس که به اسلام وفادار باشد او را سرکوب می کنیم ، این تکلیفی است برای ملت مصر ، برای علمایی که وابسته به حکومت نیستند ، این تکلیفی است برای علما ، علمای مصر به پاخیزند و برای خاطر خدا از اسلام دفاع کنند. چه عذری است برای علمای مصر ، که اعلام ضدیت با اسلام را این حکومت قبل از آمدنش به سر کار اعلام کرده است که هر چه با اسلام ربط داشته باشد ما او را سرکوب می کنیم. چه عذری است برای علمای اسلام در مصر که نشسته اند و گوش می کنند تا اینکه اینها دوباره غلبه کنند. امروز شما پیروزید. ملت مصر امروز قدرت دستش است ، ارتش معلوم نیست که با دولت باشد مگر آنهایی که جیره خوار آمریکا هستند. ارتش مصر توجه کند به اینکه اگر چنانچه بخواهد پشتیبانی کند از این حکومتی که اعلام کرده است که من تابع آمریکا هستم و اسرائیل و من هر کس دم از اسلام بزند او را خفه می کنم ، این ننگ را به خودش ارتش مصر راه ندهد و مهلت ندهد تا بعد از این باز اسرائیل بیاید و به شما حکومت کند و اسرائیل و آمریکا مقدرات شما را در دست بگیرند.