مصر

خبرگزاري فارس: يك كارشناس مسائل خاورميانه، پايان عمر سياسي عمر سليمان در مصر، اقبال نه‎چندان مطلوب مردمي به عمرو موسي و البرادعي، احتمال تجديد نظر در قرارداد كمپ ديويد و ادامه دومينوي سقوط در كشورهاي منطقه را از جمله موضوعات مطرح پس از انقلاب مردمي مصر برشمرد.


محمد رضا حاجيان كارشناس مسائل خاورميانه در گفت‌وگو با خبرنگار سياست خارجي خبرگزاري فارس، در خصوص تحولات مصر و تغييرات احتمالي در خاورميانه، تغييرات امنيتي در فلسطين اشغالي و بحران‌هاي پيش آمده در بدنه اين رژيم و نيز تغيير موازنه قدرت در منطقه توضيحاتي ارائه كرد كه از نظر خوانندگان مي‌گذرد.

* آغاز ناامني‌ها در 300 كيلومتر مرز مشترك مصر با رژيم صهيونيستي
حاجيان در ابتداي اين گفت‌وگو با بيان اينكه نظام مبارك براي آمريكا از اهميت خاصي برخوردار بود، گفت: اين اهميت دو جنبه مهم داشت كه عبارت بود از حفظ امنيت رژيم صهيونيستي و ديگري كانال استراتژيكي سوئز.
وي افزود: مصر به دليل موقعيت جغرافيايي خود 300 كيلومتر مرز مشترك با رژيم صهيونيستي از طريق صحراي سينا دارد و اين موضوع اهميت حكومت مصر را براي تضمين امنيت اين رژيم حياتي مي‌كند.
اين كارشناس مسائل خاورميانه با اشاره به اينكه كانال استراتژيك سوئز شاهراه مهمي براي نقل و انتقال كالا به خصوص نفت مي‌باشد و اهميت زيادي براي رژيم صهيونيستي دارد، يادآور شد: گذشته از تأثيرات منطقه‌اي اين تحول در مصر، مهمترين و اساسي‌ترين تأثير بر رژيم صهيونيستي در بين كشورهاي منطقه رخ داده است.
حاجيان افزود: ‌در حال حاضر كه بيشتر مردم عربي شاد و خوشحالند، تنها جايي كه غم و اندوه بر آن سايه افكنده فلسطين اشغالي است و اگرچه تأثير منفي اين تحولات بر آمريكا نيز مترتب است، اما تأثير آن بر رژيم صهيونيستي حياتي بوده است.

* پيروزي انقلاب مصر دومين ضربه استراتژيك به رژيم صهيونيستي بود
وي به پيروزي انقلاب اسلامي در ايران اشاره كرد كه يك ضربه اساسي و استراتژيك به رژيم صهيونيستي وارد آورده بود و خاطرنشان كرد: انقلاب مردم مصر دومين ضربه اساسي و استراتژيك را بر پيكره اين رژيم وارد آورده است.
اين كارشناس مسائل خاورميانه در بخش ديگري از سخنان خود تأثير اين تحول را در اظهارات خود مقامات صهيونيستي آشكار دانست و گفت: چند ماه پيش يعني اواسط سال 2010 ميلادي دو نقل قول از مسئولين رژيم صهيونيستي شد كه نشان مي‌داد رژيم مبارك براي آنها بسيار مهم است. اول اينكه پرز رئيس اين رژيم اعلام كرد مبارك يك عنصر استراتژيك است و ديگري اظهارات بنيامين بل اليعازر وزير صنعت و تجارت اين رژيم كه گفته بود مبارك يك گنج استراتژيك براي ماست.
حاجيان ادامه داد:‌ در خلال اين انقلاب نيز رژيم صهيونيستي به شدت نگران بود و از آمريكا خواست كه رژيم مبارك را حفظ كند.

* تأثيرات دراز مدت انقلاب مصر بر رژيم صهيونيستي
وي در بخش ديگري از سخنان خود در خصوص اوضاع رژيم صهيونيستي پس از انقلاب مصر، با اشاره به سخنان اشكنازي رئيس ستاد ارتش رژيم صهيونيستي كه گفته بود وضعيت فعلي مصر براي ما استثنايي و غم‌انگيز است، اظهار داشت: باراك وزير دفاع اين رژيم نيز تغيير نظام مصر در درازمدت را داراي تأثيرات منفي بسياري بر اين رژيم دانسته است.
اين كارشناس مسائل خاورميانه افزود: بنيامين بل اليعازر نيز گفته بود، اسرائيلي‌ها از اين وضعيت احساس غم و درد شديدي مي‌كنند چرا كه بر اثر اين انقلاب خسارات جبران‌ناپذيري به اسرائيل وارد آمده است.
حاجيان به اظهارات منابع نظامي رژيم صهيونيستي پس از انقلاب اشاره كرد كه گفته بودند طوفاني از مصر عليه اسرائيل شروع به وزيدن كرده كه ساير كشورهاي عربي هم به آن خواهند پيوست. فرمانده ارتش اين رژيم نيز گفته است كه امكان تبديل شدن مصر از يك دوست به دشمن وجود دارد كه اين اظهارات نگراني فوق‌العاده صهيونيست‌ها را نشان مي‌دهد.

* خدمات رژيم مبارك به رژيم صهيونيستي
وي در خصوص خدمات مبارك و اهميت آن براي رژيم صهيونيستي گفت: مهمترين خدمت مبارك به رژيم صهيونيستي اين بود كه يكي از قدرتمندترين ارتش‌هاي عربي را از دايره تهديدات امنيتي و نظامي اين رژيم خارج كرده است.
اين كارشناس مسائل خاورميانه ادامه داد: پس از پيمان كمپ ديويد، صحراي سينا كه يك منطقه وسيع مي‌باشد و مرز بين فلسطين اشغالي و مصر است، بر اساس توافقنامه خالي از هر گونه نيروي نظامي است كه اين براي رژيم صهيونيستي به عنوان تضمين امنيتي همواره وجود داشته است.

* همكاري تشكيلات امنيتي مصر با رژيم صهيونيستي در ترور سران مقاومت
حاجيان كنترل مقاومت فلسطين و عدم اجازه به مقاومت كه به راحتي بتواند امكانات و نيازهاي خود را تأمين كند و همكاري‌هاي اطلاعاتي گسترده و عميق بين رژيم صهيونيستي و مبارك براي مبارزه با تمام دشمنان اين رژيم را از ديگر خدمات حسني مبارك به رژيم صهيونيستي خواند و گفت: با توجه به عرب بودن مصري‌ها، همكاري‌هاي امنيتي بين طرفين سود زيادي در شناسايي و جلوگيري از فعاليت مقاومت فلسطين و لبناني براي رژيم صهيونيستي داشته و حتي در بسياري از ترورهايي كه اين رژيم انجام داد و سران مقاومت فلسطيني و لبناني را به شهادت رساند، تشكيلات امنيتي مصر كمك زيادي ترتيب داد.

* صادرات گاز مصر به فلسطين اشغالي به يك سوم قيمت جهاني
وي همكاري‌هاي اقتصادي بين رژيم مبارك و رژيم صهيونيستي را از ديگر مسائل مهم دانست و گفت: موضوع صدور گاز مصر به رژيم صهيونيستي كه بخش زيادي از نياز اين رژيم را تأمين مي‌كند، جزو حوزه‌هاي همكاري طرفين بود. جالب است بدانيم رژيم مبارك اين گاز را به قيمت يك سوم جهاني به رژيم صهيونيستي صادر مي‌كرد، در حالي كه همين گاز براي مصارف داخلي به قيمت جهاني عرضه مي‌شد.
اين كارشناس مسائل خاورميانه يادآور شد: عليرغم تلاش مردم مصر براي جلوگيري از ارزان فروشي گاز به رژيم صهيونيستي مبارك اصرار به اين كار داشت كه اين كار نيز صورت مي‌گرفت.

* معافيت‌هاي مالياتي رژيم مبارك به تجار صهيونيستي براي تجار مصري وجود نداشت
حاجيان با بيان اينكه توافقنامه اقتصادي بين مبارك و رژيم صهيونيستي معافيت‌هاي مالياتي و مجوزهاي انحصاري بسياري را به اين رژيم مي‌داد كه به هيچ مصري عرضه نمي‌شد، يادآور شد: رژيم صهيونيستي بسياري از فعاليت‌هاي تجاري خود را با حداقل هزينه توسط مصر انجام مي‌داد و اجازه‌اي را كه رژيم مصر براي استفاده رژيم صهيونيستي از بنادر مصري براي كشتي‌هاي اسرائيلي فراهم كرده و معافيت‌هاي زيادي كه به آنها مي‌داد، قابل توجه است.
وي آزادي فعاليت رژيم صهيونيستي بين خليج عقبه و درياي مديترانه را نيز يكي از امتيازات بزرگي خواند كه مبارك به رژيم صهيونيستي داده بود و يادآور شد: اين امتيازات به ناوگان نظامي صهيونيست‌ها اجازه مي‌داد تا در درياي سرخ، خليج عقبه و مديترانه رفت و آمد آزادي داشته باشند كه البته از اين پس چنين نخواهد بود.

* بازگرداندن نيروهاي رژيم صهيونيستي در مرز مصر پس از سقوط دولت مبارك
اين كارشناس مسائل خاورميانه افزود: براي رژيم صهيونيستي هر نظامي پس از مبارك روي كار آيد، امتيازات سابق را نخواهد داشت.
حاجيان در خصوص تأثيرات انقلاب مردم مصر در جنبه‌هاي امنيتي و نظامي رژيم صهيونيستي گفت: نتانياهو نخست‌وزير رژيم صهيونيستي اظهار داشت كه ما نيازمند افزايش بودجه نظامي - امنيتي هستيم، چرا كه نيروها و منابعي را كه از جبهه مصر برداشته بودند بايد دوباره برگردانند كه اين موضوع بودجه زيادي را طلب مي‌كند.
وي افزود: صهيونيست‌ها در خصوص نوار غزه نيز مجبور به تجديد نظر هستند چرا كه وضعيت براي آنها پيچيده است و آنها نه قادرند مانند گذشته غزه را اشغال كنند و نه مي‌توانند از مصر بخواهند كه به نيابت از اين رژيم آنها را محدود و محصور كند.

* هيچ حكومتي از اين پس جرأت ارتباط با رژيم صهيونيستي را نخواهد داشت
* طرح عادي سازي روابط با رژيم صهيونيستي در منطقه فراموش خواهد شد
اين كارشناس مسائل خاورميانه در بخش ديگري از سخنان خود گفت: رژيم صهيونيستي در بحث اطلاعاتي نيز مجبور به سازماندهي مجدد شبكه اطلاعاتي خود است، چرا كه ضربه شديدي را از سوي مصر متحمل شده است.
حاجيان در خصوص تحولات سياسي پس از مبارك نيز اظهار داشت: روندي كه به عنوان طرح عادي‌سازي روابط با كشورهاي عربي طي سال‌هاي طولاني دنبال مي‌شد، براي ساليان دراز به فراموشي سپرده خواهد شد، چرا كه هيچ حكومتي در منطقه از اين پس جرأت برقراري رابطه با رژيم صهيونيستي را از اين اعتراضات مردمي نخواهد داشت و سياست‌هايي كه طي چند سال گذشته دنبال مي‌شد، تا روابط اين رژيم با كشورهاي عربي منطقه بهبود يابد، بدون نتيجه باقي ماند.

* آمريكا در پي حفظ دولت‌هاي باقي مانده دست نشانده در منطقه است
وي با بيان اينكه تفكر ضد صهيونيستي در بين مردم كشورهاي عربي و مسلمان از اين پس به شدت افزايش خواهد يافت، يادآور شد: اين همان موضوعي است كه صهيونيست‌ها سال‌ها تلاش كردند مانع آن شوند.
اين كارشناس مسائل خاورميانه يكي از دلايل خرسندي ملت‌هاي عربي را ناشي از پايان روابط مصر و رژيم صهيونيستي خواند و گفت: مردم شادمان منطقه تصاوير مبارك را با ستاره داود روي پيشاني‌اش حمل مي‌كردند كه اين موضوع نشان از عمق تنفر آنها نسبت به روابط حاكمان عربي با رژيم صهيونيستي دارد.
حاجيان ادامه داد: در حال حاضر رژيم صهيونيستي تلاش مي‌كند از طريق تماس با آمريكا به هر شكل ممكن نظام‌هاي همراه با غرب در منطقه را حفظ كند.

* قرارداد مشترك امنيتي براي مقابله با مقاومت فلسطين
وي در بخش ديگري از سخنان خود با اشاره به قرارداد امنيتي مديترانه بين غرب و مصر گفت: قراردادي پس از پايان جنگ 22 روزه غزه بين آمريكا، رژيم صهيونيستي و مصر منعقد شد كه حاصل آن همكاري مشترك براي جلوگيري از رسيدن سلاح به غزه بود كه بر مبناي آن نيز يك ديوار فولادي در مرز رفح در حال احداث بود كه البته نيمه‌كاره مانده است.
اين كارشناس مسائل خاورميانه افزود: هر دولتي پس از مبارك كه روي كار آيد همكاري‌هاي سابق را با رژيم صهيونيستي نخواهد داشت.

* احتمال تجديد نظر حكومت جديد مصر در قرارداد كمپ ديويد
حاجيان در خصوص قرارداد كمپ ديويد نيز با اشاره به اظهارات آوي ديختر از مسئولين امنيتي رژيم صهيونيستي كه در سال 2003 گفته بود، اين قرارداد خط قرمز رژيم صهيونيستي است، خاطرنشان كرد: در اين قرارداد نكته مهمي وجود دارد و آن به تصويب مجلس مصر نرسيدن قرارداد است، زيرا بين دولت مصر و رژيم صهيونيستي امضا شد، بنابراين نقص دارد و بعدها امكان بازنگري در آن قطعاً وجود خواهد داشت.
وي ادامه داد: ‌البته ممكن است مسير كمي به طول بيانجامد ولي قطعاً به اين سمت پيش مي‌رود كه قرارداد لغو شود. اين به آن معنا نيست كه بين رژيم صهيونيستي و مصر جنگي در بگيرد اما آن مؤلفه‌هايي كه تأمين كننده نيازهاي رژيم اسرائيل بود ديگر وجود ندارد.

* حضور دوباره نيروهاي نظامي مصر در صحراي سينا
اين كارشناس مسائل خاورميانه افزود: به عنوان مثال مجلس در بحث تخليه نيروهاي نظامي مصري از صحراي سينا وارد عمل شده و به اين سو حركت مي‌كند كه نيروهاي نظامي، دوباره در آن مستقر شوند.

* مجلس آينده مصر پر قدرت‌تر از رئيس جمهور خواهد بود
حاجيان در اين خصوص كه البرادعي و عمروموسي اظهار داشته‌اند در صورت روي كار آمدن به تمام قراردادها پايبند خواهند بود، يادآور شد: آنها ملاحظاتي دارند كه همسو با آمريكايي‌ها مي‌باشد، اما قدرت در آينده تنها در دست رئيس‌جمهور نخواهد بود و مجلس قدرت بالاتري خواهد داشت.

* عمروموسي يا البرادعي اقبال چنداني براي حكومت ندارند
وي با اشاره به شرايط حاكم بر مصر يادآور شد: جرياناتي كه در انتخابات مجلس آينده به اكثريت مي‌رسند چندان همفكر البرادعي و عمروموسي نخواهند بود و در عمل نيز معلوم نيست كسي به اين دو رأي بدهد.

* مذاكرات صلح خاورميانه تعطيل مي‌شود
اين كارشناس مسائل خاورميانه در بخش ديگري از سخنان خود در خصوص تكليف وضعيت مذاكرات صلح در خاورميانه گفت: اين مذاكرات قطعاً تعطيل خواهد شد زيرا با توجه به وجود جريانات تندرو در كابينه رژيم صهيونيستي اين امكان ديگر وجود نخواهد داشت و به طور قطع شاهد گفت‌وگوها نخواهيم بود.
حاجيان ادامه داد: طي مذاكرات صورت گرفته مشخص شده كه حداقل‌ امتيازاتي كه مردم غزه مي‌خواهند با حداقل امتيازات داده شده از سوي رژيم صهيونيستي همخواني ندارد و با اين شرايط نمي‌توان متصور بود كه نتيجه‌اي در گفت‌وگوها حاصل شود.

* تشكيل نيروي امنيتي در كرانه باختري براي مقابله با مقاومت؛ تنها دستاورد مذاكرات صلح
وي با بيان اينكه اين روند از سال 1993 آغاز شده و تنها دستاورد آن عقب‌نشيني نيروهاي ارتش صهيونيستي از غزه بود، كه آن نيز بر اثر مقاومت مردم صورت گرفت و نه مذاكرات خاطرنشان كرد: از سوي ديگر در كرانه باختري نيز، تنها دستاورد مذاكرات، تشكيل يك نيروي امنيتي بود كه مانع عمليات مقاومت عليه رژيم صهيونيستي مي‌شد.
اين كارشناس مسائل خاورميانه يادآور شد: همانطور كه طي 18 سال گذشته شاهد هيچ نتيجه‌اي در اين گفت‌وگوها نبوده‌ايم، طي سال‌هاي آينده نيز چنين خواهد بود.

* دكترين امنيتي رژيم صهيونيستي دچار تحول مي‌شود
حاجيان با بيان اينكه فلسطيني‌ها خواهان توقف شهرك‌سازي هستند اما نه تنها اين شهرك‌سازي متوقف نشده، بلكه كميته چهارجانبه گفت‌وگوها در مذاكرات سخني از توقف شهرك‌سازي به ميان نياورده است، يادآور شد: با اين شرايط طبيعي است كه نتيجه‌اي حاصل نشود.
وي در بخش ديگري از سخنان خود در خصوص اينكه آيا رژيم صهيونيستي دكترين امنيتي خود را پس از مبارك تغيير خواهد داد يا خير، اظهار داشت: صد در صد؛ وقتي كه اسرائيلي‌ها قرارداد كمپ ديويد را خط قرمز خود مي‌دانند و حالا كه اين قرارداد در معرض خطر است ناچارند در سياست‌هاي خود تجديد نظر كنند.

* تغيير دكترين امنيتي رژيم صهيونيستي از تهاجمي به تدافعي
اين كارشناس مسائل خاورميانه مهمترين تغيير كه از گذشته آغاز شده و امروز شدت گرفته است را تغيير از اصول امنيتي و استراتژيكي رژيم صهيونيستي از تهاجمي به حالتي كاملا دفاعي خواند و گفت: با نگاهي به سياست‌هاي نظامي، امنيتي و استراتژيكي رژيم صهيونيستي خواهيم يافت كه طي اين سال‌ها يك سياست تهاجمي اتخاذ شده بود، تحت عناوين حمله پيشدستانه يا حمله به سرزمين دشمن، اما امروز اين سياست تغيير يافته و به صورت دفاعي و متكي به آمريكا خواهد بود.
حاجيان يادآور شد: امروز ديگر آن شرايط امنيتي از جانب كشورهاي همسايه همچون مصر و فضايي كه آنها براي اين رژيم فراهم مي‌كردند، وجود ندارد.

* از بين رفتن يكي از دو ركن بقاي رژيم صهيونيستي
وي با اشاره به تكيه رژيم صهيونيستي به دو اصل قدرت آمريكا و رژيم‌هاي همسو در منطقه براي تضمين بقاي خود خاطرنشان كرد: آنها از اين پس ناچار خواهند شد بيشتر به سمت كمك‌هاي آمريكايي متمايل شوند.
اين كارشناس مسائل خاورميانه در بخش ديگري از سخنان خود در خصوص تغيير وضعيت حماس و مقاومت در منطقه گفت: اين تحولات داراي سه جنبه است يكي سياسي، كه از اين نظر وضعيت و موقعيت فلسطين و لبنان به شدت تقويت خواهد شد و شكي در آن نيست چرا كه امروز كشورهاي عربي و بين‌المللي در محاسبات خود روي حزب‌الله، ‌حماس و مقاومت حساب ويژه‌اي خواهند كرد.

* بنيه مردمي مقاومت پس از انقلاب مصر افزايش يافته است
حاجيان بعد ديگر را رواني دانست و گفت: افكار عمومي و شادي مردم پس از انقلاب مصر باعث تقويت و افزايش بنيه مردمي مقاومت شده و توان آنها را به شدت افزايش خواهد داد.
وي در بحث نظامي نيز شرايط را براي تقويت بنيه نظامي مقاومت بسيار بهتر دانست و يادآور شد: لغو همكاري‌هاي امنيتي مصر با رژيم صهيونيستي عليه مقاومت موقعيت مناسبي را براي مقاومت فراهم مي‌كند و يكي از تهديدات مقاومت از بين رفته كه تا حدي آزادي عمل بيشتري را براي آنها در پي خواهد داشت.

* اهرم‌هاي آمريكا براي بازي در مصر
اين كارشناس مسائل خاورميانه در خصوص تدابير رژيم صهيونيستي و آمريكا براي دوران پس از مبارك در مصر گفت: براي رژيم صهيونيستي تا حد زيادي همه چيز از بين رفته و هر دولتي روي كار آيد به زيان اين رژيم خواهد بود اما براي آمريكا موضوع تفاوت دارد.
حاجيان با بيان اينكه آمريكا اهرم‌هايي مانند ديپلماسي، ارتش مصر و كمك‌هاي اقتصادي در اختيار دارد كه تأثيرگذار هستند، يادآور شد: آنها تلاش مي‌كنند با استفاده از اين ابزار حكومتي روي كار آيد كه جهت‌گيري‌هاي تند عليه غرب و رژيم صهيونيستي نداشته باشد، اما واقعيت اين است كه نظام مصر به سوي پارلماني شدن پيش رفته و برنامه‌هاي آنها محقق نمي‌شود.

* اخوان المسلمين در صورت به قدرت رسيدن با شيبي ملايم به سمت اصلاحات پيش مي‌رود
وي در خصوص امكان قدرتيابي اخوان المسلمين در مصر و حكومت تشكيل شده از سوي آنها نيز گفت: اين حركت رويه و جهت‌گيري انقلابي به شكلي كه در نظام جمهوري اسلامي وجود دارد نخواهد داشت، بلكه با يك شيب ملايم در مقابل غرب پيش مي‌رود و تصور مي‌كنم اخوان المسلمين به سمت اصلاحات تدريجي پيش خواهد رفت و مراكز قدرت را به صورت آرام و مسالمت‌آميز به دست گيرد تا حساسيت آمريكا برانگيخته نشود.

* اخوان نيمي از كرسي‌هاي پارلمان را بدست مي‌گيرد
اين كارشناس مسائل خاورميانه در خصوص اقبال مردمي به جريان اخوان‌ المسلمين در انتخابات پارلماني سال 2001 و احتمال تكرار آن در آينده اظهار داشت: در دوره‌اي كه اين جريان به پيروزي رسيد دولت مصر تحت فشارهاي بين‌المللي مجبور به اعطاي آزادي كنترل شده و محدود بود و در همان آزادي محدود اخوان المسلمين 88 كرسي به دست گرفت و امروز اگر آزادي واقعي داشته باشند قطعاً بيش از نيمي از كرسي‌ها را به دست خواهند گرفت.
حاجيان ادامه داد: اخوان المسلمين تحت فشار زيادي قرار داشته زيرا از نظر قانوني فعاليتش ممنوع بوده، اما قوي‌ترين و تشكيلاتي‌ترين حزب به شمار مي‌رود به همين دليل رژيم صهيونيستي و غرب از نتايج انتخابات آينده مصر در هراسند.

* اخوان المسلمين حدود 15 ميليون عضو دارد
وي در خصوص تعداد اعضاي حزب اخوان المسلمين در مصر اظهار داشت: با توجه به فضاي امنيتي مصر طي سال‌هاي گذشته و غيرقانوني بودن فعاليت اين جريان، عددي تخميني بين 10 تا 15 ميليون عضو برآورد مي‌شود، اما با تغيير شرايط تعداد اعضا قطعاً بيشتر خواهد شد. به علاوه اينكه تنها اعضا مهم نيستند چرا كه افرادي ممكن است عضو حزب نباشند اما گرايش به آن داشته باشند.

* پس از انقلاب مصر افراط گرايان در فلسطين اشغالي به قدرت مي‌رسند
اين كارشناس مسائل خاورميانه در پاسخ به اين سؤال كه رژيم صهيونيستي پس از مبارك با شرايط پيش از اين چه تفاوت‌هايي خواهد داشت،؟ خاطرنشان كرد: در موضوع سياسي داخلي رژيم صهيونيستي تحولاتي به وجود مي‌آيد. حزب كاديما به عنوان رقيب ليكود تلاش مي‌كند از فرصت استفاده كرده و با بي‌كفايت جلوه دادن اين حزب خود به قدرت برسد.
حاجيان ادامه داد: با توجه به شرايط به وجود آمده، گرايشات راستگرايانه و افراطي در فلسطين اشغالي قوي‌تر خواهد شد، زيرا اين رژيم در منطقه احساس تنهايي بيشتري مي‌كند كه گرايش به تندروي را بين آنها تقويت خواهد كرد.

* موساد به دلايل فني عاجز از پيش‌بيني انقلاب مصر بود
وي با اشاره به انتقادات مطرح شده عليه دستگاه‌هاي امنيتي رژيم صهيونيستي اظهار داشت: آنها نتوانستند حوادث مصر و تونس را پيش‌بيني كنند اما دليل اين موضوع بيشتر فني است زيرا با روي كار آمدن داگان رئيس موساد سيستم حاكم بر سازمان جاسوسي موساد عملياتي بود و بيشتر در پي عمليات و ترور مخالفان اين رژيم پيش رفت و كمتر به تجزيه و تحليل‌هاي سياسي منطقه پرداخته شد.
اين كارشناس مسائل خاورميانه افزود: از اين جهت احتمال دارد در دستگاه امنيتي رژيم صهيونيستي تحولاتي رخ داده و آنها به بخش تجزيه و تحليل خود بيشتر بپردازند.

* حيات سياسي عمر سليمان در مصر به پايان رسيده است
حاجيان در بخش ديگري از سخنان خود در پاسخ به اين سؤال كه احتمال حضور عمر سليمان معاون سابق حسني مبارك در دولت آينده به چه ميزان است؟ گفت: سليمان يكي از افراد مطمئن براي رژيم صهيونيستي محسوب مي‌شد و در اسناد ويكي ليكس ميزان همكاري‌ها و كمك وي به رژيم صهيونيستي مشخص است.
وي ادامه داد: سليمان تلاش زيادي كرد كه حماس در انتخابات پيروز نشود و سلاح به غزه ارسال نشود و همينطور كينه وي از جريان اخوان المسلمين و جنبش‌هاي اسلامي او را به مهمترين عنصر براي همكاري امنيتي با رژيم صهيونيستي تبديل كرده بود، ولي با توجه به تحولات رخ داده حيات سياسي اين فرد به پايان رسيده و نمي‌توان انتظار داشت كه در نظام سياسي آينده مصر حضور داشته باشد.

* ضربه حاصل از شوك انقلاب، دولتمردان صهيونيستي را گيج كرده است
اين كارشناس مسائل خاورميانه در بخش ديگري از سخنان خود با اشاره به سردرگمي شديد بين سران رژيم صهيونيستي يادآور شد: آنها هنوز به يك تصميم‌گيري قطعي و سياست روشن نرسيده‌اند چرا كه ضربه ناگهاني و شديد بوده و شايد تاچند ماه آينده نيز نتواند تصميمات روشني در اين خصوص بگيرند، اما قطعاً در آينده تغيير و تحولات زيادي در بخش‌هاي مختلف رژيم صهيونيستي رخ خواهد داد.
حاجيان در خصوص امكان مصادره انقلاب مردم مصر توسط ارتش با هماهنگي رژيم صهيونيستي، اين موضوع را بعيد دانست و يادآور شد: رژيم صهيونيستي ابزار سياسي اين كار را در دست ندارد اما شايد از اهرم‌هاي منطقه‌اي مانند انفجار بمب و ايجاد ناامني براي تأثيرگذاري در تحولات آينده مصر استفاده كند.

* ارتش قادر به مقابله يا كودتا در مصر نيست
وي با اشاره به وجود اهرم سياسي در دست آمريكايي‌ها اظهار داشت: احتمال تأثيرگذاري اين اهرم نيز در انتخابات آينده مصر كم است چرا كه مردم در صحنه حضور دارند.
اين كارشناس مسائل خاورميانه افزود: رژيم مبارك با تشكيلات قدرتمند خود نتوانست در مقابل مردم مقاومت كند و قدرت‌هاي ديگر قطعاً با محدوديتي كه دارند قادر به چنين كاري نخواهند بود. به علاوه اينكه قدرت ارتش محدود است و در مقابل يك دولت قادر به قدرت‌نمايي است و عليه ملت‌ها نمي‌تواند كودتا كند، اگر ارتش توانايي داشت مبارك از آن استفاده مي‌كند.

* تفكر مقاومت با انقلاب مصر تقويت شد
حاجيان در خصوص تغيير موازنه قدرت در منطقه اظهار داشت: طي سال‌هاي گذشته آمريكا، رژيم صهيونيستي و جريانات همسو با آن در منطقه تلاش كردند مقاومت را بيهوده جلوه داده و اين طور القاء مي‌كردند كه كسي نمي‌تواند در برابر آنها ايستادگي كند، اما امروز اين توهم از بين رفته و مردم به اين باور رسيده‌اند كه مي‌تواند در برابر رژيم صهيونيستي، آمريكا و رژيم‌هاي وابسته به آن ايستادگي كرد كه شروع اين تفكر يعني مقاومت از انقلاب اسلامي ايران بود.
وي ادامه داد: انقلاب اسلامي اين تفكر را گسترش داد كه مي‌شود تسليم رژيم صهيونيستي و آمريكا نشد كه اين تفكر با انقلاب مصر تقويت مي‌شود.

* دومينوي سقوط تا كجا پيش مي‌رود
اين كارشناس مسائل خاورميانه در بخش ديگري از سخنان خود در پاسخ به اين سؤال كه دومينوي سقوط در منطقه تا كجا به پيش مي‌رود؟ اظهار داشت: در خاورميانه نظام‌هاي متفاوتي وجود دارد، يعني درجه ديكتاتوري، فساد و وابستگي متفاوت است.
حاجيان يمن و الجزاير را از ديگر كشورهاي در حال تحول دانست و گفت: انتظار سقوط دولت‌هاي اين كشورها مي‌رود.
وي ادامه داد: مردم به دنبال اين هستند كه نظام‌هاي پادشاهي را از بين ببرند اما اين موضوع كمي به طول مي‌انجامد زيرا ويژگي كشورها از نظر فرهنگي، سياسي و اقتصادي متفاوت است.
اين كارشناس مسائل خاورميانه در پايان خاطرنشان كرد: مردم منطقه امروز تلاش مي‌كنند از سلطه آمريكا و رژيم‌هاي وابسته به آن خلاص شوند.


صفحه مناسب چاپ پیشنهاد این صفحه از این خبر یک pdf بساز

سایر خبرها

  • ۱۷ تیر ۱۴۰۲ - ۰۹:۴۱ استقبال امیرعبداللهیان از همتای الجزایری در تهران
  • ۱۷ تیر ۱۴۰۲ - ۰۹:۴۰ دیدار سفیر ایران با وزیر خارجه سیرالئون
  • ۱۷ تیر ۱۴۰۲ - ۰۹:۳۹ ملاقات سفیر ایران با زندانیان ایرانی در موزامبیک و کسب اطلاع از سلامت آنها
  • ۱۷ تیر ۱۴۰۲ - ۰۹:۳۸ رسانه اماراتی: حمیدتی و البرهان دیدار می‌کنند
  • ۰۴ تیر ۱۴۰۲ - ۰۴:۳۹ گفت‌وگوهای منطقه‌ای بن‌سلمان و السیسی در پاریس
  • ۰۴ تیر ۱۴۰۲ - ۰۴:۳۸ مغرب نشست «النقب» را به تعویق انداخت
  • ۰۴ تیر ۱۴۰۲ - ۰۴:۳۷ سودان جنوبی مرزهایش با سودان را بست
  • ۰۴ تیر ۱۴۰۲ - ۰۴:۳۶ دیدار سفیر ایران با رئیس مجلس نمایندگان تونس
  • ۲۹ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۱:۰۶ تأسف وزیر خارجه مصر از موضع اتحادیه اروپا درباره سوریه
  • ۲۹ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۱:۰۵ امیرعبداللهیان: توسعه روابط با کشورهای آفریقایی در دستورکار دولت است
  • ۲۹ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۱:۰۴ کنعانی حمله تروریستی در اوگاندا را به شدت محکوم کرد
  • ۲۹ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۱:۰۳ تصمیم دولت بورکینافاسو برای راه‌اندازی سفارت در تهران
  • ۲۹ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۱:۰۲ رئیس حزب‌ الوفد رسما نامزد انتخابات ریاست‌جمهوری مصر شد
  • ۲۸ خرداد ۱۴۰۲ - ۰۵:۰۸ تمدید سه روزه آتش‌بس در سودان
  • ۲۸ خرداد ۱۴۰۲ - ۰۵:۰۷ کرملین: تحقق طرح صلح آفریقا درباره اوکراین سخت است
  • ۲۸ خرداد ۱۴۰۲ - ۰۵:۰۶ دعوتنامه اردوغان برای السیسی
  • ۲۸ خرداد ۱۴۰۲ - ۰۵:۰۶ 17 غیرنظامی سودانی از جمله چند زن و کودک در حمله هوایی کشته شدند
  • ۲۸ خرداد ۱۴۰۲ - ۰۵:۰۵ کشته شدن 38 دانش‌آموز اوگاندایی در یک حمله تروریستی
  • ۲۸ خرداد ۱۴۰۲ - ۰۵:۰۴ یونیسف: بیش از 1 میلیون کودک به علت جنگ در سودان آواره شدند
  • ۲۸ خرداد ۱۴۰۲ - ۰۵:۰۳ «نیروهای پشتیبانی سریع» سودان، ارتش را به مثله کردن 2 عضو خود متهم کردند
  • ۲۸ خرداد ۱۴۰۲ - ۰۵:۰۲ العربیه از تشکیل کمیته‌ ایرانی-مصری برای احیای روابط خبر داد
  • ۲۲ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۰:۵۷ سفر نخست‌وزیر عراق به قاهره با محوریت ایران و تقویت روابط
  • ۲۲ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۰:۵۶ تشدید جنگ داخلی در سودان پس از پایان آتش‌بس 24ساعته
  • ۲۲ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۰:۵۵ رژیم صهیونیستی به دنبال تولید تسلیحات در مغرب
  • ۱۷ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۰:۱۸ وعده ایتالیا برای کمک ۷۰۰ میلیون یورویی به تونس
  • ۱۷ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۰:۱۷ نشست شورای همکاری خلیج فارس و مصر درباره مسائل منطقه‌
  • ۱۷ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۰:۱۶ مشارکت رژیم صهیونیستی در رزمایش «شیر آفریقا» در مغرب
  • ۱۷ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۰:۱۵ درگیری‌های خونین بین مردم و نیروهای امنیتی در سنگال
  • ۱۷ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۰:۱۴ کشته شدن ده‌ها کودک در شمال نیجریه در پی حمله مردان مسلح
  • ۱۳ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۰:۵۶ تمایل کومور برای ازسرگیری روابط رسمی با ایران