حاکمان برخی کشورهای عربی از اینکه موج خیزش مردمی دامن انان را هم بگیرد به تکاپو افتاده اند بویژه انکه اغلب انان درسرسپردگی به امریکا و رژیم صهیونیستی در نهان و اشکار سابقه یی مشترک دارند.
خبرگزاری اسوشیتدپرس در تحلیلی به قلم برایان مورفی درباره پیامدهای ناشی از تحولات مصر بر منطقه و جهان نوشت : کمتر از یک ماه پس از انکه جهانیان شاهد جشن و پایکوبی مردم تونس به مناسبت سرنگونی زین العابدین بن علی حاکم خودکامه این کشور بودند، صحنه های میدان مرکزی قاهره جشن و پایکوبی مردمی را نشان می داد که سرنگونی حسنی مبارک را جشن گرفته اند.
سرنگونی مبارک که به مدت حدود سی سال یکی از ارکان اصلی سیاستهای خاورمیانه ای و سیاستهای غربی در منطقه بشمار می رفت، یاداور نقطه عطفی تاریخ ساز در یک کشور جهان عرب محسوب می شود.
انچه که از فریادی اعتراض امیز در اواخر ماه ژانویه اغاز شد، به چنان شورشی مردمی تبدیل شد که مبارک را مجبور به فرار از قاهره و در نهایت کناره گیری از قدرت کرد.
ولی انقلاب کرانه های نیل که درست سی و دو سال پس از سرنگونی دولت تحت حمایت شاه معدوم ایران ، به اوج خود رسید و پیروز شد ، پرسشهای فراوانی را درباره ثبات دیگر رژیمهای عربی تحت حمایت غرب در منطقه در دراز مدت پدید اورده است، سئوالاتی که ممکن است امریکا را مجبور کند دستورالعمل و معادلات سیاستگذاری خود را از مدیترانه تا سواحل خلیج فارس متحول و دگرگون سازد.
هیچ تضمینی وجود ندارد که دامنه این اصلاحات و تغییر بلافاصله به کشورهای دیگر سرایت کند.
تلاش موج اعتراضات الهام گرفته از مصر در سوریه در اوایل ماه کنونی میلادی، به دست نیروهای امنیتی سوری سرکوب شد.
در هر حال ارتعاشات موج اعتراضات مصر، در ابعاد هر چند کوچکتر ولی به گونه ای چشمگیر در دیگر نقاط احساس می شود .
در عربستان سعودی یکی دیگر از ارکان حافظ منافع امریکا در خاورمیانه ، گروهی از فعالان مخالف دولت روز پنجشنبه، در اقدامی نادر قدرت خاندان پادشاهی عربستان را به چالش کشیدند و با ارسال نامه ای از پادشاه این کشور خواستند حق انها را در تشکیل احزاب سیاسی محترم بشمارد.
یک فعال سعودی در این نامه خطاب به ملک عبدالله پادشاه عربستان که تا پایان انقلاب مصر ، یکی از سرسخت ترین حامیان مبارک بود تاکید کرد : quotation mark شما بخوبی می دانید که در حال حاضر جهان اسلام خواستار توسعه بزرگ سیاسی و توجه به ازادیهای فردی و رعایت حقوق بشر است .
quotation mark معروف بخیت نخست وزیر جدید اردن نیز روز چهارشنبه وعده داد به اصلاحات سیاسی درخواستی معترضان که ملک عبدالله دوم را به ترمیم کابینه وادار کرده اند ، ادامه خواهد داد .
هفته گذشته نیز علی عبدالله صالح رئیس جمهور یمن و یکی از متحدان کلیدی امریکا که به مدت بیش از سی سال است که بر صنعا حکم می راند ، در برابر فشار معترضان سر تسلیم فرو اورد و اعلام کرد در سال 2013 بار دیگر برای تصدی ریاست جمهوری نامزد نمی شود و قصد ندارد قدرت را به پسرش واگذار کند .
سلمان شیخ مدیر مرکز مطالعاتی بروکینگز دوحه قطر نیز به این خبرگزاری گفت : quotation mark تحولات مصر تاثیری بسیار بزرگ بر سراسر منطقه بر جای خواهد گذارد و این پرسشها مطرح است که پس از مصر نوبت چه کشوری خواهد بود .
موج تحولات مصر ممکن است در اینده به کشور پادشاهی بحرین در حوزه خلیج فارس سرایت کند، کشوری که مخالفان دولت خواستار برپایی تظاهرات ضد دولتی در روز دوشنبه شده اند.
بحرین محل استقرار ناوگان پنجم نیروی دریایی امریکاست و از لحاظ سیاسی و اجتماعی دچار پراکندگی گسترده ای است.
اکثریت شیعه این کشور سالهاست که تحت حکومت سنی ها به مثابه شهروند درجه دو تلقی می شوند.
تابستان سال گذشته این کشور کوچک شاهد درگیریها و اشوبهای ناراضیان شیعه بود.
دیروز درست ساعاتی قبل از کناره گیری مبارک از قدرت ، شیخ حمد بن عیسی ال خلیفه ظاهرا در تلاش برای فرونشاندن تنشها به هر خانوار بحرینی مبلغی معادل دو هزار و هفتصد دلار اعطا کرد.
در کویت یکی دیگر از کشورهای عرب حوزه خلیج فارس با مخالفان سیاسی جدی ، برپایی هر گونه تجمع ؛ راه پیمایی و تظاهرات پس از اقامه نماز جمعه ممنوع اعلام شد .
در بیانیه ای که بدین مناسبت از خبرگزاری کویت منتشر شد امده است همگان باید منافع کشور را بالاتر از همه ملاحظات دیگر بدانند .