تاریخ معاصر جهان به خصوص در جهان سوم حکومتهایی را به خود دیده است که این حکومتها در تداوم خود به جز سرکوب مردم و سلطه به هر قیمت ممکن راه دیگری برای اثبات خود نداشتهاند.
در این میان دیکتاتوریهایی که اساس خود را بر جمهوری گذاشتهاند؛ بسیار خشنتر و بدتر از دیکتاتوریهای سلطنتی هستند، افرادی در این دیکتاتوریها در کنار عامل اصلی ایستادهاند و وظیفهاشان سرکوب و تحقیر و بازداشت و اعدام مخالفان است تا مبادا روزی این مخالفان سر برآورده و مزاحتمی ایجاد کنند.
امروز مصر، تکرار همین داستان است. داستانی که در آن دیکتاتور، ژنرالی ناشناس را در راس امور امنیتی خود قرار میدهد و ارتشی از پلیسها را در اختیارش میگذارد تا هر چه دوست دارد انجام دهد و منویات دیگران را پیشببرد.
انتخاب ژنرال عمر سلیمان که از وی به مرد آهنین یاد میکنند به عنوان معاون حسنى مبارک، رئیس جمهورى مصر جداى از این که مورد اعتراض جامعه مدنى مصر و تظاهرکنندگان قرار گرفته و آن را فقط تغییرى براى حفظ منویات شخص مبارک توصیف کردهاند، از سوى مجامع حقوق بشرى نیز بسیار مورد انتقاد قرار گرفته است.
به اعتقاد سازمانهاى حقوق بشرى فردى که سوداى جانشینى رئیس جمهور در صورت مرگ ناگهانى او را دارد، جلادى تمام عیار است که دستش به هزاران جنایت و قتل آلوده است.
عمر سلیمان کیست؟
معاون 75 ساله رئیس جمهور مصر که این سالها نام وی بسیار بر سر زبانها بوده است، نام کاملش عمر سلیمان محمود است که در سال 1936 در استان قنا به دنیا آمد. او در سال 1954 وارد دانشکده افسری شد و چهار سال بعد با درجه ستوان دومی از این دانشکده فارغالتحصیل و وارد ارتش مصر شد.
سلیمان در دو جنگ 1967 و 1973 با اسرائیل مشارکت کرد و به عنوان افسر هماهنگ کننده عملیات میان ارتشهای مصر و سوریه عمل کرد. عملکرد وی در این جنگ باعث شد تا او را پس از اخذ فوق لیسانس علوم سیاسی از دانشگاه قاهره، برای دوره دافوس به شوروی اعزام کنند.
پستهایی که سلیمان در طول دوران پیش از ریاست بر سازمان اطلاعات مصر بر عهده داشت بیشتر در رکن دوم ارتش مصر و در حوزههای اطلاعاتی بود. وی پیش از آنکه در سال 1993 به عنوان رئیس سازمان اطلاعات مصر انتخاب شود، دورههای دیگر اطلاعات و عملیات را در آمریکا و برخی از کشورهای اروپایی گذرانده بود و در همین زمان برای ریاست بر سازمان اطلاعات مصر توسط غربیها نامزد شد.
او همکار سازمان سیا است
سلیمان پس از آنکه به عنوان رئیس دستگاه اطلاعاتی مصر انتخاب شد و بنا به موفقیتی که در پیشبینی احتمال ترور مبارک در آدیسآبابا صورت داد، بیش از پیش به مبارک نزدیک شد تا جایی که دست او در کشور برای اقدامات خارج از عرف باز شد.
این اقدامات که بیشتر آنها علیه جریانهای اسلامگرا بود، با هماهنگی کامل با سازمان جاسوسی آمریکا و سازمان تروریستی موساد صورت میگرفت. در این همکاریهای نزدیک و همهجانبه اقدامات وحشیانه بسیاری زیر نظر سلیمان صورت گرفت که صدای سازمانهای حقوق بشری را هم درآورد.
سازمانهاى حقوق بشر عمر سلیمان را که تا قبل از معاونت ریاست جمهورى، رئیس سازمان امنیت مصر بود، متهم به دست داشتن در "بازجویىهاى وحشیانه" افراد مظنون به انجام حوادث تروریستى با همکارى سازمان امنیت ایالات متحده امریکا (سی.آی.اى) مىکنند.
وى همچنین در پروژه مبارزه با تروریسم ایالات متحده، روابط نزدیکى را با واشنگتن و سازمان امنیت امریکا برقرار کرد. به گونهاى که ایالات متحده سازمان امنیت مصر را شاخهاى از سازمان امنیت خود در خاورمیانه مىدانست.
اسرائیل را دوست دارد...
عمر سلیمان زمانى بیش از پیش مورد توجه امریکایىها قرار گرفت که توانست نقشى محورى در مذاکرات سازش میان اسرائیل و فلسطین و جریانهاى مختلف فلسطینى مخالف یکدیگر ایفا کند. پس از آن مقامات امریکایى مدح و ثناهاى بسیارى را در حق عمر سلیمان کردند که نشان از رضایت بسیار زیاد واشنگتن از تحرکات سیاسى و بینالمللى او بود. از نگاه سازمان امنیت امریکا نیز عمر سلیمان فردى مورد اعتماد و مورد وثوق است که براى خنثى کردن گروههاى اسلامگراى جهادى تلاشهاى بسیارى کرده است.
عمر سلیمان خود سابقه حضور در آموزش دورههاى امنیتى در ایالات متحده را دارد. وى در طول دهه هشتاد قرن گذشته میلادى در کمیته ویژه جنگ مرکز جاناف کندى در شهر فورت پراگ در نورث کارولینا آموزشهاى ویژهاى دیده است. از این رو وقتى هم که به مصر بازگشت و ریاست سازمان امنیت این کشور را بر عهده گرفت بسیار مورد توجه امریکایىها قرار گرفت.
وى از همان ابتداى آغاز به کارش بر منصب ریاست سازمان امنیت مصر، برنامهاش را بر این متمرکز کرد که روابط بسیار نزدیکى با سازمانهاى امنیتى امریکا برقرار کند به گونهاى که کمیتهاى ویژه براى حضور نیروهاى سىآىاى در سازمان امنیت مصر تاسیس کرد. یکى از اهداف تاسیس این سازمان انتقال تروریستهاى دستگیر شده خارجى از خارج مصر و انتقال آنها به این کشور و انجام عملیات بازجویى علیه آنها بدون سپرى کردن مراحل قانونى بود.
دشمن مقاومت است
جیمی کارتر رئیس جمهور اسبق آمریکا اعتراف میکند که سلیمان مرد باهوشی و خدمات بسیاری به آمریکا کرده است. وی معترف است که این سلیمان است که هر وقت او به مصر میرود وی را در جریان آخرین تحولات منطقه قرار میدهد.
اما این آگاهی از تحولات منطقه از سلیمان دشمنی خونی برای مقاومت شکل داده است. او در جنگ 33 روزه لبنان تلاش فراوانی کرد تا رژیم صهیونستی شکست نخورد. هر چند میزان همکاریهای اطلاعاتی وی با اسرائیل در این جنگ نامشخص است؛ اما خنجری که او در خلال جنگ 22 روزه غزه بر پیکر مقاومت اسلامی در فلسطین وارد کرد، را هیچ کس فراموش نمیکند.
هزاران شهید و هزاران زخمی حاصل این دو جنگ بود که رژیم مبارک با مدیریت سلیمان بر مردم غزه تحمیل کرد و پس از آن نیز محاصرهای کمر شکن را علیه مردم صبور غزه در پیش گرفت. محاصره غزه که اوج همکاری و همراهی رژیم مبارک و عمر سلیمان با رژیم صهیونیستی برای این رژیم جنبه حیاتی دارد و تاکنون نیز مبارک حاضر به برداشتن این محاصره نشده است.
سازمانهاى حقوق بشر مىگویند، تمامى بازداشت شدگان مورد شدیدترین شکنجهها و بدرفتارىها تحت نظارت مستقیم شخص عمر سلیمان قرار مىگرفتند. این سازمانها همچنین ایالات متحده را متهم به همکارى با سلیمان براى انتقال افراد مظنون به مصر و همکارى در شکنجهها مىکنند.
پس از سال 2003 یعنى پس از حمله امریکا به عراق سىآىاى از سلیمان خواست که برخى رهبران القاعده عراق را در خاک مصر بپذیرد و آنها را بازجویى و نگهدارى کند. بر همین اساس ایالات متحده مثلا ابن الشیخ اللیبى را که رابط اصلى شبکه القاعده با صدام حسین بود را به مصر منتقل کرد.
یک سناتور امریکایى در سال 2006 در این باره مىگوید: «سازمان امنیت مصر ابن الشیخ اللیبى را در قفسى گذاشته و توسط عدهاى جلاد ساعتها مورد ضرب و شتم قرار مىداد تا اعتراف کند که رابط بین القاعده و صدام حسین بوده است. وى در نهایت اعتراف کرد که نظام بعثى عراق تلاش مىکرد القاعده را مجهز به سلاحهاى بیولوژى و شیمیایى کند. با استناد به این اعترافها بود که کاولین پاول، وزیر امور خارجه اسبق ایالات متحده امریکا طرح حمله به عراق را پیگیرى و اجرا کرد.»
حال این جلاد خونآشام چون گرگی در لباس میش ظاهر شده است و برای پیشبرد منویات آمریکا و رژیم اسرائیل بر آن است تا جای مبارک را بگیرد.