خبرگزاری فرانسه امروز،یکشنبه، در گزارشی از قاهره به قلم کریستف روکفوی نوشت، حدود پانزده روز پیش به نظر می رسید جمال مبارک جانشین پدر برای ریاست بر مصر است .
اما امروز قیام مردم مصر و تلاش ارتش برای ترمیم و اصلاح وضع مخاطره آمیز فعلی، این آرزوی جمال مبارک را به باد داده است. تغییرات عمیق روز شنبه در نهادهای قدرتمند رهبری حزب دمکراتیک ملی حاکم، موجب کنار رفتن پسر ارشد رئیس و دوستان سیاسی او شد. تلویزیون دولتی مصر اعلام کرد، اعضای دفتر سیاسی حزب حاکم دمکراتیک ملی استعفا کردند.
این نهاد شش عضو داشت و جمال مبارک پس از صفوت الشریف دبیر کل حزب، مرد شماره دو آن بود.
با این استعفا جمال مبارک ریاست کمیته سیاسی حزب را هم از دست داد. واشنگتن بلافاصله این استعفا ها را گامی مثبت خواند. حسام بدراوی Hossam Badrawi، دبیر کل حزب دمکراتیک و به جای جمال مبارک، رئیس کمیته سیاسی حزب شد. این استاد پزشکی می تواند برای گشایش در به روی مخالفان شایسته تر از جمال مبارک و نزدیکان وی باشد که تلاش می کردند درِ پارلمان را به روی مخالفان ببندند. اما رئیس حزب دمکراتیک ملی یعنی حسنی مبارک، همچنان رئیس جمهور مانده است.
مصطفی کمال سعید ، استاد علوم سیاسی دانشگاه قاهره می گوید، شخصیتی میانه جایگزین رهبرانی مورد نفرت شدند .
به گفته وی این جابجایی جمال را از آرزوی جانشینی پدرش دور و نقشه های رئیس جمهور را که برای ارتباط با حزب دمکراتیک ملی، بر روی پسرش حساب می کرد، نقش بر آب کرد. خیلی ها تاکنون جمال مبارک ، چهل و هفت ساله، را که از حزب دمکراتیک ملی بعنوان ابزاری جهت رسیدن به جاه طلبیهایش استفاده می کرد، جانشین بالقوه پدرش می دانستند، پدری که از سال هزارو نهصدو هشتاد و یک قدرت را در درست دارد.
از سوی دیگر ناآرامی های فعلی مصر ارتش را به عنوان بازیگری مهم به صحنه آورد ، ارتشی که از جمال مبارک که یک نظامی نیست، دل خوشی ندارد. در یکی از پیام های دیپلماتیک آمریکا در مه سال دوهزار وهفت ، تاکید شده است ارتش مصر می تواند مانعی مهم برای رسیدن جمال مبارک به ریاست مصر باشد. پسر رئیس جمهور مصر و اطرافیان تاجر وی که طرفدار آزاد سازی سریع اقتصاد مصر هستند، در بین مردم هم محبوبیتی ندارند، مردمی که بیش از چهل درصد آنها با درآمد کمتر از دو دلار در روز زندگی را بسر می کنند. استعفای احمد عز ، مشاور محرمانه جمال مبارک ، از نهادهای حزب دمکراتیک ملی که چند روز پس از آغاز قیام مردم مصر صورت گرفت، اولین نشانه مغضوبیت آنها بود. تشکیل دولت جدید بوسیله ژنرال احمد شفیق در پی اعتراضات مردمی هم به خروج همه نمایندگان محافل تجاری نزدیک به جمال مبارک از قدرت منجر شد. یک دیپلمات اروپایی که نامش فاش نشده است، گفت، طرفداران جمال در فشار قرار دارند و درحال خرد شدن هستند. تظاهر کنندگان که نظام حاکم را به لرزه انداخته اند خواهان پایان تبانی دولت و حزب دمکراتیک ملی و برگزاری انتخابات پارلمانی جدید هستند.
در انتخابات پارلمانی نوامبر و دسامبر گذشته حزب رئیس جمهور با وجود اتهامات تقلب و خشونت به پیروزی رسید. قدرت حاکم ، اعلام کرده است می تواند با تصمیم دستگاه قضایی در نتایج این انتخابات بازنگری کند.