کارشناس مسائل کشورهای مغرب در گفتگوی تلفنی با شبکه تلویزیونی فرانس بیست و چهار خاطرنشان کرد: عمرو موسی نمی تواند مظهر امیدهای مردم مصر باشد.
جیمز مک دوگال در این باره که آیا تظاهرات امروز در مصر را می توان نقطه عطفی در حرکت مردم این کشور دانست یا نه گفت: به احتمال فراوان بله.
قبل از این شاهد چندین نقطه عطف در این حرکت بوده ایم.
ما دیروز شاهد تلاش واقعی نظام مبارک برای سرکوب این تحرکات و همچنین شاهد بازداشت های فراوان بودیم.
اما این سیاست به نظر می رسد موثر واقع نشده است به طوری که مردم بار دیگر به میدان تحریر بازگشتند و شاهد حضور صد ها هزار نفر در تظاهرات امروز هستیم.
حال این سوال مطرح است که رویکرد ارتش چه خواهد بود. این کارشناس درباره وعده مبارک برای کناره گیری از قدرت در ماه سپتامبر و منافع به تاخیر انداختن کناره گیری وی از قدرت گفت: لازم به ذکر است که برخی واقعیات در سخنان مبارک وجود دارد زیرا وی گفته است که نگران بی ثباتی کشور پس از کناره گیری از قدرت است.
بدون شک مبارک نمی تواند مصر را بدون خودش تصور کند.
افرادی که اخیرا به مقامات بلندپایه ای منصوب شده اند یعنی عمر سلیمان و احمد شفیق از ارکان نظام مبارک هستند.
اینها افرادی هستند که می خواهند نظام کنونی را بار دیگر سازماندهی کنند برای اینکه در حداکثر ممکن از منافع افراد حاضر در قلب نظام حفاظت کنند اما مردم نمی توانند این مساله را بپذیرند. مک دوگال در این باره که آیا عمرو موسی آینده ای در نظام مصر دارد یا نه گفت: معلوم نیست که چه کسی معتبرترین فرد برای مردم مصر است.
ظاهرا باید در هفته ها و ماه های آینده به نیروهای برخاسته از جنبش کنونی مصر نگاه کرد یعنی کسانی که دیدگاه های ایدئولوژیک در جامعه مصر دارند که در این بین می توان از اخوان المسلمین که نقش مهمی را ایفا خواهد کرد و همچنین احزاب الوفد و فردا نام برد.
این ها گروه هایی هستند که به مردم نزدیکتر هستند و روشن نیست که عمرو موسی که نزدیکی هایی با مبارک داشته است و در ادامه نقش مهمی در مقام ریاست اتحادیه عرب ایفا کرده است بتواند مظهر امیدهای مردمی باشد که اکنون خواستار رفتن نظام مبارک هستند. این کارشناس درباره نقش اسرائیل و اینکه آیا اسرائیل در حوادث مصر نقشی مستقیم دارد یا نه گفت: اسرائیل به هیچ وجه نقش مستقیم ندارد اما به علت روابطش با امریکا نقش بسیار مهمی دارد.
آنچه برای اسرائیل مهم است این است که روابطی مستحکم با مصر داشته باشد که به عنوان میانجیگر بین اسرائیل و فلسطینی ها مطرح است.
به این ترتیب اسرائیل مجبور نخواهد شد به طور مستقیم با فلسطینی ها وارد مذاکره شود و این همان نقشی است که قبلا عمر سلیمان ایفا می کرد.
از سوی دیگر اسرائیل خواهان بر سر کار آمدن قدرتی با ثبات در مصر است که به معاهدات صلح با اسرائیل وفادار باشد و امنیت در مرز غزه را تضمین کند.
به این ترتیب این موارد باعث شده است اسرائیلی ها به شدت نگران باشند .