کارشناسان اعلام کردند ایتالیای تحت حکومت سیلویو برلوسکنی به سبب دوستی با معمر قذافی رهبر لیبی ، منافع اقتصادی حیاتی و فشارهای مربوط به مهاجرت، در برابر قذافی بسیار محتاطانه رفتار کرده است زیرا درصورت تغییر احتمالی حکومت در لیبی بسیار متضرر می شود.
اتوره گرکو Ettore Grecoمدیر موسه امور بین الملل رم توضیح داد: ایتالیا نگران است زیرا تاثیرات آن بسیار مستقیم تر و فوری تر از دیگر کشورها خواهد بود.
ارتباطات بین لیبی و ایتالیا پس از امضای توافقنامه ای در اوت دوهزار وهشت درباره دریافت غرامت بیش از سی سال استعمار ایتالیا ( هزار ونهصد ویازده تا هزار ونهصدوچهل ودو) تقویت شد.
برلوسکنی در آن هنگام عذرخواهی ایتالیا را اعلام کرده و متعهد شده بود پنج میلیارد دلار غرامت به شکل سرمایه گذاری بیست وپنج ساله در لیبی انجام دهد. از آن زمان ، ایتالیا به نخستین شریک تجاری ایتالیا تبدیل شد. بنابر اعلام روزنامه ایل سوله 24 اورهIl Sole 24 Ore ، ارزش دارایی های لیبی در ایتالیا به سه میلیارد وششصد میلیون یورو برآورد میشود که از جمله در بانک یونی کردیتUniCredit و باشگاه فوتبال یونتوس تورین سرمایه گذاری شده است. علاوه بر این ، اندرئا ماجلتی Andrea Margeletti مدیر مرکز تحقیقات بین المللی اعلام کرد : quotation mark لیبی متحد ایتالیاست ، این کشور در سیاست محدود کردن مهاجرت غیر قانونی همکاری کرده است.
به عقیده او، مداخله ایتالیا در اوضاع لیبی مناسب نخواهد بود. پیمان دوستی بین ایتالیا و لیبی در واقع همچنین شامل بندی درباره بازگرداندن مهاجران به لیبی است. به گفته مقامات ایتالیایی، این توافقنامه موجب شده است که شمار ورود مهاجران غیر قانونی به ایتالیا بیش از نود درصد کاهش یابد. استوره گرکو اعلام کرد: ارتباطات همچنین در عرصه سیاسی بسیار قدرتمند است که ملاحظه کاری شدید ائتلاف راستگرای فعلی در ایتالیا این مسئله را نشان می دهد. شنبه ، درحالی که نخستین قربانیان در لیبی به خاک وخون می غلتیدند ، سیلویو برلوسکنی اعلام کرده بود نمی خواهد معمر قذافی را اذیت کند. دوشنبه در بروکسل، فرانکو فراتینی وزیر امور خارجه ایتالیا خواستار خویشتن داری شد و توضیح داد اروپا نباید دموکراسی صادر کند. و فقط شب هنگام بود که سیلویو برلوسکنی کاربرد غیر قابل قبول زور علیه مردم را محکوم کرد. جیان انتونیو استلا سرمقاله نویس روزنامه کوریره دلاسرا نوشت: واکنش دیرهنگام ایتالیا بهتر از موضع گیری نکردن است .
سکوت بسیار خطرناک است و بی شک برای محافظت از منافع ما کافی نیست و مطمئنا با ارزش های دموکراسی ما مغایرت دارد.
به گفته وی، سکوت برلوسکنی ما را از آمریکا ، انگلیس ، فرانسه و آلمان جدا می کند. ایل سوله 24 اوره در انتقادی بازهم شدیدتر از رم اعلام کرد ایتالیا به قذافی چهره یک ستاره داده است. این روزنامه اقتصادی با ابراز تاسف اعلام کرد: ما همه کارهای او را بخشیدیم.
مانند او دیگر مفسران نیز استقبال شاهانه برلوسکنی از قذافی را در سفر به رم خاطر نشان کردند.
سلام علیک برلوسکنی که دست رهبر لیبی را بوسیده بود، دادن هدایا به او یا همچنین رسوایی های ناشی از کارهای عجیب و غریب قذافی در ایتالیا. مثلا هنگامی که قذافی صدها دختر را از طریق یک سازمان هتلداری گزینش کرد و به آنان پول داد تا به اسلام بگروند. اما به عقیده اتوره گرکو ، این ارتباطات برعکس می تواند ایتالیا را به مداخله بیشتر وادار کند. به عقیده او ، ایتالیا بسیار محتاط بوده است درحالی که این کشور می توانسته است نقش مهم تری در این ماجرا ایفا کند.
به گزارش خبرگزاری فرانسه از رم، این تحلیلگر ایتالیایی گفت: هنگامی که نیروهای معتبری ظاهر می شوند که خواستار تغییرات هستند ، باید مداخله کرد.
ایتالیا نباید این روند را متوقف کند.