خبرگزاری فرانسه در گزارشی از قاهره به قلم سارا حسین نوشت: برای برخی مصری های ساکن در این کشور پیگیری اعتراضات مردمی در تلویزیون کافی نبود.
آنان می بایست از صفحه تلویزیون عبور می کردند تا در انقلاب شرکت کنند. به عقیده مصری های خارج از این کشور که در آرزوی تغییرات سیاسی عمده ای در مصر هستند غول جهان عرب که حسنی مبارک از حدود سی سال پیش با مشت آهنین آن را اداره می کند،بازگشت به سرزمین پدری واجب عینی است. فاضل زیان مشاوری سی ودو ساله می گوید: من به کشور بازگشتم زیرا می خواستم در انقلاب شرکت کنم و همچنین مواظب خانواده ام باشم.
وی گفت: ما همگی امیدوار بودیم که این کار مدت ها پیش تحقق یابد اما من از آنچه اتفاق افتاده است درس گرفته ام.
در فکر این سی ساله لندن نشین که باوجود فشار خانواده اش در قاهره برای باقی ماندن در اروپا لازم دید به مصر بازگردد هیچ شک وتردیدی وجود ندارد. طارق شاهین از مدیران بانکی که او هم در لندن زندگی می کند اوایل تظاهرات در بیست و پنج ژانویه برای ماموریتی شغلی به مصر سفر کرد.
پس از بازگشت به لندن سه روز بعد او تلویزیون را روشن کرد و تصاویر قیام مردم را در سرتاسر کشور مشاهده کرد و لحظه حساس اتفاق افتاد. وی گفت: من می دیدم که مصر به تدریج که مردم به خیابان ها می ریزند غرق در آتش شده است.
من برای روز بعد بلیتی به مقصد مصر رزرو کردم.
من می بایست در قاهره می بودم.
پس از اغتشاشات بیست وهشت ژانویه ، پلیس مصر ناگهان خیابان ها را خالی کرد و میدان را برای اوباش خالی گذاشت که آنان نیز محله های شهر را غارت کردند. شهروندان با تاسیس کمیته های دفاع مردمی به این تهدید پاسخ دادند.
این کمیته ها از این هفته با بازگشت تدریجی وضع عادی به کشور به تدریج درحال منحل شدن است. همسایگان قاهره ای این جوان به سرعت او را برای گشت زنی شبانه به کار گرفتند.
روز بعد او با دوستانش در لندن تماس گرفت تا او آنان را از تحولات آگاه کند. مدیرانش از او در طول این دوره حیاتی حمایت کردند و حتی به او پیشنهاد کمک کردند و گفتند در صورتی که می خواهد می تواند خانواده اش را به مکانی امن بفرستد. برای طارق منیر جراحی که به همراه زن و کودکانش در ژنو مستقر است انتخاب بازگشت یا بازنگشتن به کشور پیچیده تر بود. وی می گوید: من نظرم هر پنج دقیقه تغییر می کرد.
وضع دشواری بود.
حسنی مبارک در برابر اعتراضات بی سابقه اول فوریه اطمینان داد در پایان دوره ریاست جمهوری خود در سپتامبر از مقام خود کناره گیری می کند و اصلاحات قانون اساسی را وعده داد. منیر اعلام کرد: هنگامی که من سخن رئیس جمهوری را شنیدم به خودم گفتم نباید برگردم ، که باقی گذاشتن حسنی مبارک در قدرت تا زمان انتخابات ممکن است چیز خوبی باشد.
اما یک روز بعد، طرفداران رئیس جمهوری به تظاهرکنندگان ضد دولتی که در میدان تحریر در مرکز قاهره گردهم آمده بودند حمله کردند که این مسئله درگیری هایی را به وجود آورد که به گفته منابع پزشکی و شاهدان به کشته شدن یازده تن و زخمی شدن هزاران تن منجر شد. پسر نه ساله اش نیز درخواست کرد که با او به مصر بازگردد و همکاران این جراح به او پیشنهاد کردند که به جای او کار کنند تا او در انقلاب شرکت کند. امروزه ، مصری های خارج از مصر که به کشور بازگشته اند با مسئله غامض دیگری مواجه شده اند و آن اینکه در مصر باقی بمانند یا بازگردند. فاضل زیان می گوید: این نوع اوضاع فقط یک بار در زندگی اتفاق می افتد...
من می خواهم اقامتم را تمدید کنم.