فصلنامه مطالعات هاروارد نوشت: تحولات منطقه بويژه در كشور مصر، موجب تغيير سياست خارجي كشورهاي عربي و در نهايت باعث عقب نشيني رژيم صهيونيستي خواهد شد.
به گزارش گروه اخبار صوتي و تصويري ايرنا، فصلنامه مطالعات هاروارد، وابسته به دانشگاه هاروارد، با اشاره به ناآرامي هاي مصر، لبنان، و تونس نوشت: عرب ها در سراسر خاورميانه ابتكار عمل را در دست مي گيرند و خواستار آزادي انتخاب مي شوند. پيش بيني ها حاكي از آن است كه دير يا زود اين آزادي را به دست خواهند آورد، اما سوال اين است كه حق انتخاب در اين منطقه چه تاثيري بر روابط عرب ها و اسرائيل خواهد گذاشت؟
براساس اين گزارش ، در مصر، 25 درصد از جمعيت كشور زير خط فقر هستند و همين يك عامل، ضرورت اصلاحات را آشكار مي كند. با اين حال، مشكلات اقتصادي تنها انگيزه اعتراض مردم مصر نيست. رويكرد سياسي سران عرب بتدريج در تقابل با خواسته ملت هايشان قرار گرفته است. به بيان دقيق تر، بسياري از عرب ها، بويژه مصريان، خواهان قطع رابطه با رژيم صهيونيستي و باز كردن مرزها به روي برادران فلسطيني شان هستند. حسني مبارك اين خواسته را به بهاي ثبات در روابط با اسراييل ناديده گرفته است. او احتمالا اينگونه محاسبه مي كرد كه پذيرش خواسته ملت و رويارويي با رژيم صهيونيستي، به سوي خودش باز خواهد گشت و در نهايت به سرنگوني حكومتش خواهد انجاميد. در نتيجه او تسليم فشارهاي خارجي و منافع حكومتي خود شد.
اكنون كه تظاهرات در قاهره بالا گرفته، حكومت قريب به 30 ساله مبارك به نقطه پايان نزديك مي شود. مردم مصر علاوه بر اصلاحات اقتصادي، خواستار تغيير در سياست خارجي كشورشان هم هستند كه اين احتمالا بر روند صلح ميان فلسطين و رژيم صهيونيستي اثر خواهد گذاشت. هنوز زود است كه جزييات تغيير در سياست خارجي آينده مصر را حدس بزنيم، اما يك چيز بديهي است: اسراييل ديگر نمي تواند روي همكاري كامل از سوي مصر حساب كند. به عبارت دقيق تر، حالا كه رژيم صهيونيستي به جاي معامله با تعدادي رهبر، با جمعيت كثيري از مردم روبرو است، بايد كمي عقب نشيني و سياست هايش را متناسب با شرايط جديد تنظيم كند.
سرنگوني هر رژيم عربي در خاورميانه به ضرر وضعيت فعلي (مذاكرات سازش) خواهد بود و شرايط امروز ثابت مي كند كه گسترش مردمسالاري تا چه اندازه در اين منطقه ضروري است.