سيزدهمين اجلاس سران و نمايندگان 53 کشور عضو اتحاديه آفريقايي امروز با سخنان رهبر ليبي در شهر بندري سيرت در شمال اين کشور گشايش يافت.
معمر قذافي با اشاره به تلاشهاي صورت گرفته در آفريقا براي گسترش همگرايي، پيشنهاد خود را براي تشکيل ايالات متحده آفريقايي بار ديگر مطرح کرد .
قرار است در اين اجلاس علاوه بر بحرانهاي موجود در قاره آفريقا، تشکيل دولت واحد آفريقايي مورد بحث و بررسي شرکت کنندگان قرار گيرد.
از جمهوري اسلامي ايران نيز هياتي به رياست باقري، معاون عربي آفريقايي وزارت امور خارجه شرکت دارد.
جمهوري اسلامي ايران عضو ناظر اتحاديه آفريقايي است و در اجلاس يازدهم سران کشورهاي آفريقاي کشورمان به عنوان شريک راهبردي قاره آفريقا انتخاب شد.
تشکيل دولت اتحاديه در چارچوب اتحاديه آفريقايي به صورت جدي در دوازهمين اجلاس سران که در بهمن ماه گذشته در آديس آبابا - پايتخت ايتوپي - برگزار شد، مورد بررسي قرار گرفت و برخي از کليات تشکيل دولت اتحاديه از جمله تغيير در ساختار کميسيون اجرايي به تصويب رسيد، اما هنوز تا تشکيل اين دولت راه زيادي در پيش است.
ليبي به رهبري معمر قذافي که اکنون رياست دوره اي اتحاديه آفريقايي را نيز در اختيار دارد ، از حاميان اصلي تشکيل دولت اتحاديه به شمار ميرود. قذافي تشکيل دولت اتحاديه را مقدمهاي براي اجراي طرحي آرماني تشکيل ايالات متحده آفريقا با الگو برداري از ايالات متحده آمريکا ميداند.
با اينکه بيشتر کشورهاي آفريقايي حامي جدي گسترش همگرايي در قاره آفريقا هستند، اما ايده تشکيل ايالات متحده آفريقا منتقدان و حتي مخالفاني نيز دارد .
مخالفان اين طرح، آن را بسيار بلندپروازانه و مغاير با شرايط کنوني قاره آفريقا ميدانند. به ويژه آنکه کشورهاي آفريقايي هم اکنون از لحاظ سياسي، فرهنگي به ويژه اقتصادي شرايط متفاوتي دارند و از ساختار همگوني برخوردار نيستند.
البته در اين اجلاس بحرانهاي موجود در آفريقا به ويژه بحران سومالي و پيشنهادهاي کشورهاي عضو مورد بحث و بررسي و سرانجام تصميمگيري قرار ميگيرد .
سيزدهمين اجلاس سران کشورهاي عضور اتحاديه آفريقايي روز جمعه 12 تيرماه پس از سه روز گفتگو به پايان مي رسد.