خبرگزاری رویترز با اشاره فزاینده مردم مصر به اسلامگرایان و گروه اخوان المسلمین مصر نوشت: تحولات کنونی زنگ خطر را برای تل آویو و واشنگتن به صدا در آورده است.
رویترز در تحقیقی از قاهره به قلم سامیه نخول با اشاره به زندانی شدن مکرر عصام العریان به اتهام عضویت در گروه اخوان المسلمین نوشت: جرم این پزشک مصری عضویت در اخوان المسلمین مصر است .
این گروه با نفوذترین جنبش مخالف در مصر و سازمان یافته ترین جنبش مخالف مصری است و حسنی مبارک رئیس جمهور مصر و اسرائیل و امریکا همواره از آن بیمناک بوده اند.
اما وضع اکنون در مقایسه با سه دهه گذشته کاملا متفاوت شده است .
در آن زمان اعضای گروه اخوان المسلمین مصر در معرض سرکوب ، بازداشت و محاکمه در دادگاههای نظامی قرار داشتند و دولت مصر نیز این گروه را از صحنه سیاسی کنار گذاشته بود . پس از ناآرامیهای اخیر در مصر در پی قیام مردمی بر ضد حسنی مبارک ، این دولت است که برای گفتگو اخوان المسلمین به منظور بررسی آینده مصر تلاش میکند.
عمر سلیمان معاون مبارک دیروز با شماری از گروههای مخالف دیدار کرد و برای نخستین بار گروه اخوان المسلمین به این گفتگوها پیوست.
سرانجام این گروه که فعالیتش در مصر ممنوع است در وضعی قرار گرفته است که می تواند نقش مهمی ایفا کند این در حالی است که دولت مبارک پس از سی سال حضور در قدرت برای بقای در قدرت دست و پا می زند.
عصام العریان گفت quotation mark از سال 1981 هفت یا هشت بار زندان رفته ام .
شکنجه شده ام ، آویزانم کرده اند .
شوک برقی به بدنم وارد شده است در سرما ساعتها نگاهم داشته اند اما سن و سال من باعث نشد که وضع تغییر کند و از حرفهایم بازگردم quotation mark .
العریان می گوید نخستین بار در سن بیست و هفت سالگی و آخرین بار در سن پنجاه و هفت سالگی به زندان انداخته شد اما همه اینها باعث تقویت عزم و اراده اش شد. وی افزود: نظام حسنی مبارک یک نظام دیکتاتوری مستبد است که برای قدرت و ثروت ، مستبدانه تلاش میکند. العریان جزو سی و چهار عضو گروه اخوان المسلمین مصر است که یکشنبه گذشته از زندان وادی النطرون فرار کردند.
حمله بستگان زندانیان در طول اعتراضاتی که سراسر مصر را فرا گرفت باعث شد زندانیان از این زندان فرار کنند. العریان ماه گذشته به هنگام تدارک برای اعتراضات بازداشت شد و پس از خارج شدن از زندان نیز مستقیما به میدان التحریر رفت که معترضان به حسنی مبارک در آن تحصن کردهاند. گروه اخوان المسلمین در طول این قیام فعال بود اما پس از دهها سال سرکوب یاد گرفته است که چگونه خودش را در پشت اعتراضات پنهان کند و تلاش می کند این تصور را حفظ کند که اسلامگرایان بخشی از جنبش گسترده اعتراضات در مصر هستند.
العریان گفت quotation mark شعار ما این است که برای قدرت تلاش نمیکنیم اما با شرکت در قدرت نیز مخالف نیستیم .
مشارکت ما واجب است.
با دیگران و درسایه یک نظام دموکراتیک مستقل در قدرت شرکت می کنیم quotation mark . وی گفت هدف گروهش آن است که هویت جامعه مصر ، اسلامی باشد و به اقلیتها احترام گذارد. وی افزود: quotation mark حق همه است که شرکت و رقابت کنند اگر مردم گروه اخوان المسلمین را بپذیرند مشکلی وجود ندارد حق ماست که مانند ترکیه و هر کشوری اکثریت را در نظر بگیریم quotation mark . قیام مردمی بر ضد مبارک زنگ خطر را در اسرائیل و امریکا به صدا در آورده است.
این دو کشور بیم آن را دارند که سرانجام این گروه اسلامی قدرت را از طریق صندوقهای رای به دست بگیرد و در نهایت موفق شود که هدف خود را یعنی اجرای شریعت اسلامی در مصر عملی سازد.
گروه اخوان المسلمین مصر با اسرائیل و سیاست امریکا در منطقه دشمنی می کند و با جنبش مقاومت اسلامی فلسطین ( حماس ) نیز رابطه تاریخی دارد و باور این جنبش را در مبارزه مسلحانه بر ضد اسرائیل قبول دارد. آمادگی دولت برای مذاکره با گروه اخوان المسلمین مصر یک تحول سیاسی تاریخی و گواهی بر پایداری این گروه است که به گفته تحلیلگران از مدتها پیش بازی انتظار را در پیش گرفته است. دولتهای غربی تاکنون از تماس مستقیم با اخوان المسلمین مصر به علت بیم از خشمگین کردن دولت مصر خودداری کرده اند اما نتوانسته اند برچسب سازمان quotation mark تروریستی quotation mark به این سازمان بزنند.
با توجه به فضای سیاسی ناآرام کنونی قضاوت درباره محبوبیت حقیقی اخوان المسلمین دشوار است .
در انتخابات پارلمانی سال 2005 که دور اول آن تقریبا سالم بود این گروه هشتاد و هشت کرسی از بین صدو شصت و پنج کرسی رقابتی را به دست آورد. در مرحلههای بعدی پلیس مصر نگذاشت که پای شهروندان به صندوقهای رای برسد.
تلاشهای سرکوبگرانه دولت برای جلوگیری از گسترش پایگاه مردمی این گروه که از طریق شبکه های خیریه و اجتماعی محبوبیت کسب کرده شکست خورده است .
ایدئولوژی اخوان المسلمین در مدارس و خانواده ها و رسانه ها و فروشگاههای فروش کتاب و حتی فروشگاههای فروش لباس نیز نفوذ کرده است.
شکست اعراب در جنگ سال 1967 با اسرائیل و خلاء سیاسی پس از فروپاشی ناسیونالیسم عربی جمال عبد الناصر رئیس جمهور فقید مصر در دهه هفتاد میلادی قرن گذشته و صلح ناگهانی قاهره با تل آویو آن هم پس از سالها دشمنی باعث شد که اسلامگرایی به عنوان یک ایدئولوژی رقیب و جایگزین در میان مصریها برای خود جای پایی باز کند.
بسیاری از رهبران اخوان المسلمین مصر که سالها در زندان مانده اند معتقدند آینده از آن اسلام است به شرط آنکه بردباری و استقامت و پافشاری شود .
اعضای این گروه مطمئن هستند که حکومت در نهایت برای اسلام و شریعت اسلامی است و برای تحقق این هدف نیز تلاش می کنند .
گروه اخوان المسلمین که در سال 1928 میلادی تاسیس شد بر اساس اصول اساسی شریعت اسلام خواستار دموکراسی است .
این گروه از مدت زمان طولانی خواستار آزادی سیاسی و آزادی بیان بیشتر و انتخابات آزاد و سالم است به گونه ای که همه شهروندان از طیفهای مختلف در آن حضور داشته باشند.
هواداران این گروه در بیشتر اتحادیه های صنفی در مصر حضور قوی دارند و حضورشان در دانشگاهها نیز قوی است و هزاران فعالیت خیریه را که خدمات بهداشتی و آموزشی می دهند اداره می کنند .