اسوشیتدپرس در تحلیلی به قلم استیون آر هورست از واشنگتن می نویسد حسنی مبارک رئیس جمهور مصر با ستیزه جویی انچه راکه او دستورهای خارجی ها برای کناره گیری اش از قدرت نامید رد کرد.
این اقدام در حکم رد صریح درخواستهای امریکا برای انتقال سریع به سمت دموکراسی به حساب می اید. تصمیم لجوجانه مبارک برای حفظ قدرت تا ماه سپتامبر همچنین در حکم نشانه ای از گسستن اشکار او از بزرگترین حامی خارجی اش یعنی امریکا و کمک سالانه یک میلیارد و پانصد میلیون دلاری واشنگتن تلقی می شود.
مبارک با امتناع از کنار رفتن ، رو در روی باراک اوباما ایستاده است.
اوباما در سراسر این بحران بر درخواست صریح خود مبنی بر اینکه رهبر مصر باید کناره گیری کند تاکید ورزیده است. اوباما در یک بیانیه کتبی به انتقاد مستقیم از مبارک پرداخت و گفت quotation mark دولت مصر باید مسیر معتبر ، محکم و روشنی را به سمت دموکراسی حقیقی ترسیم کند و انها هنوز از این فرصت بهره برداری نکرده اند.
quotation mark اگر ارتش مصر در کنار مبارک بایستد امری که به هیچ وجه قطعیت ندارد ستیزه جویی او می تواند به یک رویارویی عمده با دهها هزار نفر از مردمی که تقریبا سه هفته است میدان تحریر قاهره را اشغال کرده اند و خواستار کناره گیری مبارک از قدرت هستند و بازگشت احتمالی خشونت منجر شود. اوباما از معترضان به عنوان نسلی جدید ستایش کرده است. اوباما گفت quotation mark انها این موضوع را روشن کرده اند که مصر باید انعکاس امیدهایشان باشد ، بالاترین امال شان را براورده سازد و از قابلیت های فراوانشان بهره برداری کند.
در این شرایط دشوار من می دانم که مردم مصر پایداری خواهند کرد و انها باید بدانند که همچنان دوستی در امریکا دارند.
quotation mark در حالی که مبارک در سخنان تلویزیونی دیشب خود اعلام کرد او اختیارات خود را به معاونش عمر سلیمان واگذار می کند اما همچنان بر عزم خود برای ماندن در قدرت به عنوان نگهبان انچه او ان را نقشه راه همراه با جدول زمانی اصلاحات نامید تاکید کرد.
مبارک گفت quotation mark ما روز به روز از اکنون تا ماه سپتامبر به انتقال قدرت ادامه خواهیم داد.
quotation mark مبارک تغییراتی را در قانون اساسی برای اینکه راه را جهت اصلاحات انتخاباتی باز کند اعلام کرد اما به صورتی مشخص درخواستهای کاخ سفید و تظاهرکنندگان را برای لغو فوری قانون حالت فوق العاده که او سی سال است بر اساس ان حکومت می کند رد کرد.
مبارک گفت این امر زمانی روی خواهد داد که اوضاع امنیتی به حال عادی برگردد. سلیمان تقریبا بلافاصله بعد از مبارک صحبت کرد و از تظاهرکنندگان خواست تا به خانه ها و سرکارهایشان برگردند و به گزارشهای تلویزیونهای ماهواره ای عربی در مورد انچه که در مصر روی می دهد گوش ندهند. در حالی که سلیمان صحبت می کرد جمعیت در میدان تحریر هنوز در حال ابراز خشم خود علیه مبارک بودند و می گفتند که انها روز جمعه با تعداد حتی بیشتری خیابانهای قاهره را پرخواهند کرد.
وعده هایی برای انجام راهپیمایی به سمت کاخ ریاست جمهوری هم داده شده است امری که می تواند باعث تجدید خشونتها شود. انچه که بعد از واکنش تند اوباما به تصمیم لجوجانه مبارک برای ماندن در قدرت همچنان نامشخص است موضع ارتش مصر است. پیشتر در روز پنجشنبه فرماندهان ارتش مصر بدون حضور مبارک تشکیل جلسه دادند و اعلام کردند ارتش تصمیم گرفته است برای حفاظت از کشور دخالت کند که این موضوع نشانه ان تلقی شد که ارتش اماده کنار زدن مبارک است.
اما اینگونه نشد. مبارک در زمان سخنرانی تلویزیونی اش بسیار مطمئن به نظر می رسید و سخنان خود خطاب به ملت مصر و تظاهرکنندگان را به عنوان سخنان quotation mark یک پدر به پسران و دخترانش quotation mark توصیف کرد. در حالی که جهان منتظر سخنرانی مبارک بود لئون پانتا رئیس سازمان اطلاعات مرکزی امریکا - سیا- در حال شهادت دادن در مقابل کنگره این کشور بود. پانتا خطاب به سناتورها گفت quotation mark من همان اطلاعاتی را که شما دارید در اختیار دارم.
احتمال قوی این است که مبارک امشب از قدرت کنار رود و این امر در حکم رویدادی قابل توجه در مسیر انتقال قدرت در مصر به حساب می اید.
quotation mark اوباما روز پنجشنبه در زمان حضور خود در دانشگاه میشیگان با وجودی که به نظر می رسید او انتظار تغییرات بزرگتری را در مصر دارد اما جانب احتیاط را در سخن گفتن رعایت کرد. اوباما گفت quotation mark ما شاهد هستیم که تاریخ دارد ساخته می شود.
اکنون زمان تحولی اساسی است و به این علت روی می دهد که مردم مصر خواهان دگرگونی هستند.
quotation mark اما مبارک واکنشی به این سخنان از خود نشان نداد و صرفا یکبار دیگر وعده دادکه در مصر خواهد مرد و در مصر به خاک سپرده خواهد شد.