خبرگزاري فارس: خودشيفتگي و درونگرايي دو ويژگي مهم شخصيتي حسني مبارك ديكتاتور مصر به شمار ميرود و همين مسئله باعث شده تا او به قدرت چسبيده و حاضر به ترك آن نباشد.
به گزارش فارس به نقل از پايگاه خبري شبكه العالم، "طاهر شلتوت " يكي از روانشناسان برجسته مصري در گفت وگويي تلويزيوني درباره روانشناسي "حسني مبارك " رئيس جمهور مصر در برخورد با ناآراميها و تحولات اين كشور تاكيد كرد وي دچار خودشيفتگي و درونگرايي شده است.
اين متخصص روانشناسي در ادامه با بيان اينكه اگر بخواهيم از زاويه علمي به اين تحولات نگاه كنيم بايد بگوييم هر انساني در زندگي خود مراحلي را تجربه ميكند كه در آن چيزي اعم از مال يا عزيزان خود را از دست ميدهد.
وي گفت: مرحله اول مرحله آسيبديدگي است. پس از آن مرحله انكار است و شخص تصور ميكند اتفاقي نيفتاده است و با حوادث تعامل ميكند گويا اتفاقي نيفتاده است پس از آن نوبت به مرحله چانه زني ميرسد كه طي آن سعي ميشود با مذاكره دادن امتياز و برگزاري نشست مسائل فيصله پيدا كند.
اين متخصص مصري مرحله بعدي بيماري رواني ديكتاتورها را چنين برشمرد: سپس نوبت مرحله خشم است كه فرد طي آن خشم خود را از اتفاقي كه افتاده است نشان ميدهد.
وي افزود: حسني مبارك اكنون وارد مرحله خشم شده است كه بيانيه عمر سليمان معاون وي مبني بر اينكه حسني مبارك به اين سرعت از قدرت كنارهگيري نميكند و اين اوضاع به اين شكل قابل تحمل نيست و ادامه پيدا نخواهد كرد و ممكن است به كودتا منجر شود نشاندهنده همين مرحله خشم است.
شلتوت در ادامه در پاسخ به اين سوال كه آيا ممكن است اين خشم و غضب شدت بيشتري به خود بگيرد، گفت: با توجه به اين كه رئيس جمهور و معاون وي چهرههاي نظامي هستند و به طور كلي ذهنيت حكومت مصر نظامي است و تصميمگيرندگان نظامي هستند؛ بيم آن ميرود كه اگر بخواهند خشم خود را نشاندهند به شيوهاي خشونت بار اين كار را انجام دهند.
وي در ادامه با تاكيد بر اين موضوع كه در نهايت نوبت به مرحله قبول ميرسد كه طي آن كساني كه آسيبي ديدهاند و چيزي را از دست دادهاند به اين نتيجه ميرسند كه راهي براي به دست آوردن مجدد آنچه از دست دادهاند وجود ندارد و اميدي به دستيابي مجدد به آن وجود ندارد به همين سبب خود را براي پذيرفتن واقعيت آماده ميكنند.
شلتوت در ادامه گفتوگوي خود با شبكه تلويزيوني الجزيره قطر به بررسي رواني مبارك پرداخت و گفت: نوعي توازن رواني بين رئيس جمهور و معاون وي وجود دارد به اين معنا كه هر دو نفر مراحل مختلف را با هم طي ميكنند و پيوسته از نظر رواني نوعي تشابه بين آنها وجود دارد.
وي در ادامه درونگرايي و خودشيفتگي را از جمله ويژگيهاي شخصيتي حسني مبارك دانست و افزود درونگرايي به اين معناست كه وي بر عكس افراد اجتماعي توانايي و مهارت برقراري ارتباط با ديگران را ندارد و نميتواند روابط مناسبي با ديگران برقرار كند و نميتواند خودش را به درستي معرفي و ارائه كند. افراد خودشيفته افرادي خودراي هستند كه پيوسته خود را بر حق ميدانند و معتقدند نظرات آنها درست است به همين سبب نميتوانند با ديگران رابطه برقرار كنند و به گفتوگو بنشينند.
شلتوت ادامه داد: روابط به سه دسته تقسيم مي شوند: رابطه با طرف بالاتر، رابطه با طرف مساوي و رابطه با طرف سطح پايينتر؛ افراد خودشيفته با طرفي كه سطح بالاتر است درگير ميشوند و زماني كه ميبينند چارهاي ندارند تسليم مي شوند؛ مثل همان كاري كه مبارك در مقابل آمريكا و اسرائيل انجام داده است.
وي افزود: در اين حالت شخص نظرات طرف قويتر و سطح بالاتر را ميپذيرد و زماني كه اين كار را كرد عملكردي شبيه آنها در پيش ميگيرد. روابط افراد خودشيفته مثل مبارك با افراد هم سطح خود بسيار بد و با افراد سطح پايينتر نيز رابطه سلطه جويانه است اين چيزي است كه در شخصيت مبارك به خوبي نمايان است.