سفیر سابق روسیه در چندین کشورهای عربی از جمله مصر گفت: اوضاع نابسامان اقتصادی یکی از مهمترین دلایل انقلاب مردم مصر است.
نیکلای تیخومروف رئیس دانشکده دیپلماتیک وابسته به وزارت امور خارجه روسیه و سفیر سابق این کشور در چندین کشور عربی در گفتگو با شبکه تلویزیونی روسیا الیوم درباره علت چنگ زدن حسنی مبارک به قدرت و اقدامات اخیر وی در تعیین دولت جدید با وجود مخالفت مردم با رژیم وی گفت : به نظرم در زمانی که این حوادث و تظاهرات آغاز شد، رهبران مصر باید خواسته های تظاهرکنندگان را مورد توجه قرار می دادند و تغییراتی اعمال می کردند، واقعیت نشان می دهد تا زمانی که حوادث وجود دارد، روند سیاسی باید تغییر کند.
از سوی دیگر تعیین رهبری جدید مستلزم دخالت گروهها و نیروهای مختلف سیاسی است و این مساله به ریختن مردم به خیابان منحصر نمی شود، مساله مستلزم سازمان دهی آن از سوی احزاب سیاسی است.
به نظرم مردم حق دارد نظام را تغییر دهد، ولی این کار باید به شیو های متمدانه و از طریق برگزاری انتخابات دموکراتیک انجام شود، من شخصا با برکناری یا تعیین رئیس جمهور از راه کودتا مخالف هستم، مهم این است که خواسته های مردم فقط در تظاهرات مطرح نشود، بلکه باید این خواسته ها با قانون اساسی موجود مطابقت داشته باشد.
معتقدم انجام گفتگو با مخالفان، با توجه به تغییر دولت، مساله مهمی است، همچنین باید پارلمانی که اوضاع داخلی و خارجی را بررسی کند، تشکیل شود، قطعا ضرورت دارد تغییرات بنیادین در مصر بر اساس خواسته های مردم ایجاد شود یعنی احزاب سیاسی قدرت تصمیم گیریهای سیاسی را داشته باشند. این تصمیمات نباید فقط به فرد منحصر شود، همچنین مشکلات اقتصادی هم باید حل شود که به نظر من از مهمترین دلایل حوادثی است که در مصر می بینیم، جهان با بحران اقتصادی دست به گریبان بود، کشورهای زیادی از جمله آمریکا و روسیه و کشورهای اروپایی و کشورهای خاورمیانه از جمله مصر از آن رنج بردند، این بحران سبب افزایش بیکاری و کاهش در آمد افراد شد.
رهبری مصر نقش فعالی چه در مصر یا خارج از جمله مناقشه اعراب و اسرائیل ایفا کرده است، البته مردم می توانند بر رهبران تاثیر بگذارند و رهبران هم باید نظر مردم را مورد توجه قرار دهند. وی درباره اینکه آیا روسیه از رفتن مبارک نگران است و آینده روابط با مصر پس از تغییر چگونه خواهد بود؟ اظهار داشت : در حال حاضر هیچ تغییراتی وجود ندارد می توانم بگویم روابط مسکو و قاهره مستحکم و قوی است و رئیس جمهور مبارک در این زمینه نقش داشته است و این روابط در مقایسه با دوره سادات به سطح بالایی رسیده است.
در دوره سادات سطح این روابط کاهش یافته بود.
بنابراین نمی توانیم نقش مبارک را در گسترش و تحکیم این روابط نادیده بگیریم، به عنوان مثال بخش گردشگری را یادآوری می کنم که گردشگران روسی با وجود حوادث موجود در مصر، همچنان به شرم الشیخ برای تفریح می روند، همچنین مسکو و قاهره در زمینه اقتصادی و نظامی با یکدیگر همکاری می کنند.
معتقدم این روابط صرف نظر از چگونگی تغییر اوضاع در مصر متوقف نخواهد شد، این مصری ها هستند که تصمیم می گیرند چه کسی در راس نظام باشد. معتقدم در هر حال هر دولتی در مصر به همکاری با کشورهای خارجی از جمله روسیه روی خواهد آورد، مصر دارای جایگاهی در جهان عرب است، تمایل ما به همکاری با کشوری همچون مصر همچنان در آینده ادامه خواهد داشت. سفیر سابق روسیه در قاهره درباره اینکه آیا ارتش می تواند اوضاع را به نفع رژیم یا انقلابیون یکسره کند؟ گفت : گمان نمی کنم ارتش قادر به یکسره کردن مساله قدرت باشد، ارتش بخشی از مردم است و ابزاری است که حکومت در زمان مناسب از آن استفاده می کند ، ارتش می تواند برای برقراری نظام به کار گرفته شود، اما گمان نمی کنم کودتای نظامی راه مناسبی برای حل مشکلات داخلی باشد، به نظرم باید فردی در راس قدرت باشد که بتواند ارتش و پلیس و پارلمان را به پیش ببرد و نظرش مقبولیت داشته باشد. وی درباره این سؤال که آینده مصر و منطقه خاورمیانه به طور کلی در صورت واگذاری قدرت به ارتش چگونه خواهد بود؟ اظهار داشت : می دانم که نقش بزرگی در منطقه خاورمیانه و همچنین جهان دارد، مصر یکی از طرفهای مهم در حل مناقشه اعراب و اسرائیل است، رئیس جمهور مصر در مذاکرات واشنگتن و شرم الشیخ و قاهره مشارکت کرد که این مذاکرات به خاطر سرسختی اسرائیل متوقف شد، نظر مصر در صحنه جهانی بسیار مهم است، گمان می کنم مصر همچنین در حل مناقشه فلسطینی اسرائیلی مشارکت خواهد داشت. وی درباره اینکه آیا اسرائیل به مبارک کمک خواهد کرد و اینکه به شیوه هایی این کار را انجام خواهد داد؟ گفت : اسرائیل در کنار حکومت مصر خواهد ایستاد، البته در این راه اسرائیل تنها نیست، بلکه انگلیس و فرانسه و روسیه هم هستند، مصر یکی از کشورهای مهم خاورمیانه است، زیرا روابط مصر و این دولتها طبیعی است، ما می دانیم اسرائیل و مصر روابط دیپلماتیک با یکدیگر دارند و معتقدم دو طرف برای حفظ این روابط تلاش می کنند.
حکومت مصر در زمان مناسبی برای ایجاد سازوکارهای بیشتری به منظور حل مشکلات موجود در مصر اقدام نکرد که مردم به خاطر آن قیام کرد و خواستار حل مشکلات معیشتی و کار و تغییر رهبران شد، رهبران باید واکنش مردم را بسنجند و تدابیر لازم را اتخاذ کنند از جمله مشکلات بیکاری و ایجاد اشتغال و افزایش حقوق که باید برای آن راهکاری پیدا کند.
میلیونها نفر در مصر این مشکلات را احساس می کنند در نتیجه واکنش آنها، ریختن به خیابانها و مشارکت در چنین تظاهرات بود شاید برخی نیروهای خارجی در رسیدن امور به این وضعیت نقش داشته اند، ولی مهم این است که حکومت باید مطالبات مردم را شناخته و برای حل آن اقدام کند.