پترونت - موج : اختلال در انتقال نفت از كانال سوئز و قطع صادرات گاز ال.ان.جي مصر، مهمترين خطرهاي احتمالي اعتراض هاي مردمي كنوني در اين كشور هستند.
به گزارش موج به نقل از رويترز، توليد نفت مصر در حد رفع نيازهاي داخلي اين كشور است و اختلال در آن، تأثير زيادي بر بازارهاي جهاني نخواهد داشت، اما اختلال در انتقال نفت از كانال سوئز و قطع صادرات ال.ان.جي اين كشور، مي تواند به عرضه جهاني انرژي آسيب برساند.
با توجه به اطلاعات منتشر شده از سوي اداره اطلاعات انرژي آمريكا، مهمترين شاخص هاي بخش انرژي مصر را مي توان در انتقال نفت و گاز از كانال سوئز، صادرات ال.ان.جي اين كشور و همين طور بخش نفت آن خلاصه كرد.
در سال 2009 ميلادي، به طور ميانگين روزانه حدود يك ميليون بشكه نفت و فرآورده هاي نفتي از طريق كانال سوئز، از خاورميانه به درياي مديترانه منتقل مي شده و حدود 800 هزار بشكه سوخت نيز از شمال به درياي سرخ روانه مي شده است.
در مجموع، سهم نفت خام و فراورده هاي نفتي از كل محموله هاي منتقل شده از كانال سوئز، 16 درصد بوده است.
كمترين عرض اين كانال، 305 متر است و به همين دليل، نفتكش هاي بسيار بزرگ توان عبور از آن را ندارند.
يكي از جايگزين هاي كانال سوئز براي انتقال نفت، خط لوله 322 كيلومتري سوئز-مديترانه است كه ميانگين انتقال نفت از آن در سال 2009 ميلادي، يك ميليون و 100 هزار بشكه در روز بوده كه نسبت به رقم 2 ميليون و 300 هزار بشكه در روز در سال 2007 ميلادي، كاهش يافته است.
مالكيت خط لوله ياد شده كه نفت را از جنوب به شمال انتقال مي دهد، به طور مشترك متعلق به شركت ملي نفت مصر، شركت عربستاني آرامكو، شركت اماراتي سرمايه گذاري بين المللي نفت ابوظبي و كنسرسيومي از شركت هاي نفتي كويتي است.
بسته شدن كانال سوئز و خط لوله سوئز-مديترانه، سبب مي شود نفتكش ها مجبور شوند با پيمودن 9 هزار و 656 كيلومتر اضافي، قاره آفريقا را دور بزنند تا به مقصد خود برسند.
در مجموع 256 كشتي نيز 17 ميليون و 500 هزار تن ال.ان.جي را از اين كانال منتقل مي كنند.
مصر با در اختيار داشتن 58 تريليون و 500 ميليارد فوت مكعب ذخاير گاز طبيعي، پس از نيجريه و الجزاير، سومين كشور غني آفريقايي در اين زمينه است.
اين كشور در سال 2009 ميلادي، 646 ميليارد فوت مكعب گاز طبيعي صادر كرد كه 70 درصد آن به صورت ال.ان.جي بوده است.
علاوه بر اين، مصر از طريق يك خط لوله، به كشورهاي اردن، سوريه و لبنان و فلسطين اشغالي، گاز صادر مي كند.
از حدود 450 ميليارد فوت مكعب ال.ان.جي صادراتي مصر در سال 2009 ميلادي، 236 ميليارد فوت مكعب آن به اروپا، 160 ميليارد فوت مكعب به آمريكا و بقيه آن به ژاپن، هند و كره جنوبي فرستاده شده است.
مصر حدود 3 ميليارد و 700 ميليون بشكه ذخاير نفت دارد و روزانه 685 هزار بشكه توليد مي كند كه از مصرف داخلي روزانه 710 هزار بشكه اين كشور، اندكي كمتر است.
اين كشور گسترده ترين بخش پالايش نفت در قاره آفريقا را در اختيار دارد و بخشي از خوراك اين پالايشگاه ها، از نفت وارداتي تأمين مي شود.
گفتني است انتقال نفت از كانال سوئز و خط لوله حاشيه آن، همچنان ادامه دارد و كارشناسان، احتمال اختلال در فعاليت اين دو مسير را ناچيز مي دانند.