خبرگزاري فارس: نويسنده و تحليلگر برجسته جهان عرب ضمن تشريح اوضاع كنوني مصر و سناريوهاي پيشروي اين كشور، هدف رژيم مبارك را خسته كردن انقلابيون از ادامه راه و بازسازي رژيم كنوني با روي كار آوردن چهرههاي جديد دانست.
به گزارش فارس، عبدالباري عطوان در سرمقاله خود در روزنامه "القدس العربي " چاپ لندن درباره سناريوهاي پيشِروي مصر در مرحله آينده نوشت: درحال حاضر دو سناريو وجود دارد نخست سناريوي انقلاب است كه خواهان سرنگوني رژيم مصر و راس هرم آن همزمان با هم و در سريعترين زمان و كمترين مدت است تا تغييرات تحقق يابد و نظام دموكراتيك و تكثرگراي جديد و نهادهاي آن شكل بگيرد.
* خسته كردن انقلابيون سناريوي دوم رژيم مبارك
وي افزود: دوم، سناريوي رژيم است كه از همه شيوه هاي مانور براي خريد زمان و دل بستن به خسته شدن انقلاب و انقلابيون و ملت استفاده ميكند به گونهاي كه آنها درنهايت كار به واقعيت موجود يعني بازسازي رژيم كنوني و ادامه حيات آن در قدرت با چهرههاي ديگري -چه بسا چهره هاي رده دوم- تن دهند و اين همان طرحي است كه توني بلر از آن به تغيير منظم و كنترل شده ياد ميكند.
به گزارش العالم، عبدالباري عطوان افزود: در اين ميان، ارتش مصر وضعيت را از نزديك زير نظر دارد و ژنرال هاي بلندپايه آن اهداف پنهاني مورد توافق با قدرتهاي خارجي و در صدر آن آمريكا را اجرا ميكنند و نميدانيم كه اين دوره نظارت چه مدت طول خواهد كشيد و چه زماني عملاً براي پايان دادن به اين وضعيت بحراني وارد عمل خواهند شد.
*درگيريها در داخل رژيم
به نوشته اين نويسنده عرب، برخي از احتمال وقوع ناگهاني درگيري ها در داخل رژيم سخن مي گويند بهويژه كه راس هرم يعني مبارك از پا افتاده و مريض است و چه بسا ناگهاني زير فشار تهديد و چه بسا باج خواهي از طريق افشاي برخي از رسوايي ها درپي برملا شدن ميزان ثروتش، تصميم به رفتن بگيرد و بعيد نيست كه برخي نزديكان او براساس دستورات خارجي به سناريويي نظير سناريوي عبدالحكيم عامر يا سناريوي ياسر عرفات متوسل شوند.
* احتمال تشديد درگيريها طي هفتههاي آينده
وي تصريح كرد: درگيري در روزها و هفتههاي آينده بطور حتم تشديد مي شود و شايد به سمت و سوهاي بسيار خطرناكي حركت كند زيرا جوانان انقلابي هرگز نميپذيرند كه ميدان التحرير به يك "هايد پارك " در محاصره تانكها تبديل و هر روز از مساحت آن كاسته شود.
به گفته عبدالباري عطوان، اين تحولات درحالي است كه رژيم مصر تاب تحمل زيانهاي اقتصادي را به خاطر وضعيت فلج كنوني جوانب زندگي و اقتصاد ندارد.
* گفتوگو به رژيم مبارك مشروعيت ميدهد
وي در بخش ديگري از مقاله خود نوشت: بزرگترين دستاوردي كه رژيم مبارك تا اين لحظه بدست آورده است، ايجاد گسست در وحدت صفوف مخالفان از طريق كشاندن نمايندگان آنها به سرميز مذاكرات است و از اين طريق نوعي به رسميت شناختن يا مشروعيت را كسب كرده است كه مستحق آن نيست.
اين نويسنده افزود: مبارك با كنارهگيري مخالفت مي كند و بر باقي ماندن در قدرت تا پايان مدت رياست جمهوري خود در سپتامبر آينده اصرار ميورزد و شايد كشور را به سوي خشونت سوق دهد اما در آن سو، جوانان انقلابي هستند كه بيش از پيش بر پايبندي به مواضع و اجراي مطالبات خود به طور كامل پافشاري ميكنند و بيشترين ميزان آمادگي را براي جانفشاني و نثار خون خويش دارند تا شكست خورده از اين ميدان مبارزه خارج نشوند.
سردبير القدس العربي در ادامه اين يادداشت خود نوشت: در اين ميان كميتهاي از حكما در روزهاي اخير در مصر تشكيل شده كه خود را ميانجي بين انقلابيون و رژيم ميداند، بدون اينكه انقلابيون اين كميته را مامور كرده باشند يا از آن كمك خواسته باشند و معتقدم كه اين كميته براي نجات رژيم فروپاشيده تشكيل شده است.
وي گفت: در حالي كه مردم مصر خواهان كناره گيري مبارك در راستاي منافع مصر هستند، آمريكاييها و اسرائيليها و برخي رژيمهاي عربي خواهان باقي ماندن او هستند؛ رژيم هاي عربي كه در ساليان گذشته در جلوگيري از نقش آفريني مثبت مصر در جهان اسلام و گرسنگي دادن به ملت اين كشور همدستي كردهاند همان طور كه در از بين بردن عراق و ملت آن و بيوه كردن يك ميليون زن عراقي و يتيم كردن چهار ميليون كودك عراقي همدستي نمودند.
*جوانان مصر در اين ميدان نبرد از پا نخواهند افتاد
اين تحليلگر برجسته عرب در پايان مقاله خود نوشت: مبارك بعد از اينكه همه امتيازها نظير صرف نظر كردن از موروثي كردن قدرت و حزب خود و باند بازرگانان مافيا را ارايه كرد و درمقابل هيچ گونه پاسخي از انقلابيون جوان دريافت نكرد، براي نجات خود و خانوادهاش و نه رژيمش، يك برگه ديگر دارد و آن هم كناره گيري از قدرت و ترك فوري آن است چرا كه در اين نبرد اين جوانان نوپا نيستند كه از پا خواهند افتاد بلكه اين رژيم بيمار و خسته و فاسد است كه از پا در خواهد آمد، چرا كه اين سنت زندگي و از درسهاي تاريخ است.