منابع خبري روز شنبه اعلام كردند مصر نخستين روز بدون حسني مبارك را همراه با شادي و اميدواري نسبت به آينده آغاز كرد.
به گزارش گروه اخبار صوتي و تصويري ايرنا به نقل از شبكه خبري الجزيره، ميدان التحرير قاهره تا بامداد روز شنبه مملو از مردمي بود كه پيروزي خود را جشن گرفتند و نماز صبح را در اولين روز بدون حسني مبارك با شكوه برگزار كردند.
يكي از خبرنگاران مستقر در ميدان التحرير گفت: جوانان در ساعات بامداد كار پاكسازي و تزيين ميدان التحرير را آغاز كردند و براي ترك ميدان پس از 18 روز پايداري و مقاومت آماده مي شوند. حاضران در ميدان التحرير منتظر صدور بيانيه جديدي از شوراي عالي نيروهاي مسلح مصر هستند تا آنان را نسبت به حفظ دست آوردهايشان كاملا مطمئن كند و نقشه و برنامه مرحله بعدي در مصر را ارايه دهد.
معترضان مي گويند از شوراي عالي انتظار دارند در اولين اقدام خود، حالت فوق العاده 30 ساله در كشور را لغو كند. مردم ميدان التحرير را 'ميدان شهدا' نام نهاده اند. اوضاع در خيابان هاي قاهره در شكل طبيعي قرار دارد و مردم در حالتي از اميدواري و خوش بيني نسبت به آينده روشن بدون فساد به سر مي برند. مردم معتقدند اكنون بايد مرحله سازندگي را آغاز كنند. اكنون سخناني كه در ميدان التحرير شنيده مي شود بر محور اقدامات بعدي ارتش متمركز است. گفته مي شود اقدامات براي تشكيل دولت موقت و آزادسازي همه زندانيان سياسي و تامين آزادي مطبوعات آغاز شده است.
در همين حال، شبكه الجزيره اعلام كرد پس از كناره گيري مبارك از قدرت، بيانيه اي از سوي 'توده هاي انقلاب 25 ژانويه مصر' منتشر شد. اين بيانيه بر ادامه خيزش و باقي ماندن مردم در همه شهرهاي مصر تا پاسخ داده شدن به همه تصميمات انقلاب تاكيد و فهرست خواسته هاي انقلاب را بدين شرح اعلام كرد:
- لغو فوري حالت فوق العاده و آزادي همه زندانيان سياسي.
- لغو قانون اساسي كنوني و اصلاحات آن و انحلال مجلسين پارلمان و شوراهاي شهر و استان.
- ايجاد شوراي رياست جمهوري انتقالي متشكل از 5 عضو كه يكي از آنها نظامي و 4 تن ديگر شخصيت هاي برجسته غير نظامي باشند و هيچ يك از اين 5 نفر حق نامزدي براي اولين انتخابات رياست جمهوري آينده را نداشته باشند.
- تشكيل كابينه تكنوكرات ملي و مستقل كه مقدمات برگزاري انتخابات آزاد و سالم در پايان دوره انتقالي را فراهم كند و دوره انتقالي بيش از 9 ماه نباشد و اعضاي اين كابينه هم مجاز به نامزدي در اولين انتخابات رياست جمهوري يا پارلمان نباشند.
- تشكيل مجلس مؤسسان براي تدوين قانون اساسي دموكراتيك جديد.
- تامين آزادي تاسيس احزاب مبتني بر اصول مدني و دمكراتيك، تامين آزادي مطبوعات و اطلاع رساني و تاسيس اتحاديه هاي صنفي و سازمان هاي جامعه مدني.
- انحلال همه دادگاه هاي نظامي و دادگاه هاي فوق العاده و لغو همه احكام صادره از سوي اين دادگاه ها عليه افراد غير نظامي.
يكي از نمايندگان معترضان به شبكه الجزيره گفت: خواسته هاي آنان و تحصن كنندگان در ميدان التحرير به آگاهي شوراي عالي نيروهاي مسلح رسيده و همه اميدوارند شوراي عالي با اين خواسته ها موافقت كند. معترضان، شب گذشته يك گروه 20 نفره از شخصيت هاي معروف با گرايش هاي سياسي مختلف را انتخاب كردند تا در صورت لزوم با شوراي عالي نيروهاي مسلح مذاكره كنند.
'صفوه الزيات' تحليلگر نظامي و نظامي بازنشسته مصري گفت: حضور قابل توجه ارتش مصر در صحنه، يكي از مهم ترين صحنه هاي حضور ارتش در صحنه سياسي حداقل در طول دوران معاصر محسوب مي شود. ارتش مصر تلاش كرد موضعي هوشمندانه در قبال حضور خود در صحنه اتخاذ كند و در سومين بيانيه خود هم اعلام كرد جايگزين حكومت قانوني مورد نظر مردم نيست، يعني با سرعت براي تحويل قدرت به دولت غير نظامي تلاش مي كند.
وي افزود، يكي ديگر از نشانه هاي مواضع زيركانه ارتش مصر اين بود كه در بدترين و بحراني ترين شرايط انقلاب كه پليس و نيروهاي امنيتي در صحنه نبودند، نيروهاي ارتش سعي كرد در برخورد با مردم شرايط را حتي درباره ممنوعيت تردد آسان بگيرد.
رييس شوراي عالي نيروهاي مسلح مصر روز گذشته با حضور در خيابان هاي حومه قاهره از مردم تقدير و ستايش كرد و اين هم يك اقدام كاملا هوشمندانه براي افزايش و تحكيم ارتباط بين مردم و ارتش بود. به نظر مي رسد نيروهاي مسلح طي ساعات آينده دولت انتقالي را متشكل از شخصيت هاي مورد اعتماد و رضايت مردم تشكيل مي دهند و با سرعت نيروهاي پليس تحت كنترل و نظارت خود را در شهرها مستقر خواهند كرد. ممكن است فرماندهان نظامي براي مناطق مختلف مصر معرفي و مشغول به كار مي شوند تا اعتماد مردم به پليس بازگردد.
الزيات افزود: در مصر كودتاي نظامي نشده تا ارتش بدون مشورت و مذاكره با طرف ها و گروه هاي سياسي تصميم گيري كند. نهاد ارتش در مصر جزو معدود نهادهايي است كه دولت آن را خصوصي نكرد، اما همه نهادهايي كه خصوصي شدند فساد سرمايه داران دامن آنها را گرفت. به نظر مي رسد ارتش از نصيحت و مشورت صاحب نظران حقوقي و كارشناسان سياسي معروف در مصر استفاده خواهد كرد.