گستردگي و پررنگ بودن حضور مردم مصر در تظاهرات روز سه شنبه در ميدان التحرير قاهره از عزم آنها براي پيشبرد مطالباتشان از جمله در زمينه بركناري 'حسني مبارك' رئيس جمهوري اين كشور نشان داشت.
به گزارش خبرگزاري رويترز از قاهره، تظاهرات روز گذشته(سه شنبه) مصري ها كه گسترده ترين مورد در نوع خود از زمان آغاز اعتراضات مردمي عليه مبارك در 25 ژانويه (5 بهمن ) محسوب مي شود، پرشماري از تازه واردان به اين عرصه را در بر داشت و اين ذهنيت را موجب شد كه روحيه مقاومت و اعتراض به آن دسته از مصري هايي نيز كه تاكنون احتمالا از حضور در تظاهرات خياباني بيم داشتند، سرايت كرده است.
'حسن نفعه' تحليلگر سياسي دانشگاه قاهره كه در اعتراضات خياباني شركت كرده است، مشاركت گسترده مردم در تظاهرات روز سه شنبه را نشانگر عزم موجود براي ادامه اين مسير دانست.
وي افزود: 'معترضان صبور هستند. آنها مي دانند كه مسيري طولاني پيش رو دارند و براي اين چالش آماده هستند.'
'ضيا رشوان' تحليلگر سياسي هم گفت: 'دولت مبارك تمامي ابزارهايي را كه در آغاز اين بحران در اختيار داشت، از دست داده است. اما معترضان تمامي ابزار لازم خود را اعم از نيروي انساني، مطالبات و انگيزه، حفظ كرده اند و به نظر من، هم اكنون رژيم منزوي و به حاشيه رانده شده است.'
در اين ميان، تلاش هاي مبارك و 'عمر سليمان' معاون تازه منصوب شده او، براي خاموش ساختن اعتراض هاي مردمي و بازگشت مردم از خيابان ها به خانه ها بي ثمر بوده است.
اعتراضات مردمي موجب تضعيف مبارك، نيروي پليس مصر، رسانه هاي دولتي و حزب حاكم اين كشور شده و امكان چنداني براي اعمال نظر و خواست او به جا نگذاشته است.
معترضان كه نمايندگاني از تمامي عرصه هاي اجتماعي و سياسي مصر را تشكيل مي دهند، ديگر هيچ اعتماد و اطميناني به مبارك 82ساله ندارند، فردي كه بارها و بي اعتنا به درخواست هاي مردم مصر، از تصميم خود مبني بر ادامه تصدي منصب رياست جمهوري تا پايان دوره آن در ماه سپتامبر ( شهريور سال 1390 )خبر داده است.
معترضان تصميم هايي را همچون وعده هاي مبارك در زمينه اجراي پاره اي اصلاحات، اقدامات او عليه برخي از مقام هاي دولتي و مذاكرات سليمان با برخي از گروه هاي مخالف دولت را، به عنوان ترفند رژيم مبارك براي كسب زمان تلقي كرده اند.
نفعه گفت كه مشاركت بسيار چشمگير مردم در تظاهرات روز سه شنبه به اين معني است كه آنها اقدامات دولت را غيرجدي و تلاش براي به دست آوردن زمان مي دانند.
از نظر شركت كنندگان در اعتراضات و تظاهرات، حفظ پويايي روند اعتراضات اهميت دارد.به واقع، گستره وسيع مشاركت مردمي در تظاهرات روز سه شنبه خود موجب پويايي و تقويت انگيزه براي شركت در تظاهرات گسترده ديگري شده كه قرار است روز جمعه برگزار شود.
به گفته رشوان، احتمال دارد معترضان روز جمعه با گسترش دامنه تظاهرات از ميدان 'التحرير' كه مكان اصلي تجمعات روز هاي گذشته بوده است، درصدد تشديد و تسريع روند اعتراضات خود برآيند.
وي ادامه داد: 'برخي از گروه هاي معترض احتمالا ميدان ديگري را براي تجمع انتخاب مي كنند. آنها به اين نتيجه رسيده اند كه ميدان التحرير به تنهايي ديگر كافي نيست.'
رشوان تصريح كرد كه به هر حال، روز جمعه روزي مهم و سرنوشت ساز خواهد بود.