بررسی استرتژیک - خبرگزاری آلمان/ «ناآرامیهای تونس و مصر بیش از پیش آشکار ساخت که اتخاذ مواضع مشترک اتحادیه اروپا در قبال رویدادهای کشورهای عربی شمال آفریقا تا چه اندازه کند و با تعلل همراه بوده است.»
به گزارش ایسنا، خبرگزاری آلمان در گزارشی کوتاه با اشاره به رویکرد اتحادیه اروپا در قبال رویدادهای کشورهای شمال آفریقا نوشته است:«ناتوانی ۲۷ کشور عضو اتحادیه اروپا در اتخاذ سیاست خارجی مشترک در قبال رویدادهای اخیر کشورهای عربی و شمال آفریقا، بیش از پیش آشکار شد. گرچه انتقاد از کاترین آشتون، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا همیشه وجود داشته است، اما آماج انتقادات از وی به دلیل عدم قاطعیت و همین طور سیاست مخفی وی بیش از پیش افزایش یافته است. به گونه ای که سفر وی به شمال آفریقا که همراه با تاخیرانجام شد نیز به بهبود اوضاع کمکی نکرد.ادامه…اکنون طبق خواست ۲۷ کشور عضو اتحادیه اروپا، آشتون باید به بررسی دقیق این مساله بپردازد که برنامههای آتی اتحادیه اروپا که قول آن به تونس داده شده است با هدف تغییرات دموکراتیک قرار است چگونه تحقق یابد. اتحادیه اروپا قبل از همه اعلام کرده بود که آماده کمک به تونس برای برگزاری انتخابات است.
اتحادیه اروپا برای مصر نیز برنامههای مشابهی در سر دارد. با این تفاوت که مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا مورد اقبال مصر نیست. به گونهای که دولت مصر طبق نظر دیپلماتهای بروکسل، علاقهای برای هیچ دیدار خارجی ندارد. حداقل این مساله از زمان قبل از حسنی مبارک وجود داشته است.
این که آشتون از سوی مصر طرد شده، به چهره یک دیپلمات منفعل برمیگردد؛ دیپلماتی که سیاست وی در مواقع حساس به سختی قابل درک است.
به نوشته روزنامه فرانسوی لوموند، حضور این سیاستمدار اتحادیه اروپا با گذشت یک سال از زمان حضور وی در این سمت، کم رنگ و کم اهمیت است.
طبق اعترافات هرمان وان رامپوی، رئیس شورای اروپا، رویدادهای غیر منتظره اخیر در مصر و تونس تنها منجر به انتشار تعداد بسیار زیادی بیانیه از سوی اتحادیه اروپا شد.
یِوِس لترمه، نخستوزیر بلژیک نیز در نشست سران اتحادیه اروپا ضمن حمایت از آشتون گفت: اروپا باید با یک صدا صحبت کند، آن هم با صدای خانم آشتون.
یک کارمند بلندپایه اتحادیه اروپا نیز معتقد است که مقامات نزدیک به آشتون نیز در قبال رویدادهای شمال آفریقا واکنشهای بسیاری داشتهاند.
طبق یادداشتی که به خبرگزاری آلمان ارائه شد، استراتژی اروپا در تونس به بازنگری احتیاج ندارد. این در حالی است که دیدار هیات پارلمان اروپا برای مسائل تونس و مصر با اختلاف نظر این مقامات همراه بوده است. البته مقامات دیپلماتیک اتحادیه اروپا معتقدند که اتحادیه اروپا در قبال مسائل مختلف استراتژیهای مختلفی اتخاذ میکند، ولی اتخاد این استراتژیها در سکوت و آرامش روی میدهد.»