رابرت زولیک رئیس بانک جهانی روز سه شنبه هشدار داد روند صعودی قیمت مواد غذایی ممکن است تحولات سیاسی در مصر و تونس و خاورمیانه بزرگ و آسیای میانه را با مانع مواجه کند.
به گزارش خبرگزاری آلمان از واشنگتن، زولیک به خبرنگاران در واشنگتن گفت: در منطقه خاورمیانه بزرگ، انقلابهای سیاسی با فشار ناشی از افزایش قیمت مواد غذایی همراه شده است. بانک جهانی اعلام کرد قیمت مواد غذایی در ماه ژانویه امسال در مقایسه با ژانویه سال گذشته به طور میانگین بیست و نه درصد افزایش یافته است و فقط سه درصد تا رسیدن به رکورد قیمتها که در سال 2008 به اوج خود رسید و ناآرامی هایی اجتماعی را در بسیاری از مناطق جهان به همراه داشت، فاصله دارد. زولیک گفت به رغم آن که افزایش مواد غذایی محرک اصلی انقلاب مصر نبود ولی عامل فعال کننده (کاتالیزور) در سه هفته اعتراضات بود که به سرنگونی حسنی مبارک رئیس جمهور سابق مصر منجر شد. در حالی که ارتش مصر قدرت را در این کشور در دست دارد و پرجمعیت ترین کشور عربی را به سوی برگزاری انتخابات دموکراتیک در ماه سپتامبر هدایت می کند، زولیک خاطرنشان کرد نگران پیامدهای افزایش قیمت مواد غذایی است.
همین نگرانی درباره تونس نیز صدق می کند.
موج اعتراضات مردمی در ماه ژانویه منجر به سرنگونی زین العابدین بن علی رئیس جمهور سابق تونس بعد از بیست و سه سال حکومت شد. زولیک گفت: نگران هستم که افزایش قیمت مواد غذایی موجب افزایش فشارها شود و اوضاع را که عملا ناآرام است بدتر کند. زولیک از رهبران کشورهای عضو گروه بیست خواست بحران غذا را در راس اولویتهایشان قرار دهند.
قرار است وزیران دارایی این کشورها جمعه آینده در فرانسه تشکیل جلسه دهند. بانک جهانی اعلام کرده است افزایش قیمت مواد غذایی موجب شده است چهل و چهار میلیون نفر بار دیگر به جرگه فقرا بازگردند.
به گفته زولیک، افزایش قیمت مواد غذایی ممکن است بر ثبات در آسیای میانه نیز تاثیر بگذارد