مصر

خبرگزاري فارس: كارشناس مسائل آفريقا گفت: هم اكنون رهبري نهضت مردم مصر در دست مردم است و اين قيام توسط توده‌هاي محروم، مستضعف و در عين حال فرهيخته و با فهم مردم مصر صورت گرفته و در حال پيش رفتن است.

هادي افقهي كارشناس مسائل آفريقا در گفتگو با خبرنگار سياست خارجي خبرگزاري فارس با اشاره به تحولات مصر و افق آينده تحولات سياسي در اين كشور گفت: سير تحولات در اين كشور به قدري سريع است كه آينده اين تحولات به سختي قابل پيش بيني است.

* احزاب در پشت سر مردم حركت مي كنند

وي با اشاره به نبود يك رهبري خاص در هدايت جنبش مردم مصر افزود: هم اكنون رهبري نهضت مردم مصر در دست مردم است و به معناي حقيقي اين چنين است. واقعا اين قيام توسط توده‌هاي محروم، مستضعف و در عين حال فرهيخته و با فهم مردم مصر صورت گرفته و در حال پيش رفتن است.
اين كارشناس مسائل خاورميانه ادامه داد:البته در كنار حضور مردم، كميته هاي مردمي و احزاب نيز در كنار اين نهضت مردمي حضور دارند، اما اين نقش يك نقش حاشيه اي است.
افقهي با اشاره به رهبري اين نهضت توسط مردم و حركت احزاب در پشت سر حركت مردمي گفت: ما به وضوح در انقلاب مصر مي‌بينيم كه اول توده‌هاي مردم حركت كردند و مطالبات و شعارهاي خود را مطرح كردند، سپس وقتي ايستادگي و صلابت مردم را احزاب ديدند به اين فكر افتادند كه به ميدان بيايند و كه آن هم با احتياط بسيار زيادي همراه بود.

* انقلاب مصر يك پديده كم نظير در تاريخ سياسي منطقه است

اين كارشناس مسائل سياسي در تشريح اين پديده گفت:در حقيقت اين پديده در تاريخ سياسي منطقه كم نظير است. شما مي توانيد براي مقايسه انقلاب اسلامي ايران رادر نظر بگيريد.
وي افزود:انقلاب ما يك انقلاب كاملا كلاسيك بود و يك رهبري مقتدر به نام حضرت امام (ره) داشت. مردم مبارزات خود را با افشاگري ايشان شروع كردند و در پشت سر امام حركت كردند.
افقهي تصريح كرد: در جريان انقلاب مردم تبعيت بي چون و چرا از امام داشتند، و هرچه امام گفت مردم به آن عمل كردند. تمام ‌نقشه هايي كه براي سركوب و دور زدن انقلاب صورت گرفت با درايت امام خنثي شد.
وي افزود: از اين رو انقلاب اسلامي يك انقلاب كاملا كلاسيك بود. در ساير انقلاب‌هاي طول تاريخ همانند انقلاب كوبا، انقلاب كبير فرانسه اول كادر رهبري شكل مي‌گيرد و بعد مبارزات به متن مردم منتقل مي‌شود.

* ماهيت انتفاضه مردم مصر يك جنبش فرا حزبي و اسلامي است

اين كارشناس مسائل آفريقا ادامه داد: در انقلاب مردم مصر كه پديده نويي به شمار مي رود، ما تشكيلات مشخص و متبلوري به عنوان رهبري نمي‌بينيم. گرچه عده‌اي از رهبران احزاب در ميانه اعتراضات حاضر شدند اما به هيچ عنوان ظرفيت رهبري اين حجم عظيم از حضور مردم را نداشتند. قيام مردم مصر فراتر از احزاب و تشكل‌هاي سياسي، يك جنبش فراحزبي و اسلامي است.
افقهي تصريح كرد: از اين رو انقلاب مصر يك جنبش كاملا مردمي و بومي است.

*انقلاب مصر بايد تا پاكسازي اين كشور از عناصر مبارك ادامه پيدا كند

وي افزود: البته اگر ما بخواهيم با همان نگاه هاي سنتي به اين جنبش نگاه كنيم، بايد رهبران اين احزاب همانند اخوان المسلمين،‌البرادعي، دبير حزب الكفايه ،‌رهبر حزب، ناسيوناليست عربي، را رهبر اين جنبش در نظر بگيريم .
افقهي گفت: اما درحقيقت هيچ كدام از اين افراد در ايجاد جنبش مردم مصر دخالتي نداشتند. برخي از آن ها همانند البرادعي كوچكترين سابقه اي در بين مردم ندارند. اصلا شخصي مانند البرادعي تا پيش از اين در خارج از كشور به سر مي برد.
وي افزود: البته دو تن از رهبران احزاب محمدالبرادعي و رئيس اخوان المسلمين نيز بر اين نكته تاكيد كرده‌اند كه در پشت جنبش مردم مصر حركت مي‌كنند.
اين كارشناس مسائل آفريقا ادامه داد: منتها زماني كه طاغوت مبارك در مصر سقوط كرد، تازه زمان پاكسازي موسسات دولتي و حكومتي از لوث وجود بقاياي فرعون مي‌رسد و پس از آن است كه زمان بحث در خصوص تعيين رهبري فرا مي رسد.اين دقيقا بازه اي است كه انقلاب تونس دقيقا در آن قرار دارد.
افقهي گفت:خوشبختانه دو انقلاب همزاد مصر و تونس، مرحله به مرحله پيش مي‌روند و گام به گام به سمت جلو حركت مي‌كنند و البته رهبران احزاب نيز پشت مردم حركت مي‌كنند.
وي در ادامه تصريح كرد: در اين دو روز اين مسائل نگران كنده اي مطرح شد كه برخي از رهبران احزاب بحث در امتياز گرفتن احزاب را مطرح كردند.مطرح كردن شدن چنين بحثي در شرايطي فعلي به هيچ عنوان صلاح نيست به نظرم تا زماني كه مبارك سقوط كرده است و پاكسازي دستگاه‌هاي دولتي از عناصر دولت مبارك كامل نشده نبايد در مورد رهبري بحث كرد.

* اشتراك نظر آمريكا و اروپا در مورد وقايع مصر

اين كارشناس مسائل خاورميانه در خصوص موضع كشورهاي غربي در مورد تحولات مصر گفت: آن طور كه از شرايط برمي‌آيد، كشورهاي غربي نيز اميدي به حضور مبارك در عرصه رياست جمهوري مصر ندارند و آرام آرام به اين سمت پيش مي‌روند كه رياست جمهوري مصر بايد به آرامي به عمر سليمان منتقل شود.
افقهي گفت: موضع آمريكا در مصر حوادث كمي مبهم است و اين ابهام در سخنان اوباما و ساير مقامات آمريكايي به چشم مي‌خورد.
در كنار اين هر چه قدر موضع مقامات آمريكايي مبهم است موضع مقامات رژيم صهيونيستي در مورد مقابله با قيام مردم مصر و حفظ مبارك نيز واضح است.
وي افزود: دليل آن هم اين است كه آن ها گزينه‌اي مانند مبارك را براي حفظ منافع خود تا مدت ها پيدا نخواهند كرد.
اين كارشناس مسائل آفريقا گفت: اروپايي‌ها هم تمايل به حفظ وضع موجود بدون حضور مبارك و تكرار تجربه تونس در مصر را دارند و تا تمام ساختارهاي موجود حفظ شود.
اين كارشناس مسائل آفريقا گفت: البته آمريكايي‌ها و اروپايي‌هاي در اين خصوص با يكديگر اشتراك نظر دارند كه مبارك بايد جاي خود را به گزينه‌اي و ياري بدهد. در همين راستا مبارك اين كار را با تغيير برخي وزرا آغاز كرده است و عمر سليمان مامور مذاكره با احزاب مخالف كرده است.

*‌ آمريكا به عزاي مبارك نشسته است

افقهي گفت: تمام اين مسائل نشان مي‌دهد كه اين مرحله گذار به زودي پايان مي‌پذيرد. البته آمريكا مصر را به اين زودي رها نخواهد كرد چرا كه هدف اصلي آمريكا حفظ وضعيت موجود براي رژيم صهيونيستي است. حالا مي‌خواهد اخوان المسلمين و يا هر كس ديگري كه در مصر به حكومت برسد.
وي افزود: تاكنون سابقه نداشته است كه آمريكا آنگونه نگران منافع رژيم صهيونيستي باشد. امروز آمريكا به عزاي مبارك نشسته است.چرا كه با اين تحولات موجوديت رژيم صهيونيستي در معرض خطر قرار گرفته است.


صفحه مناسب چاپ پیشنهاد این صفحه از این خبر یک pdf بساز

سایر خبرها

  • ۱۷ تیر ۱۴۰۲ - ۰۹:۴۱ استقبال امیرعبداللهیان از همتای الجزایری در تهران
  • ۱۷ تیر ۱۴۰۲ - ۰۹:۴۰ دیدار سفیر ایران با وزیر خارجه سیرالئون
  • ۱۷ تیر ۱۴۰۲ - ۰۹:۳۹ ملاقات سفیر ایران با زندانیان ایرانی در موزامبیک و کسب اطلاع از سلامت آنها
  • ۱۷ تیر ۱۴۰۲ - ۰۹:۳۸ رسانه اماراتی: حمیدتی و البرهان دیدار می‌کنند
  • ۰۴ تیر ۱۴۰۲ - ۰۴:۳۹ گفت‌وگوهای منطقه‌ای بن‌سلمان و السیسی در پاریس
  • ۰۴ تیر ۱۴۰۲ - ۰۴:۳۸ مغرب نشست «النقب» را به تعویق انداخت
  • ۰۴ تیر ۱۴۰۲ - ۰۴:۳۷ سودان جنوبی مرزهایش با سودان را بست
  • ۰۴ تیر ۱۴۰۲ - ۰۴:۳۶ دیدار سفیر ایران با رئیس مجلس نمایندگان تونس
  • ۲۹ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۱:۰۶ تأسف وزیر خارجه مصر از موضع اتحادیه اروپا درباره سوریه
  • ۲۹ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۱:۰۵ امیرعبداللهیان: توسعه روابط با کشورهای آفریقایی در دستورکار دولت است
  • ۲۹ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۱:۰۴ کنعانی حمله تروریستی در اوگاندا را به شدت محکوم کرد
  • ۲۹ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۱:۰۳ تصمیم دولت بورکینافاسو برای راه‌اندازی سفارت در تهران
  • ۲۹ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۱:۰۲ رئیس حزب‌ الوفد رسما نامزد انتخابات ریاست‌جمهوری مصر شد
  • ۲۸ خرداد ۱۴۰۲ - ۰۵:۰۸ تمدید سه روزه آتش‌بس در سودان
  • ۲۸ خرداد ۱۴۰۲ - ۰۵:۰۷ کرملین: تحقق طرح صلح آفریقا درباره اوکراین سخت است
  • ۲۸ خرداد ۱۴۰۲ - ۰۵:۰۶ دعوتنامه اردوغان برای السیسی
  • ۲۸ خرداد ۱۴۰۲ - ۰۵:۰۶ 17 غیرنظامی سودانی از جمله چند زن و کودک در حمله هوایی کشته شدند
  • ۲۸ خرداد ۱۴۰۲ - ۰۵:۰۵ کشته شدن 38 دانش‌آموز اوگاندایی در یک حمله تروریستی
  • ۲۸ خرداد ۱۴۰۲ - ۰۵:۰۴ یونیسف: بیش از 1 میلیون کودک به علت جنگ در سودان آواره شدند
  • ۲۸ خرداد ۱۴۰۲ - ۰۵:۰۳ «نیروهای پشتیبانی سریع» سودان، ارتش را به مثله کردن 2 عضو خود متهم کردند
  • ۲۸ خرداد ۱۴۰۲ - ۰۵:۰۲ العربیه از تشکیل کمیته‌ ایرانی-مصری برای احیای روابط خبر داد
  • ۲۲ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۰:۵۷ سفر نخست‌وزیر عراق به قاهره با محوریت ایران و تقویت روابط
  • ۲۲ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۰:۵۶ تشدید جنگ داخلی در سودان پس از پایان آتش‌بس 24ساعته
  • ۲۲ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۰:۵۵ رژیم صهیونیستی به دنبال تولید تسلیحات در مغرب
  • ۱۷ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۰:۱۸ وعده ایتالیا برای کمک ۷۰۰ میلیون یورویی به تونس
  • ۱۷ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۰:۱۷ نشست شورای همکاری خلیج فارس و مصر درباره مسائل منطقه‌
  • ۱۷ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۰:۱۶ مشارکت رژیم صهیونیستی در رزمایش «شیر آفریقا» در مغرب
  • ۱۷ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۰:۱۵ درگیری‌های خونین بین مردم و نیروهای امنیتی در سنگال
  • ۱۷ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۰:۱۴ کشته شدن ده‌ها کودک در شمال نیجریه در پی حمله مردان مسلح
  • ۱۳ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۰:۵۶ تمایل کومور برای ازسرگیری روابط رسمی با ایران