خبرگزاری رویترز در گزارشی از قاهره به قلم ادموند بلر و سامیه نخول نوشت: تظاهرکنندگان در مصر که از دو هفته قبل این کشور را فلج و دولت را مجبور کرده اند به گونه ای غیر قابل تصور امتیازهایی را به مخالفان بدهد هنوز تا دستیابی به درخواست اصلی شان یعنی پایان یافتن سی سال حاکمیت حسنی مبارک رئیس جمهور مصر فاصله دارند .
بااین حال به نظر می رسد دولت در حال حاضر توانسته است با در دست گرفتن روند تغییر و قرار دادن مخالفان در زیر چتر خود به منظور گفتگوی دو طرف ، به برتری دست یابد . در زیر به برخی پرسش ها درباره آنچه که در آینده در مصر اتفاق خواهد افتاد و همچنین پاسخ به این پرسش ها اشاره شده است ... quotation mark این اعتراض ها تاکنون چه دستاوردهایی را برای مخالفان به دنبال داشته است ؟ quotation mark پس از دو هفته اعتراض در مصر حسنی مبارک اعلام کرده است دیگر در انتخابات ریاست جمهوری این کشور شرکت نخواهد کرد ، پسر حسنی مبارک به عنوان نامزد برای ریاست جمهوری آینده مصر رد شده است ، برای نخستین بار طی سی سال گذشته در مصر یک معاون رئیس جمهور انتخاب شده است ، رئیس حزب حاکم مصر استعفا کرده و کابینه این کشور منحل شده است . و دستاورد مهمتری که به نظر می رسد تظاهرکنندگان توانسته اند به آن دست یابند این است که آنها تقریبا با مصونیت به خیابان ها خواهند آمد .
حتی پیش از موج اعتراض ها در مصر که بیست و پنجم ژانویه آغاز شد صدها معترض با سرکوب شدید نیروهای پلیس روبرو شده بودند . اینها امتیازهایی غیر منتظره ازسوی رهبری مصر است که هرگونه صدای مخالف را تقریبا بطور کامل خفه کرده بود . با این حال دولت مصر از عمل کردن به درخواست اصلی تظاهرکنندگان که همان برکناری مبارک است طفره می رود. روزنامه دولتی الجمهوریه در شماره روز دوشنبه تصویری از عمر سلیمان معاون رئیس جمهور مصر را در حال نشست با مخالفان و در حالی که عکس مبارک نیز بالای سر او قرار داشت چاپ کرد و بالای این عکس نوشت quotation mark دوره ای جدید quotation mark . quotation mark دولت مصر در کجا قرار دارد ؟ quotation mark اگرچه مخالفان هنوز از درخواست اصلی خودشان یعنی کنار رفتن مبارک از قدرت عقب نشینی نکرده اند ، برخی مقامات مصلحت گراتر گفته اند رئیس جمهور در بهترین شرایط باید قدرت خود را به عمر سلیمان واگذار کند . دولت هر دو این درخواست ها را رد و در عوض اعلام کرد نمایندگان مخالفان را متقاعد کرده است برای تعیین یک بیانیه دولتی به عنوان پایه ای برای مذاکرات، به گفتگو با دولت ملحق شوند. در این بیانیه که پس از نخستین دور از مذاکرات نمایندگان دولت و مخالفان برگزار شد آمده است حسنی مبارک در ماه سپتامبر به دوره ریاست جمهوری کنونی خود پایان میدهد و دیگر در انتخابات آینده شرکت نخواهد کرد .
این بدین معنی است که دولت زمانی را برای کنار رفتن مبارک تعیین کرده است . تظاهرکنندگان همچنین پایان یافتن قانون حالت فوق العاده را خواستار شده اند که از چند دهه قبل به اجرا گذاشته شده است .
در بیانیه دولت آمده است لغو قانون حالت فوق العاده به شرایط امنیتی در کشور بستگی دارد . در این بیانیه با بی توجهی به درخواست مخالفان برای انحلال پارلمان مصر آمده است دولت احکام دادگاه را در مورد تقلب در انتخابات نوامبر سال دو هزار و ده در این کشور خواهد پذیرفت. quotation mark مخالفان تا چه حد با یکدیگر متحد هستند ؟ quotation mark به نظر میرسد دو گرایش کلی در میان جوانان در حال شکل گرفتن است که گفته می شود نیروی پیشرو در اعتراض ها برضد حسنی مبارک هستند .
گروه های مخالف رسمی تر نیز شامل لیبرالها و چپگرایان تا اسلامگرایان هستند که مصلحت گراتر به نظر میرسند و از آمادگی بیشتری برای تعامل در روند سیاسی برخوردارند . یکی از قویترین صداها در جبهه مخالفان ، جنبش اخوان المسلمین است .
این جنبش هم اکنون درحال مذاکره با دولت است ، اقدامی که پیش از آغاز اعتراض ها در مصر غیر قابل تصور بود . در میان مخالفان نیز زمینه های مشترک کمی وجود دارد .
حتی درخواست آنها برای کناره گیری مبارک از قدرت که پیش از موافقت مخالفان درمورد مذاکرات با دولت مطرح شده بود دیگر یک خواست واحد نیست . اخوان المسلمین که بزرگترین گروه مخالف سازمان یافته در مصر به شمار می رود و پیشتر مذاکرات با دولت را رد کرده بود موضع خود را تغییر داد و وارد مذاکرات با دولت شد . اما جوانانی که در میدان تحریر قاهره جمع شده اند هنوز تسلیم نشده اند .
آنها این مذاکرات را رد می کنند و تاکید دارند مبارک باید از قدرت کناره گیری کند .
اما این جوانان فاقد یک رهبری منسجم هستند . quotation mark بعد از این چه اتفاقی خواهد افتاد ؟ quotation mark این مذاکرات به سادگی به علت اختلاف برسر جزئیات قانون اساسی درخصوص اینکه آیا عمر سلیمان می تواند اختیارات ریاست جمهوری را به عهده بگیرد درحالیکه هنوز اصلاحات مورد نیاز برای برگزاری یک انتخابات آزاد و عادلانه انجام نشده است ، با بن بست روبرو خواهد شد .
درحال حاضر بر سر دو ماده در قانون اساسی بحث است یکی می گوید رئیس جمهور که از قدرت تفویض برخوردار است نمی تواند پارلمان را منحل کند یا قانون اساسی را تغییر دهد و دیگری می گوید رئیس جمهور می تواند معاونی را برای خود تعیین و اختیاراتش را تشریح کند و ممکن است اعلام کند معاون رئیس جمهور می تواند همه اختیارات ریاست جمهوری را به دست بگیرد . بحث در این باره ماهها زمان نیاز خواهد داشت و مردم مصر که خواستار تغییرات فوری در کشور هستند ممکن است صبرشان تمام شود و بار دیگر به خیابان ها بیایند .