ایرنا - ناآرامي هاي خاورميانه و به خصوص كشور مصر با سكوت رضايت بخش مقامات روسي همراه بوده است، زيرا كنار رفتن كشورهاي غربگراي منطقه را باعث تضعيف جايگاه آمريكا در خاورميانه مي دانند.
با گذشت بيش از دو هفته از آغاز نارضايتي هاي مردمي در مصر و در حالي كه بسياري از مقامات آمريكايي و اروپايي به بيان اظهارات مختلفي در اين خصوص پرداخته اند، مقامات روسي تنها به سخنان كوتاه و جسته و گريخته اي در مورد اوضاع مصر اكتفا كرده و موضع صريحي از خود نشان نداده اند.
در حاليكه اعتراضات مردمي در مصر عليه حكومت ديكتاتوري حسني مبارك دو هفته است كه ادامه دارد و بسياري از مسئولان آمريكايي، اروپايي و صهيونيستي مواضع و اظهاراتي را در اين مورد بيان كرده اند، بررسي خبرهاي منتشر شده در رسانه ها نشان مي دهد كه مقامات عالي رتبه روسي در اظهارات خود كمتر به حوادث اخير در مصر مي پردازند و تاكنون موضع روشني در مورد بحران سياسي موجود در مصر اتخاذ نكرده اند. اين در حالي است كه مقامات ساير كشورها به ويژه آمريكا همه روزه راه حل هايي را براي برون رفت از بحران مصر ارائه مي دهند.
'تارنماي صداي آمريكا' در 13 آبان از حمايت رهبران جهان از انتقال قدرت در مصر خبر داد و نوشت: رهبران جهان در واكنش به اعلام انصراف حسني مبارك از نامزدي دوره آينده انتخابات رياست جمهوري، از انتقال قدرت در مصر پشتيباني كرده اند. در اين خبر مواضع كاترين اشتون مسئول سياست خارجي اتحاديه اروپا، باراك اوباما رييس جمهوري آمريكا، نيكولا ساركوزي رييس جمهوري فرانسه، ديويد كامرون نخست وزير بريتانيا و بنيامين نتانياهو نخست وزير رژيم صهيونيستي بازتاب داشته است اما در اين ميان جاي خالي اظهارنظر مقامات روسي كاملا مشهود است. اتحاديه اروپا با صدور بيانيه اي از دولت مصر خواسته روند يك انتقال منظم توام با اصلاحات شامل انتخابات آزاد و عادلانه را درپيش گيرد.
صداي آمريكا درباره نظر باراك اوباما در اين مورد مي افزايد: پرزيدنت مبارك درك مي كند وضع فعلي قابل دوام نيست و بايد بي درنگ يك انتقال مسالمت آميز آغاز شود.
همچنين به نقل از نيكولا ساركوزي نيز آمده است: 'آرزو مي كنم انتقال قدرت در مصر بدون تاخير و خشونت انجام شود.'
ابراز نگراني ديويد كامرون نسبت به مناسبات آينده مصر نيز بخش ديگري از اين گزارش است. به گفته صداي آمريكا وي در سخناني در پارلمان انگليس گفته است: 'بريتانيا در كنار مردم مصر كه خواستار آزادي و دمكراسي هستند، ايستاده است.'
بر اساس اين گزارش دفتر نتانياهو نيز در بيانيه اي اعلام كرده، جامعه بين المللي بايد اصرار ورزد كه هر دولتي كه در مصر بر سر كار آيد صلح با اسراييل را ادامه دهد.
'تارنماي دويچه وله' نيز پس از برگزاري چهل و هفتمين كنفرانس امنيتي مونيخ مواضع مقامات آمريكايي و اروپايي حاضر در اين كنفرانس را درباره تحولات تازه در مصر بازتاب داد اما باز هم با وجود حضور مسئولان روسي در اين كنفرانس اظهارنظري از سوي اين مقامات درباره موضوع مصر منتشر نشده است.
اين رسانه به نقل از آنگلا مركل صدر اعظم آلمان گفت: 'انتخابات كاملاَ سريع به عنوان آغازي براي روند دمكراتيزاسيون در مصر خطا خواهد بود.' هم چنين به نقل از 'كارل تئودور تسو گوتنبرگ' نيز آمده است: 'ما نبايد اين تصور اشتباه را بر بيانگيزيم كه رژيمهاي اقتدارگرا و يا مستبد در منطقه مطلوبتر از حكومتهايي هستند كه از طريق انتخابات آزاد برگزيده شدهاند.'
ديويد كامرون نخست وزير انگليس نيز درباره وضعيت سياسي مصر در اين اجلاس گفت: 'فكر نميكنم كه با چرخاندن يك كليد و يا برپايي يك انتخابات بتوانيم مشكلات جهان را حل كنيم.' مقامات غربي از انتخابات كه منجر به دولتي اسلام گرا خواهد شد وحست دارند و به دنبال وقت كشي هستند.
در اين گزارش هم چنين سخنان 'هرمان فان رومپوي'، رييس دايمي شوراي اتحاديه اروپا نيز ديده مي شود. وي در سخنان خود اظهار داشته كه اروپا از روند اصلاحات و دمكراسي در مصر پشتيباني خواهد كرد. وي گرچه از تغييرات سريع در مصر سخن گفت اما تاكيد كرد اين انتقال بايد به صورت منظم عملي شود.
آندرس فون راسموسن، دبيركل ناتو نيز يكي ديگر از افرادي است كه در اجلاس مونيخ به بيان اظهاراتي درباره اوضاع مصر پرداخته است و حمله به معترضان و خبرنگاران در مصر را محكوم كرده است. اما آنچه بيش از هر چيز در گزارش دويچه وله قابل توجه است آن است كه در اين گزارش هيچ گونه اظهار نظري از مقامات روسي و شخص لاوروف كه در اجلاس مونيخ حضور داشته منتشر نشده است.
در همين حال برخي خبرها حاكي از آنند كه لاوروف در كنفرانس امنيتي مونيخ به اظهار نظراتي هرچند كوتاه درباره اوضاع مصر پرداخته و در موضعي محتاطانه اعلام كرده است: 'كاملا بديهي است كه اوضاع نمي تواند به همين منوال بماند.'
گفتني است يك تحليلگر روسي،' الكساندر خرامچيخين' درباره وضعيت كنوني در مصر و ريشه هاي بحران سياسي ايجاد شده در آن كشور اعتقاد دارد؛ اصل مطلب اين است كه هر دو رژيم تونس و مصر، در حد ايدهآلي رژيمهاي غربگرا هستند. تنها اگر مقامات واشنگتن دچار جنون جمعي شده باشند، ميتوانند به سرنگوني اين رژيمها مبادرت ورزند.
'خبرگزاري ريانووستي' به تازگي به بيان اظهارات يك ديپلمات روسي، مبني بر درخواست روسيه از محمد البرادعي به منظور يافتن راهي براي خروج مصر از بحران از طريق گفت و گوهاي سازنده پرداخته است.
به گفته اين ديپلمات اين درخواست روسيه از طريق سفارت روسيه در قاهره به محمد البرادعي مدير سابق آژانس بين المللي انرژي اتمي ابلاغ شده است. در اين خصوص كرملين اعلام كرده است كه اين درخواست روسيه پس از مذاكرات تلفني روز پنجشنبه بين دميتري مدودوف رئيس جمهوري روسيه و حسني مبارك همتاي مصري وي كه طي آن مدودوف مصرانه خواهان حل مسالمت آميز اين بحران گرديد مطرح شد.
همچنين در بيشتر اخبار و گزارشات منتشر شده در پايگاه خبري صداي روسيه هيچ گونه موضع سلبي و يا ايجابي خاصي درمورد بحران سياسي به وجود آمده در مصر به چشم نمي خورد و صداي روسيه تنها به بازتاب حوادث اتفاق افتاده در مصر طي دو هفته اخير و با شروع اعتراضات خياباني پرداخته است.
بايد خاطر نشان كرد كه پس از آغاز تظاهرات گسترده و خونين در مصر بيشتر كشورها به خصوص آمريكا نگراني هاي فراواني در مورد امنيت شهروندان خود كه براي گردشگري و يا ساير امور به مصر سفر كرده بودند ابراز كردند و تلاش هاي گسترده اي براي خروج اين شهروندان، از سوي كشورهاي مطبوعشان صورت گرفت، اما بر اساس اخبار منتشر شده در صداي روسيه مقامات روسي تاكنون نگراني هاي كمتري را نسبت به امنيت شهرندانشان در مصر بيان كرده اند.
صداي روسيه در بيستم بهمن ماه در اين خصوص در خبري نوشت: سخنگوي بخش كنسولگري وزارت خارجه روسيه اعلام نمود، در مصر حدود بيست وهفت هزار توريست روسي حضور دارند و به زودي تمامي اين افراد به كشور باز خواهند گشت. بنا به گزارش هاي رسيده در شهر هايي كه گردشگران روسي استراحت مي نمايند، آرامش برقرار بوده و تهديدي براي شهروندان كشور روسيه وجود ندارد.
كارشناسان معتقدند كه روس ها از سقوط كشورهاي طرفدار غرب مانند مصر كه زماني متحد آنها بوده اند راضي به نظر مي رسند و از تغييرات آتي استقبال مي كنند.