خبرگزاری شینهوا در تحلیلی از واشنگتن به قلم ماتیو راسلینگ با اشاره به اوضاع مصر و چالشهای پیش روی دولت اوباما نوشت ....
با گذشت بیش از دو هفته از موج اشوبها و بحران سیاسی در مصر ، باراک اوباما رئیس جمهور امریکا بر سر دو راهی سختی گرفتار شده و با طرح درخواست انتقال فوری قدرت و برقراری دمکراسی از یک سو و لزوم حفظ نظم و ارامش در این کشور از سوی دیگر ، به سختی تلاش می کند به نحوی متعادل وارد عمل شود و موازنه را برقرار سازد . با این همه دو علامت سئوال بزرگ در برابر تحولات مصر به چشم می خورد : اگر حسنی مبارک در ماه سپتامبر همانگونه که خود گفته است از قدرت کناره گیری کند ، چه نوع دولتی بر روی کار خواهد امد ؟ و دوم اینکه آیا مبارک در نهایت در برابر خواست مخالفان سر تسلیم فرو خواهد اورد و فورا از سمت خود استعفا خواهد داد ؟ این واقعیت نیز وجود دارد که با وجود اظهارات اوباما مبنی بر لزوم تامین ازادیهای بیشتر دمکراتیک در مصر ، مبارک همواره متحد اصلی امریکا در منطقه بوده است و به اعتقاد کارشناسان ، واشنگتن در برخورد با وی باید منافع راهبردی خود را در منطقه مد نظر داشته باشد .
اگر مبارک کنار برود ، دولت جدید تا چه اندازه و چگونه اتحاد و همکاری خود را با واشنگتن در برخورد با تروریستها حفظ خواهد کرد ؟ دولت اوباما باید برای همه این پرسشها پاسخی متقن داشته باشد و برای انها و کوهی از پیامدهای پس از سرنگونی مبارک برنامه ریزی کند .
مالو اینوسنت تحلیلگر سیاست خارجی در موسسه مطالعاتی کاتو در واشنگتن به این خبرگزاری گفت : اوباما در وضعیت بغرنجی گرفتار شده و برقراری موازنه و تعادل در این شرایط بسیار دشوار است ، ولی در هر حال تصور می رود دولت اوباما تاکنون اوضاع را با کفایت اداره کرده باشد .
با وجود پافشاری مبارک بر ماندن بر اریکه قدرت تا پایان دوره ریاست جمهوری خود در ماه سپتامبر ، معترضان که همچنان از روز 25 ژانویه تاکنون میدان تحریر قاهره را در اشغال خود دراورده اند ، از واگذاری این امتیازات راضی نشده اند و همچنان خواهان کنار رفتن فوری مبارک هستند .
موضع دولت اوباما از وضعیت بیطرف و خنثی تغییر و به سمت تامین درخواست مخالفان یعنی ازادیهای دمکراتیک ببیشتر گرایش پیدا کرده است .
با این همه منتقدان می گویند اوباما از عهده اتخاذ موضعی اصولی در رابطه با اوضاع مصر بر نیامده و رئیس جمهور تا چه وقت می تواند بر روی این طناب باریک راه برود ؟ بن رودس معاون مشاور امنیت ملی کاخ سفید در امور ارتباطات استراتژیک در کنفرانس خبری روز چهارشنبه اعلام کرد از زمان اغاز اعتراضات ، دولت اوباما چه بطور خصوصی و چه علنی ، پیامی روشن فرستاده مبنی بر اینکه توسل به خشونت و سرکوب راه مناسب در این اعتراضات نیست .
وی افزود هر فرایند پیش رو باید متضمن احقاق حقوق اولیه و اساسی ملت مصر از جمله دسترسی به رسانه های اجتماعی همچون اینترنت و تلفن همراه باشد .
رودس گفت ما از روند انتقال معنادار ، پایدار و مشروع قدرت در مصر حمایت می کنیم .
این روند باید بدون تاخیر اغاز شود و درخواستهای ملت مصر را براورده سازد .
وی افزود تاکنون معلوم شده با وجود اغاز مذاکرات دولت با مخالفان ، مسائلی که دولت تاکنون مطرح کرده ؛ تامین کننده خواست ملت مصر برای تغییر و اصلاحات نیست .
در عین حال دیروز حملات لفظی مقامات دولت مصر بر ضد اعتراضات شدت گرفت .
احمد ابوالغیط وزیر امور خارجه در مصاحبه با شبکه پی بی اس گفت از رویکرد دولت اوباما در انتقاد از واکنش اولیه دولت مصر در برابر ناارامیها خشمگین شده است .
برخی کارشناسان می گویند با استعفای فوری مبارک از قدرت انتخابات زودهنگام باید طی مدت شصت روز در این کشور برگزار شود .
این چشم انداز نیز برای اوباما نگران کننده خواهد بود ، زیرا شصت روز زمان کافی برای برگزاری انتخابات در یک کشور مهم استراتژیک متحد امریکا محسوب نمی شود .
در ادامه این گزارش با اشاره به تهدیداتی که واشنگتن از جانب جنبش اخوان المسلمین احساسا می کند امده است برخی ناظران بیم ان دارند که اخوان المسلمین از فرصت بوجود امده در فضای سیاسی سو استفاده کند و درصدد پر کردن خلا قدرت کنونی براید .
در خصوص اهداف این گروه برای تشکیل حکومت اسلامی و حمایتش از فرایند صلح خاورمیانه و سیاست اخوان المسلمین در قابل اسرائیل و امریکا نگرانیهای بسیاری وجود دارد .
دیوید پولاک تحلیلگر ارشد موسسه مطالعاتی واشنگتن در این باره می گوید با وجود حمایت اندک پانزده تا بیست درصدی مردم مصر از اخوان المسلمین ،این گروه سازمان یافته ترین نهاد خارج از دولت مصر محسوب می شود.
پولاک تاکیدکرد با وجود تمرکز کاخ سفید بر این مسئله ، دامنه اعمال نفوذ اوباما در این قضیه محدود است .
لیکن وی خاطر نشان ساخت با وجود این مخاطرات بعید به نظر می رسد بحران سیاسی در مصر به چنان تغییرات ناگهانی بینجامد که دولت امریکا با ان احساس راحتی نکند .