گیدئون لوی روزنامه نگار اسرائیلی روزنامه هاآرتص تاکید کرد مردم مصر این تصور را که اعراب مناسب مردمسالاری نیستند و باید با زور بر آنان حکم راند در هم شکستند.
به گزارش شبکه تلویزیونی الجزیره انگلیسی روزهای رویارویی مردم با رژیم مبارک نه تنها برای مردم مصر، بلکه برای همه کشورهای منطقه بسیار مهم بود.
من انتظار داشتم مقامات اسرائیلی دستکم این جسارت را داشتند و کلماتی در تحسین مردم مصر بیان می کردند زیرا در طول هجده روز در میدان تحریر، بخش های مختلفی از مردم مصر این تصور را که مردمسالاری برای اعراب مناسب نیست در هم شکستند. وی گفت این تصور وجود داشت که اعراب فقط زبان خشونت را می فهمند ولی می بینیم مردمی این سرنوشت محتوم را عوض کردند و انتظار داشتم اسرائیلی ها پیامی مناسب برای همسایه خود بفرستند که تلاش می کردند سرنوشتشان را خود به دست گیرند. روزنامه نگار اسرائیلی گفت البته من همه نگرانی ها و تردید ها را درباره آینده درک می کنم ولی زمان آن رسیده است که به مردم مصر برای این کارشان تبریک بگوییم.
البته نگرانی هایی هم وجود دارند که قابل درکند.
این نگرانی ها قبل از این انقلاب هم وجود داشتند ولی همه دیدیم که این نگرانی ها بیجا بودند زیرا اکنون بعد از هجده روز می بینیم اخوان المسلمین می گوید به دنبال قدرت نیست؛ خشونتی در کار نیست و مردمسالاری همچنان گزینه جدی به شمار می آید و مبارک نیز با کمترین خشونت و خونریزی کنار رفت.
این مساله باید بیانگر این اصل برای ما باشد که دیگر نباید به نگرانی ها جای داد بلکه باید به فرصت ها جای داد و این فرصت وجود دارد که مصر و دنیای عرب به سوی مردمسالاری گام بردارند. لوی درباره روابط اسرائیل و مصر گفت در حال حاضر موضوع اصلی رژیم حاکم در مصر است نه روابط این کشور با اسرائیل؛ ممکن است روابط با اسرائیل بهتر یا بدتر شود یا حتی در سطح فعلی بماند.
به نظر من در حال حاضر این امر موضوع اصلی نیست.
به نظر من موضوع را باید گسترده تر و منطقه ای تر دید تا اینکه فقط به موضوع روابط اسرائیل و مصر نظر داشت. روزنامه نگار اسرائیلی درباره احتمال تکرار رویدادهای مصر در کشورهایی مانند یمن، اردن و حتی عربستان سعودی گفت ثبات فعلی در خاورمیانه که همه در غرب و البته اسرائیل مشتاق حفظ آن هستند ثباتی قابل دوام نیست زیرا این ثبات، ثبات دیکتاتوری و مردم گرسنه است که از آزادی هایی مانند آزادی بیان برخوردار نیستند.
ما در راهی بسیار خطرناک گام برمی داریم که می تواند به یک فاجعه بینجامد و از دیگر سو این فرصت نیز وجود دارد که همه این رژیم ها به یک مردمسالاری واقعی تبدیل شوند.
البته نمی توان انتظار داشت این اتفاق در یک شب یا حتی یک سال روی دهد بلکه فرایندی تدریجی است. وی ادامه داد ما شاهد بودیم که رژیم هایی سقوط کردند و مردمسالاری جایگزین آنان شدند؛ چه کسی باور می کرد که شوروی، رژیم آپارتاید آفریقای جنوبی سقوط کنند و شاید اکنون نوبت به خاورمیانه رسیده است و من بسیار خوش بین هستم که گام در راهی درست گذاشته ایم.
با این حال این راه بسیار هم خطرناک است.