کارشناسان می گویند با سقوط رژیم حسنی مبارک رییس جمهور مخلوع مصر، امریکا به لطف کمک های نظامی خود به ارتش مصر در سه دهه گذشته نفوذ زیادی در آینده سیاسی مصر دارد.
تحلیلگران مسایل مصر می گویند کمک یک میلیارد و سیصد میلیون دلاری سالانه امریکا به مصر در این سالها تقریبا اثر بخش بوده است و موجب همکاری بیشتر مصر با امریکا در زمینه مبارزه با تروریسم ، فرایند صلح خاورمیانه و نیز افزایش امنیت کانال سوئز شده است.
بسیاری درباره تسلیم شدن مسئولان امریکایی دربرابر توقف کمک های امریکا به مصر هشدار داده اند.
آندرو اکسوم تحلیلگر مرکز تحقیقاتی نیو امریکن می گوید ریسک های زیادی وجود دارد، امریکا باید دستکم تبادلات و تماسهای نظامی را حفظ کند.
زیرا این مناسبات می تواند در آینده بسیار ارزشمند باشند.
دهها تن از افسران برنامه های فراوان همکاری با همتایان امریکایی خود دارند، در مراکز نظامی امریکا تحصیل کرده اند و مناسبات شخصی با افسران امریکایی دارند.
امریکا در تلاش است از تکرار اشتباهاتش در پاکستان جلوگیری کند.
این کشور در سال هزارو نهصد و هفتاد و نه و دهه هزار و نهصد و نود میلادی کمک های نظامی خود را به علت برنامه هسته ای پاکستان قطع کرد که نتیجه آن، تنها محدود شدن مناسبات این کشور با پاکستان در پی حوادث یازده سپتامبر بود.
الیوت ابرامز از مسئولان بلندپایه وزارت خارجه امریکا در دوران ریاست جمهوری دونالد ریگان و جرج بوش می گوید امریکا باید از کمک های خود به عنوان اهرم برای جلوگیری از اقدامات غیر دموکراتیک در مصر استفاده کند.
وی گفت امریکا برای سرکوب دموکراسی به مصر کمک نخواهد کرد اکنون زمان این است که به مصر اعلام شود که این کمک مشروط است. اکسوم گفت پیش از این نیز دولت بوش تلاش کرده بود برای این کمک شرط بگذارد و اعلام کرد شرط این کمک پیشرفت وضعیت حقوق بشر در مصر خواهد بود با این حال این تلاشها موثر نبود زیرا برنامه های مبارزه با تروریسم بوش بر این آزادیها اولویت یافت و بوش این شرط را پیگیری نکرد.
واشنگتن به طور میانگین سالانه دو میلیارد دلار به مصر کمک می کند که به این ترتیب مصر پس از رژیم صهیونیستی دومین دریافت کننده کمک های امریکا از سال هزارو نهصد و هفتاد و نه تاکنون است.
جاشوا استیچر استاد دانشگاه ایالت کنت گفت قطع این کمک بسیار دشوار خواهد بود زیرا این کمک در توافقنامه کمپ دیوید نوشته شده است و اگر بخواهیم این کمک ها را لغو کنیم به گونه ای این توافقنامه ها خود به خود لغو خواهد شد. با این حال در حال حاضر توافقنامه صلح با مصر در کانون راهبرد امنیت ملی اسراییل قرار گرفته است به نظر ایمن می رسد و ارتش حاکم مصر نیز قول داده است که به این توافقنامه پایبند باشد .
ارتش مصر همچنین قول داده است به سمت دموکراسی بیشتر حرکت کند.
در یک سند محرمانه وزارت خارجه امریکا که اخیرا ویکیلیکس منتشر کرده آمده است مبارک و سران ارتش مصر کمک نظامی امریکا را از ارکان مناسبات میان ارتش دو کشور قلمداد می کنند و آنرا به نوعی غرامت صلح با اسراییل قلمداد می کنند. منافع ملموس این توافقنامه برای مناسبات دو جانبه مصر-امریکا بسیار آشکار است: مصر همچنان به صلح با اسراییل ادامه می دهد و ارتش امریکا نیز به کانال سوئز و حریم هوایی مصر دسترسی خواهد داشت.
با این حال سقوط رژیم مصر که یکی از قدرتمند ترین و با ثبات ترین حکومتها در خاورمیانه به شمار می رود، تنها با هجده روز اعتراض خیابانی این شوک را به منطقه داد که ناآرامیهای سیاسی همچنان در منطقه ادامه دارد.
همزمان با افزایش فشارهای دولت باراک اوباما رییس جمهور امریکا به مبارک ، عربستان سعودی تهدید کرده است در صورتی که امریکا حمایت خود را از مصر بردارد ، حکومت نوپای این کشور را حمایت خواهد کرد.
کنگره امریکا در اعتراضات خیابانی مصر کمک ها را به مصر عملا متوقف کرده بود و شماری از نمایندگان کنگره نیز خواستار توقف این کمک ها شده بودند با این حال این اقدامات اثر کمی در تحولات داشت.
پاتریک لیهی نماینده حزب دموکرات در سنای امریکا که ریاست کمیته کمک های خارجی را نیز به عهده دارد روز جمعه هشدار داده است در صورتی که ارتش مصر از انتقال دمکراتیک خودداری کند کمک های نظامی امریکا به مصر در خطر خواهد بود. استیچر خاطر نشان کرد ارتش مصر که قدرت اصلی در رژیم های مصر را از سال هزارو نهصد و پنجاه و دو تاکنون در دست داشته است، از میلیارد ها دلار کمک های نظامی امریکا که عملا بدون هیچ محدودیتی به مصر داده شده است، منافع فراوانی برده است.
وی گفت بسیار بعید است که ارتش مصر از نفوذ سیاسی گسترده و منافع فراوان اقتصادی خود در مصر صرفنظر کند و به پادگانها برگردد.
گفتنی است ارتش مصر دارای شرکت ها و فعالیت های اقتصادی فراوان از صنایع غذایی گرفته تا فعالیت عمرانی است.
وی هشدار داد ارتش مصر و مبارک که سابقا فرمانده نیروی هوایی مصر بوده است در واقع دو روی یک سکه هستند.
خبرگزاری فرانسه از واشنگتن گزارش داد/ وی گفت در حالی که روز جمعه یک پیروزی بزرگ برای مردم مصر بدست آمد با این حال مطمئن نیستم که شاهد تغییر رژیم در مصر باشیم.
وی گفت اکنون دوره دشواری آغاز شده است زیرا مردم باید به حاکمیت طولانی ارتش پایان دهند.