پايگاه اينترنتي روزنامه لوموند فرانسه در تحليلي درباره سفر اخير نيکلا سارکوزي، رييس جمهور فرانسه، به کشورهاي آفريقايي، نوشت با احياي مجدد نيروگاه هاي هسته اي، فرانسه آفريقا را در جستجوي اورانيوم در مي نوردد.
به نوشته اين روزنامه، اورانيوم طمع همگان بخصوص مقامات فرانسوي را بيدار کرده است. هشتاد درصد برق مصرفي در فرانسه در نيروگاه هاي هسته اي اين کشور توليد مي شود.
نيکلا سارکوزي در سفر به سه کشور جمهوري دموکراتيک کنگو، کنگو برازاويل و نيجر در هفته گذشته، نه تنها به عنوان " بازارياب" فناوري نيروگاه هاي نسل سوم ساخت فرانسه عمل کرد، بلکه با تمام توان کوشيد اجراي قراردادهاي تامين اورانيوم کشورش را تضمين نمايد. اورانيوم براي تامين سوخت پنجاه و هشت نيروگاه هسته اي فرانسه ضرروت جدي دارد.
بر اين اساس گروه هسته اي " آره وآ" با حمايت سارکوزي در جمهوري دموکراتيک کنگو ( زئير سابق) يک قرارداد اکتشاف منابع اورانيوم را به امضا رساند. اين قرارداد بعد از دو سال مذاکرات سري به نتيجه رسيد و عملا قرارداد مشابه دولت کنگو با انگليسي ها در سال 2007 را باطل مي کند.
قرارداد با کنگو بعد از امضاي قرارداد با نيجر در ژانويه امسال منعقد مي شود. گروه آره وآ در اين تاريخ قرارداد اکتشافي را با نيجر براي بهره برداري از معادن اورانيوم ايمورارن امضا کرده است. پيش بيني مي شود که در هنگام آغاز بهره برداري در سال 2012، اين معدن، دومين معدن بزرگ اورانيوم جهان خواهد بود. آره وآ اميدوار است با بهره برداري از اين معدن، تا سال 2015 ميزان توليد سالانه خود را از شش هزار تن فعلي به دوازده هزار تن برساند. نيجر اولين توليد کننده اورانيوم در جهان است.
فرانسه قرارداد نيجر را در رقابت با شرکت هاي کانادايي و بخصوص چيني به دست آورد. چين که تا سال 2020 بالغ بر سي نيروگاه هسته اي خواهد داشت، بي وقفه آفريقا را براي بدست آوردن اورانيوم زيرپا مي گذارد.
تولد مجدد انرژي هسته اي بعد از بيست سال افت سرمايه گذاري در اين بخش، تنش ها در بازار اورانيوم را تشديد کرده است. ذخاير نظامي بازيافت شده اورانيوم براي تهيه سوخت، که در چارچوب سياست هاي خلع سلاح در اختيار نيروگاه هاي هسته اي قرار گرفت، رو به پايان است. اين در حالي است که کشورهاي نوظهور هسته اي مانند چين و هند، همچنين روسيه در اين عرصه فعال شده اند.
با اين اوصاف آيا شاهد کمبود اورانيوم در آينده خواهيم بود؟ آژانش انرژي اتمي اعتقاد دارد که با آهنگ فعلي مصرف، جهان تا يک قرن ديگر اورانيوم خواهد داشت. اما سازمان هاي ضد انرژي هسته اي اين پيش بيني را زيادي خوشبينانه مي دانند و مي گويند اورانيوم جهان در حدود سال 2030 به پايان مي رسد.
واحد مرکزي خبر