خبرگزاری فرانسه در گزارشی به قلم نادژ پولژاک نوشت: سرنگونی حسنی مبارک رئیس جمهور سابق مصر به نظر می رسد اتحادیه مدیترانه، مهمترین طرح نیکلا سارکوزی رئیس جمهور فرانسه را بیشتر از قبل متزلزل کرده است.
اتحادیه مدیترانه که سارکوزی به همراه مبارک ریاست مشترک آن را به عهده داشتند، تاکنون به علت بن بست در روند صلح میان اسرائیل - فلسطین با مشکل مواجه بود.
یکی از اعضای دولت فرانسه به خبرگزاری فرانسه گفت: quotation mark اتحادیه مدیترانه قربانی مشترک سقوط مبارک و زین العابدین بن علی رئیس جمهور مخلوع تونس است.
هر دو آنها از بنیان گذران اصلی این اتحادیه بودند.
این نهاد تضعیف و متزلزل شده است اما با وجود این بیش از هر موقع دیگری به آن نیاز داریم quotation mark . رئیس جمهور سابق مصر به علت جایگاه سیاسی خود در منطقه، روابط با اسرائیل و فلسطینی ها به رئیس مشترک اتحادیه مدیترانه همراه با سارکوزی تبدیل شده بود.
رئیس جمهور فرانسه نمی توانست از این جایگاه برای موفقیت این طرح چشم پوشی کند. اما این اتحادیه تاکنون تحت تاثیر تحولات سیاسی منطقه قرار داشت.
دومین نشست آن به علت بن بست در روند صلح تا زمان نامشخص به تعویق افتاده است.
بحران در لبنان، کشمکش بین الجزایر و مغرب درباره مساله صحرای باختری و در نهایت کناره گیری دبیر کل اردنی آن در ماه ژانویه این سازمان ضعیف را برای عبور از موانع فلج کرد. اتحادیه مدیترانه قبل از سرنگونی رئیس جمهور مصر به نظر می رسید جایگاه خوبی ندارد. نیکلا سارکوزی سیزدهم ژوئیه سال دو هزار و هشت با اندیشیدن به برقراری صلح quotation mark این طرح جاه طلبانه و گسترده اروپا - مدیترانه را اعلام کرد.
سارکوزی در نشستی با حضور حدود چهل تن از رهبران اروپایی و کشورهای حاشیه جنوبی مدیترانه از جمله رؤسای جمهور کشورهای عربی، محمود عباس رئیس تشکیلات خود گردان فلسطین و ایهود اولمرت نخست وزیر وقت اسرائیل اعلام کرد به این اتحادیه به عنوان یک رویا نگاه می شود.
این رویا باید واقعیت به خود بگیرد . طرح های متعدد برای فراهم آوردن زمینه توسعه در کشورهای جنوب مدیترانه به عنوان محور کلیدی این اتحادیه اعلام شد.
طرح انرژی خورشیدی، رفع آلودگی از دریای مدیترانه، آزاد راه دریایی و زمینی، انرژی های جایگزین، تشکل های حرفه ای و تقویت و حمایت از جامعه مدنی از جمله این طرح ها بود.
اما سئوال این است امروز از این اتحادیه چه چیزی مانده است؟ اکسل پونیاتوفسکی رئیس کمیسیون امور خارجی مجمع ملی فرانسه گفت: اتحادیه مدیترانه روند کندی را طی می کند اما همچنان می توان به آن فکر کرد چون برخی طرح های آن از جمله طرح انرژی خورشیدی شروع شده است . وی خاطر نشان کرد بعد از سرنگونی بن علی و مبارک این اتحادیه دیگر در اولویت قرار ندارد .
این نماینده فرانسوی با اشاره به اینکه پیش بینی می شود اردن، سوریه و لیبی تحت فشار اسلامگرایی قرار گیرند ، تاکید کرد در مقطع فعلی مساله مهم این است که جهان عرب در معرض تغییرات عمیق قرار دارد . وی با ابراز نگرانی اظهار داشت: مصر در حال ورود به روندی دموکراتیک است.
با توجه به اینکه تنها نیروی سازماندهی شده در این کشور اخوان المسلمین است و در میان طبقات متوسط نفوذ غیر قابل تصوری دارد، آینده تحولات این کشور مشخص نیست . کلود گئان دبیر کل ریاست جمهوری فرانسه بر عکس ارزیابی خوش بینانه ای دارد: امروز ضرورت وجودی اتحادیه مدیترانه با توجه به اینکه که مردم حاشیه جنوبی مدیترانه شکل گیری دولت های جدیدی را شاهد خواهند بود و زندگی دموکراتیک تری خواهند داشت، بیشتر احساس می شود .