کاخ سفید و کنگره امریکا از سازمانهای اطلاعاتی این کشور به این علت که در مورد قیامهای صورت گرفته در مصر و سرنگونی یکی از متحدان امریکا در تونس هشدار نداده بودند انتقاد کرده اند.
به گفته یک مقام امریکایی آشنا با مکاتبات مقامات امریکایی ، باراک اوباما رئیس جمهور این کشور نامه ای به جیمز کلاپر رئیس اطلاعات ملی امریکا ارسال کرده و در ان گفته است که او از اینکه جامعه اطلاعاتی امریکا نتوانست گسترش راهپیمایی هایی را که به سرنگونی حکومت زین العابدین بن علی رئیس جمهور سابق تونس منجر شد پیش بینی کند از این جامعه ناامید شده است. این مقام که نخواست نامش فاش شود افزود قبل از شروع قیامهای مصر هم هشدارهای اندکی داده شده بود. سناتورهای ارشد در کمیته اطلاعاتی کنگره این سوال را مطرح کرده اند که رئیس جمهور کی و به چه نحوی قبل از شروع قیامها در مصر و تونس در جریان اوضاع این دو کشور قرار گرفت. سناتور دایان فاینشتاین در مصاحبه ای گفت این رویدادها نباید ما را غافلگیر می کرد اما ما غافلگیر شدیم.باید هشدارهای بیشتری در مورد قیامهای تونس و مصر داده می شود تا اندازه ای به این علت که راهپیمایان از اینترنت و سایر رسانه های اجتماعی برای سازماندهی استفاده می کنند.ایا کسی به انچه که در اینترنت جریان داشت توجه می کرد؟ استفانی اوسالیوان از مقامات ارشد سازمان اطلاعات مرکزی امریکا - سیا- روز پنجشنبه به سناتورها گفت در اواخر سال گذشته به اوباما در مورد بی ثباتی در مصر هشدار شده بود. ساکسبی چامبلیس سناتور برجسته جمهوریخواه خواستار دریافت سابقه کتبی جدول زمانی نشست های اوباما با مقامات اطلاعاتی شده است که قرار است در عرض ده روز در اختیار او قرار گیرد. مایک راجرز سناتور جمهوری خواه رئیس کمیته اطلاعاتی مجلس نمایندگان گفت غیرواقع بینانه است که انتظار داشته باشیم سازمانهای اطلاعاتی آنچه را که در هر یک از این دو کشور روی داد و می دهد پیش بینی می کردند.
او افزود ما باید در مورد محدودیتهای سازمانهای اطلاعاتی بویژه زمانی که پای رفتارهای پیچیده و تعاملی میلیونها انسان به میان می آید واقع بین باشیم.
جیمی اسمیت سخنگوی تشکیلات ملی اطلاعاتی امریکا گفت: جامعه اطلاعاتی این کشور از نزدیک رویدادهای هر دو کشور مصر و تونس را زیر نظر داشته است و کاملا قابل پیش بینی بود که این نوع فعالیتها میتوانست گسترش یابد.
اما مقامات ارشد اطلاعاتی می گویند آنها بعد از رویدادهای تونس به کاخ سفید قول دادند که تلاش بیشتری به عمل اورند.
به گفته یک مقام ارشد اطلاعاتی ، کارکنان بخش امنیت ملی کاخ سفید در نیمه ماه ژانویه مراتب نارضایتی اوباما را در مورد آنچه که در تونس روی داد و قبل از شروع راهپیمایی های مصر به کلاپر و سایر مقامات ارشد اطلاعاتی ابلاغ کردند. بعد از آنچه که در تونس روی داد جامعه اطلاعاتی هشدارهای خود را به کاخ سفید و جامعه دیپلماتیک در این مورد که این بی ثباتی می تواند به بخش اعظم جهان عرب گسترش یابد افزایش داد. کاخ سفید به صورت علنی این ادعاها را که سازمانهای اطلاعاتی امریکا عملکرد خوبی در مورد تونس نداشته اند رد کرد و گفت: جامعه اطلاعاتی امریکا به رئیس جمهور هشدار داده بود که اعتراضات تونس میتواند الهام بخش موارد مشابه باشد. از جمله نگرانی های عمده مقامات اطلاعاتی امریکا این احتمال است که آشوبهای سیاسی در مصر میتواند مورد بهره برداری اخوان المسلمین قرار گیرد. رویداداهای شگفت آور تونس که با قیامهای در حال تشدید در قاهره دنبال شد تعدادی از مقامات اطلاعاتی را به این فکر انداخته است که آیا تلاش برای به دام انداختن القاعده و رهبر این گروه اسامه بن لادن باعث کمبود منابع برای سایر بخشهای اطلاعاتی و ایجاد اختلال در ارائه تحلیل ها و پیش بینی های طولانی مدت نشده است؟ بروس ریدل از افسران سابق سیا می گوید: هم جوامع اطلاعاتی امریکا و هم جوامع اطلاعاتی اسرائیل مجبورند از خود بپرسند که چه چیزی در تونس و مصر از نظر آنها پنهان مانده بود؟ آیا ما توجه بیش از حدی را بر تروریسم و ایران و توجه کمتری را بر تحولات گسترده نسلی در منطقه نداشته ایم؟ یک تحلیلگر سابق سازمان سیا به نام چارلی الن هم می گوید در ارزیابی های ملی اطلاعاتی در طول سالها به چندین دولت امریکا هشدار داده شده بود که در مصر و تونس دیکتاتوریهای بیرحمی حاکم هستند که تمام شرایط لازم را برای یک خیزش دارا هستند.
به گفته الن در این ارزیابی ها اوضاع حساس کشورهای خارجی از جمله رشد سرسام اور جوانان و مردان ناامید و اغلب بیکار زیر بیست و پنج سال تشریح شده بود. به گزارش اسوشیتدپرس از واشنگتن الن که در ارزیابی سالانه تروریسم در موسسه مطالعات سیاسی پوتاماک سخن می گفت افزود تحلیلگران اطلاعاتی نمی توانند جرقه ای را که خشم در حال ازدیاد را به یک قیام تمام عیار تبدیل می کند پیش بینی کنند.