حسنین هیکل سخنان و رفتار دولتمردان مصری بویژه شخص عمر سلیمان را در هرگونه مذاکره با مخالفان متزورانه خواند و تصریح کرد رفتار انها مانند مذاکرات و میانجیگری بین حماس و فتح صادقانه نیست .
به گزارش شبکه تلویزیونی الجزیره، محمد حسنین هیکل در ادامه گفتگوی ویژه خود با مه شبکه الجزیره گفت: تصور نکنید افراد نظام حاکم به محض برگزاری تظاهرات از قدرت کنار بروند زیرا هر انقلابی که رخ می دهد چندین مرحله دارد.
اما مانند انقلاب فرانسه هفت سال طول نمی کشد. هیکل افزود میدان التحریر نماد انقلاب مصر است و تلاشهایی صورت می گیرد تا مردم حاضر در این میدان به عنوان مردم اشوبگر معرفی شوند.
این در حالی است که ملت و مردم یک میهن از انقلاب حمایت می کنند. عمر سلیمان معاون رئیس جمهور، احمد شفیق نخست وزیر مصر ، سرتیپ طنطاوی وزیر دفاع و سامی عنان رئیس ستاد نیروهای مسلح چهار شخصیت نظامی مهم مصر همگی از فرزندان ارتش هستند.
من به این نهاد اعتماد دارم.
به نظر من ارتش در این شرایط ضامن این جوانان است و می تواند در دوره انتقالی این کشور کمک کند. وی درباره روند گفتگو بین رژیم حاکم مصر و برخی از جناح های مخالف این کشور تصریح کرد: کشورهای خارجی به مقامات مصری فریاد می زنند و از انان می خواهند که گفتگو کنند و تغییری در عرصه سیاسی به وجود آورند. معاون رئیس جمهور می توانست گفتگو را در یکی از کاخهای ریاست جمهوری برگزار کند ولی عمدا این نشست در مقر کابینه دولت تشکیل شد تا خواسته های قوه مجریه براورده شود و می بینید که یک عکس بزرگ از رئیس جمهور در مکان گفتگو وجود داشت و فضای گفتگو را تحت الشعاع خود قرار می داد اما موضوعاتی که در این نشست بررسی می شود قبلا از سوی دولت مصر اماده شده بود و تنها خواسته های حسنی مبارک در ان مد نظر قرار گرفته بود و انگار قرار است فقط به خواسته های مبارک عمل شود و از نظرها و خواسته های معترضان چشم پوشی شود . حسنین هیکل همچنین گفت: من موافقم که بیانیه صادر شده پس از نشست گفتگوی عمر سلیمان با برخی از گروه های مخالف ترفندی برای دور زدن انقلاب است چرا که اگر می خواهیم درباره روند مذاکره سخن بگوییم باید طرفهای گفتگو، میزان اختیارات این طرفها ، برنامه کاری و هدف این گفتگو را تعیین کنیم. من کسانی را که در این گفتگو شرکت کردند خیانتکار نمی دانم ولی تصور می کنم نوع رفتار عمر سلیمان در این مذاکرات مانند رفتارش در مذاکرات بین حماس و فتح است.
اما شرایط گفتگو بین دولت مصر و برخی از گروه های مخالف با مذاکرات فلسطینی ها مغایرت دارد.
می دانم که عمر سلیمان قصد دارد بحران مصر را حل و فصل کند اما خیلی طبیعی زمانی که وارد گفتگو می شود به سابقه خود در روند گفتگوها متوسل می شود.
از سوی دیگر هر تلاشی برای محافظت از دولت وبازگرداندن وضعیت سابق فایده ندارد.
به این ترتیب من از کسانی که خطاب به تظاهرکنندگان می گویند خواسته های خود را عنوان کردید پس دیگر باید خیابانها را رها کنید، تعجب می کنم.
این حرف قابل قبول نیست زیرا انان برنمی گردند مگر که خواسته های آنها براورد شده باشد.همچنین سخن گفتن درباره ایجاد تغییر در قانون اساسی این کشور در سایه نظام حاکم و رایزنی های شورای داوری بی فایده است.
محمد حسنین هیکل گفت: انان ابتدا باید به تحول بزرگ در عرصه سیاسی مصر اذعان کرده اند و دیگر غیر ممکن است اوضاع این کشور به پیش از تظاهرات معترضان بازگردانده شود.
دراین حال فهمی هویدی به عنوان مصاحبه گر برنامه از هیکل پرسید :اما رژیم مصر اکنون برای بازگشت اوضاع به قبل از بیست و پنچم ژانویه تلاش می کند. هیکل پاسخ داد این تلاشها طبیعی است.
زیرا این نظام از سی سال گذشته حکومت می کند و اگر به یکباره به افراد این نظام بگوید جوانان به خواسته خود پایبند هستند ، نباید انتظار داشته باشید این نظام سند تسلیم شدن خود را امضا کند زیرا ما در نبرد نظامی نیستیم.
هیکل در ادامه افزود تونس برای مصر الگو نبود بلکه نقطه اغاز بود.
تحولات تونس در زمان کمی صورت گرفت و مردم به زین العابدین بن علی فریاد زدند ولی او آنها را درک نکرده بود پس از ان وی شب سخنرانی کرد و گفت شما را درک کردم و روز بعد کشور را ترک کرد. این درحالی است که من شک دارم که برخی از شخصیتهای نظام مصر اوضاع را درک کرده باشند ولی در عین حال گروهی دیگر از انان حقیقت را درک کردند .ما هنوز در اغاز یک مسیر سخت هستیم. هیکل همچنین تصریح کرد : کشورهای جهان پیگیر گفتگوی داخلی مصر هستند و منظور از جهان چهار گروه است اروپا وامریکا، گروه اسیایی چین وهند، امریکای لاتین و گروه کشورهای عربی که مهمترین گروه به شمار می رود.
این کشورها به تحولات مصر چشم دوخته اند و احساس می کنند سرنوشت آنها به این تحولات بستگی دارد. از سوی دیگر نظام حاکم مصر اعتبار خود را در برابر اروپا و امریکا از دست داده است و من بر این باورم که هیچ کشور عربی از وضع به وجود آمده راضی نیست.