کارشناس سیاسی گفت هنوز مشخص نیست ارتش چه برنامه و دستوری در فرایند سیاسی مصر دارد ؟ جیمز زاگبی، کار شناس و نویسنده، در گفتگو با شبکه خبری الجزیره با اشاره به جشن و پایکوبی شهروندان مصری پس از سرنگونی حسنی مبارک گفت مردم مصر قطعا سزاوار چنین شادی و خوشحالی هستند، اما باید بدانند که کار سخت آنها تازه شروع شده و مسائل بسیاری وجود دارد که از آنها مطلع نیستیم.
ما نمی دانیم ارتش این کشور قصد چه کاری دارد.
البته فکر می کنم جنبش معترضان همچنان بر فشار خود بیافزاید و باید هم همین کار را بکند، در غیر اینصورت آنچه که شهروندان مصری تا کنون به دست آورده اند از بین خواهد رفت.
ارتش مصر یک نهاد اقتصادی مستقل به شمار می رود.
ارتش صاحب صنایع بوده، محصولات تولید کرده، بیمارستانها و مدارس خود را در اختیار دارد و اکنون سئوال اینست که آیا قدرت را به یک دولت غیر نظامی واگذار خواهد کرد یا خیر.
باید منتظر بود و دید آیا آنها بخشی از اختیارات خود را در اختیار دولتی جدید قرار خواهند داد تا اقتصاد کشور شکوفا شده و فرصت سیاسی در اختیار مردم قرار بگیرد تا عقاید مخالف خود را ابراز کنند و هیچ نگرانی از سرکوبی وجود نداشته باشد؟ اگر ارتش این کار را انجام دهد، موثر خواهد بود.
اگر ارتش این کار را انجام ندهد و معترضین به تظاهرات ادامه دهند، ممکن است روزهای دشواری پیش رو داشته باشیم.
این مسئله در هفته ها و ماههای آینده مشخص خواهد شد.
این تحلیلگر در مورد اینکه تحولات مصر چه تاثیری به طور کلی برای منطقه خاور میانه می تواند داشته باشد گفت صدای اعراب اهمیت دارد.
ما به حرف اعراب گوش نداده ایم.
ما مردم عرب را همانند مهره های شطرنج در نظر می گیریم که برای منافع خود در غرب آنها را حرکت می دهیم.
اما اکنون شاهد مردمی هستیم که قیام کرده و خواسته اند صدایشان شنیده شود.
این امر باعث می شود دولتهای منطقه نسبت به نیازها و نظرهای مردم خود توجه بیشتری کنند.
غرب هم باید این نظرها را شنیده و به نیازهای مردم منطقه توجه کنند.
غرب نباید به دولتهای منطقه دیکته کند که برای مثال در مورد عراق، عملکرد اسرائیل و یا فلسطین چه سیاستی اتخاذ کنند.
غرب همچنین نباید در مسائل منطقه ای که به هیچ وجه محبوبیتی ندارند و دولتهای منطقه برای تن دادن به اراده غرب بهای سنگینی برای آن مسائل پرداخته اند دخالت کند.