پتروس پتروس غالی دبیر کل اسبق سازمان ملل متحد در گفتگوی اختصاصی با شبکه تلویزیونی فرانس بیست و چهار، ناآرامی ها و خشونت های جاری در مصر را بی سابقه توصیف کرد.
غالی گفت: نخستین علامت مشخصه قیام مردم مصر، بی سابقه بودن آن است. وی گفت: مصر در گذشته بحران های زیادی را پشت سر گذاشته است که از آن میان می توان به ناآرامی های سال هزار و نهصد و نوزده زمان خروج انگلیسی ها از مصر و ژانویه پنجاه و دو اشاره کرد. غالی ادامه داد: مصر در سال های گذشته توانسته است رو سفید از بحران های سیاسی و اقتصادی زیادی بیرون آید و بار دیگر به کمک مردم کشور را بازسازی و وضعیت را سر و سامان دهد اما بحران کنونی، بی سابقه ترین بحران است که من در تاریخ مصر می شناسم. دبیر کل اسبق سازمان ملل متحد و وزیر امورخارجه اسبق مصر در ادامه سخنان خود با اشاره به سایر بحران های سیاسی که کشورش در سال های گذشته پشت سر گذاشته است، نسبت به ناآرامی های جاری ابراز خوشبینی کرد و گفت مطمئن است مصر این بحران را نیز پشت سر خواهد گذاشت. خبرنگار فرانس بیست و چهار از غالی پرسید: هنگامی که شما از بازسازی سخن می گوئید، آیا نظر شما بازسازی پس از دولت مبارک است یا خیر؟ غالی پاسخ داد: خیر اصلا نظر من دوران پس از مبارک نیست چرا که وی هنوز به عنوان ریاست جمهوری به مسئولیت خود ادامه می دهد و اصولا من نیز با رفتن فوری او موافق نیستم. وی ادامه داد: در حال حاضر متاسفانه مصر به دو نیمه تقسیم شده است.
گروهی که موافق ادامه ریاست جمهوری مبارک هستند و گروهی که خواهان پایان یافتن حکومت سی ساله او هستند. غالی افزود: مبارک پیشنهاد خوبی را مطرح کرده است.
مبارک گفته است که در انتخابات آتی ریاست جمهوری مصر نامزد نخواهد شد و در نوامبر سال جاری از مقام خود کناره گیری خواهد کرد اما مخالفان وی خواهان کناری گیری سریع او از مقام ریاست جمهوری هستند. پتروس غالی در پاسخ به پرسشی مبنی بر آشتی ملی در مصر،گفت: quotation mark ببینید.
به عنوان دبیر کل اسبق سازمان ملل متحد و وزیر امورخارجه سابق مصر، مناقشات سیاسی و نظامی بسیاری زیادی را از نزدیک مشاهده و تجربه کرده ام.
تنها زمانی احتمال آشتی ملی میان احزاب مخالف وجود دارد که طیف گسترده ای از مخالفان دولت حاضر به گفتگو و نشستن بر دور میز مذاکره باشند اما متاسفانه تا کنون مخالفان دولت مصر با هرگونه مذاکره ای مخالفت کرده اند.
quotation mark پتروس غالی درباره احتمال ادامه ناآرامی ها و مخالفت ها تا زمان برگزاری انتخابات آتی ریاست جمهوری گفت: واقعا نمی دانم چیزی را پیش بینی کنم.
اما با مشارکت احزاب سیاسی و نه گروه های تندرو، امیدوارم بزودی راه حلی برای خروج از بن بست سیاسی مصر پیدا شود. پتروس غالی تاکید کرد انتقال قدرت در مصر نباید بزودی و عجولانه اتفاق بیافتد و برای این موضوع باید مقدماتی فراهم کرد تا از بروز هرگونه مشکلی جلوگیری شود. وی درباره احتمال پیروز شدن حزب یا شخص خاصی در انتخابات ریاست جمهوری ماه سپتامبر گفت: انتخابات ریاست جمهوری مصر قرار است شش ماه دیگر برگزار شود و من اصلا نمی توانم به شما پاسخ این پرسش را بدهم اما باید بگویم شخصی که در این انتخابات پیروز شود، مسئولیت سنگینی را بر عهده خواهد داشت. وی گفت:فردی که جانشین مبارک خواهد شد باید بخوبی به امور کشور آگاه باشد چرا که کسی که بخواهد از صفر شروع کند قاعدتا قادر نخواهد بود زیان های بوجود آمده را اداره و بازسازی کند. غالی گفت: برعکس اگر کسی از داخل حکومت به عنوان رئیس جمهور انتخاب شود و به مسائل و مشکلات آگاه باشد، بی شک وی بهتر می تواند کشور را اداره کرده و با بازسازی آن کمک کند. دبیر کل اسبق سازمان ملل متحد گفت: quotation mark من بارها این جمله را تکرار کرده و به آن معتقدم که پس از پایان مناقشات، آنچه که بیش از راه حل مناقشات اهمیت دارد، دوران بازسازی و شیوه اداره کشور در این دوره است. غالی گفت: اگر همین فردا مخالفان دولت مصر که خواهان کناره گیری فوری مبارک از قدرت هستند به این خواسته خود برسند، تازه مشکلات آغاز می شود و مشکلات جدی در سال های آینده خود را نشان می دهند. پتروس غالی خاطر نشان کرد، به همین دلیل معتقدم که مسائل و مشکلات مهم در پیش راه هستند و ما برای فائق آمدن به این مشکلات احتیاج به دولتی تکنوکرات داریم که مشکلات اساسی و واقعی مصر را بشناسد و قادر به حل و فصل آنها باشد. پتروس غالی که اکنون ریاست شورای حقوق بشر مصر را بر عهده دارد، درباره ادامه وضعیت فوق العاده و عدم رعایت حقوق بشر در مصر گفت: quotation mark در شش سال گذشته بارها و بارها درخواست لغو قانون وضعیت فوق العاده را کرده ام اما ...(در اینجا مجری برنامه سخنان وی را قطع می کند) مجری می گوید: قانون وضعیت فوق العاده در مصر سال هاست که اجرا می شود و بعنوان مثال نیروهای امنیتی اجازه دارند بدون هیچ دلیلی مردم را در خیابان ها بازداشت کنند، آیا این مشکل به شخص مبارک بر می گردد یا اساسا مشکلی در رژیم مصر است؟ پتروس غالی پاسخ داد: واقعا نمی دانم و هیچ نظری دراین باره ندارم.
مجری شبکه فرانس بیست و چهار نظرات پتروس غالی را درباره نقش جنبش اخوان المسلمین در ناآرامی های مصر و نگرانی مقامات مصری از اینکه این جنبش اسلامگرا در آینده بخواهد زمام قدرت را در مصر در دست گیرد، جویا شد. غالی پاسخ داد: نه من این موضوع را قبول ندارم.
تا کنون در هیچکدام از بیانیه های دولت اشاره ای به اخوان المسلمین نشده است و اساسا تصور نمی کنم که اخوان المسلمین به تنهایی ظرفیت آن را داشته باشد میلیون ها نفر را در قاهره و سایر شهرهای مصر گرد هم آورد. غالی ادامه داد: تصور نمی کنم که اخوان المسلمین بتواند در آینده حکومتی اسلامی در مصر تشکیل دهد و قدرت را در دست گیرد چرا که مشاهدات نشان می دهد که در تظاهرات میلیونی مردم مصر، اخوان المسلمین در حاشیه هستند و اداره امور را در دست ندارند. دبیر کل اسبق سازمان ملل بار دیگر ضمن تاکید بر اینکه اسلام گرایان قادر نخواهند بود قدرت آینده مصر را از آنِ خود کنند، گفت: تصور نمی کنم که اکثریت مردم مصر خواهان آن چیز باشند که توسط حماس در فلسطین اتفاق افتاد یا اصلا اجازه دهید روشن تر بگویم، مردم مصر خواهان آن نیستند که آنچه در ایران روی داد، در کشور آنها نیز اتفاق بیافتد. پتروس غالی درباره نگرانی های رژیم صهیونیستی از تحولات در مصر و احتمال تیره گی روابط در دولت آتی و اطمینان دادن به تل آویو در این باره، گفت: هیچ نیازی به این نیست که ما بخواهیم به اسرائیل اطمنیان دهیم.
اسرائیل اساسا نباید نگران چیزی باشد چرا که ما پیشتر با تل آویو پیمانی را امضا کرده ایم و بر آن پایبند هستیم. دبیر کل اسبق سازمان ملل متحد درباره واکنش آمریکا به ناآرامی های مصر گفت: معتقدم که منافع آمریکا در این است که در امور داخلی مصر دخالت نکند.آمریکا پیشتر نیز در امور داخلی کشورهای ایران، عراق و افغانستان بطور مستقیم دخالت کرد و نتیجه ای جز شکست مصیبت و بدبختی در بر نداشت. دبیر کل اسبق سازمان ملل متحد ادامه داد، یا آمریکائیها درباره این پرونده (احتمالا منظور خاورمیانه) اطلاعات کافی ندارند و یا تحت تاثیر لابی هایی هستند اما به هر حال معتقدم که مشکل کنونی مصر باید به دست مردم همین کشور حل و فصل شود. غالی گفت: اجازه دهید که من به مقامات کاخ سفید توصیه کنم در مورد مسائل مصر کاملا خنثی عمل کنند و بر عکس در آینده به دولت پس از مبارک که مهترین وظیفه اش بازسازی ویرانی هاست، کمک کند. رئیس شورای حقوق بشر مصر درباره نحوه برخورد ارتش با مخالفان اظهار بی اطلاعی کرد اما در حین حال تاکید کرد اگر مخالفت ها ادامه یابد بی شک نحوه برخورد نیروهای نظامی با معترضان تغییر خواهد کرد. غالی با اشاره به موقعیت جغرافیایی مصر گفت: مصر در منطقه میان آفریقا و آسیا واقع شده است و از نظر موقعیت ژئوپولیتیکی از وضعیت منحصر به فردی برخوردار است و قدمت تاریخی بیش از دو یه سه هزار ساله دارد. غالی گفت: به همین دلیل است که معتقدم مصری که در دو هزار سال گذشته توانسته است به تمام مشکلات و جنگ های داخلی فائق آید، اکنون نیز می تواند راه حلی برای این بحران پیدا کند. وی تاکید کرد: هر چه زودتر باید راه حلی برای خروج از بن بست سیاسی مصر پیدا شود چرا که هر روزی که ناآرامی ها و درگیری ادامه یابد، میلیونها و حتی میلیاردها دلار خسارت به اقتصاد کشور وارد می شود و این موضوع به هیچ عنوان نه به نفع دولت و نه به نفع مردم مصر نیست. دبیر کل اسبق سازمان ملل متحد هرگونه مقایسه میان مصر و تونس و حتی شخص مبارک و زین العابدین بن علی رئیس جمهور مخلوع تونس را رد کرد.
گفتنی است پتروس غالی در فاصله سال های هزار نهصد و نود و دو تا نود و هفت سمت دبیر کلی سازمان ملل متحد را بر عهده داشت.