با قوت گرفتن احتمال سقوط ديكتاتور ليبي، برخي از فعالان حقوق بشر تلاش براي كسب اطلاع از سرنوشت امام موسي صدر رهبر شيعيان لبنان در زندان هاي ليبي را آغاز كردند.
به گزارش گروه اخبار صوتي وتصويري ايرنا ،پايگاه اينترنتي دويچه وله روز سه شنبه اعلام كرد : امام موسي صدر، به همراه شيخ محمد يعقوب و عباس بدرالدين روزنامه نگار لبناني به دعوت رسمي دولت ليبي روز 25 اوت 1978 ميلادي به طرابلس رفت، ولي از آن تاريخ تا امروز ديده نشده است.
دادگاه لبنان، معمر قذافي را در ربودن صدر و همراهانش مجرم شناخته است .
دويچه وله ادامه داد : معمر قذافي، رئيس دولت ليبي به شدت زير فشار مخالفان و اعتراضات مردمي است. وي در سحر گاه سه شنبه (3 اسفند/22 فوريه)، اندكي پس از نيمه هاي شب به مدت 20 ثانيه در تلويزيون دولتي ظاهر شد و گفت من در طرابلس هستم و نه در ونزوئلا. وي در اين مدت كوتاه در يك خودرو نشسته بود و سخني ديگري نگفت.
قذافي بدين گونه قصد داشت شايعاتي را تكذيب كند كه گفته مي شد وي كشور را ترك كرده است. از سوي ديگر اين اظهارات بدان معنا بود كه او حاضر به كناره گيري داوطلبانه نيست.
شبكه تلويزيون دولتي ليبي مدعي بود كه اين برنامه به صورت زنده از اقامتگاه قذافي در طرابلس پخش مي شود. قذافي از زمان آغاز اعتراضات مردمي بدين سو، به مدت يك هفته است كه خود را نشان نداده و مهيچ گونه موضع گيري نكرده است.
وضعيت حاكم بر ليبي در طول روز گذشته (دوشنبه) رو به وخامت گذاشت، چنانكه فرزند قذافي در شامگاه يكشنبه گذشته مردم را تهديد به كشتار كرد. روز دوشنبه هواپيماهاي جنگنده بر فراز طرابلس به پرواز درآمدند و تظاهر كنندگان غير مسلح را مورد حملات موشكي خود قرار دادند. سربازان نيز با مسلسل هاي خود بر روي مردم آتش گشودند.
دويچه وله در دامه افزود : درستي و نادرستي گزارش هاي مربوط به حوادث را نمي توان چندان تشخيص داد، زيرا نمايندگان رسانه هاي خارجي اجازه ورود به كشور را ندارند. تمام نمايندگي هاي ليبي در خارج از كشور تعطيل است و هيچ گونه رواديدي صادر نمي شود.
يك نظامي عالي رتبه كه به مردم پيوسته است گفت در بنغازي كه دومين شهر بزرگ ليبي است، از آغاز اعتراضات بدين سو، حدود 400 نفر كشته شدهاند. شهرهاي بنغازي و البيضا و نيز دو شهر ديگر به دست شورشيان افتادهاند.
سيف الاسلام قذافي كه يكي از پسران قذافي است ،در تلويزيون دولتي گفت درباره ناآرامي ها قرار است تحقيق شود. وي خبر حمله به طرابلس و بنغازي را جعلي دانست. وي شب پيش از آن در تلويزيون دولتي خطاب به مردم نسبت به يك جنگ داخلي هشدار داد و گفت حكومت تا آخرين گلوله خواهد جنگيد.
درست همان گونه كه 42 سال ديكتاتوري معمر قذافي در مبارزه با آزادي هاي سياسي ، فرهنگي و اجتماعي مردم بي نظير بود. رفتار او با معترضان هم در مقايسه با نا آرامي هاي تازه جهان عرب بي نظير است. اين سخن أمين قمّوريه تحليلگر لبناني، نتيجه اخباري است كه لحظه به لحظه از تلويزيون الجزيره منتشر مي شود و قذافي را در قامت يك جنايتكار جنگي به جهان معرفي مي كند.
به گزارش الجزيره، هواپيماهاي جنگي ليبي روز گذشته (دوشنبه ) بر فراز شهر طرابلس به پرواز درآمدند و تجمع معترضان را بمباران كردند. هنوز آمار دقيقي از كشته شدگان خشونت هاي ليبي منتشر نشده است. الجزيره مي گويد تصاوير كشته شدگان و مجروحان چنان رقّت بار است كه نمي تواند آنها را منتشر كند. سيف الاسلام، پسر معمر قذافي گفت هواپيماها تنها به انبارهاي مهمات حمله مي كردند و حمله به مردم، كار القاعده است.
به گزارش يورو نيوز، تام پورتاوس سخنگوي سازمان ديده بان حقوق بشر، وضعيت دولت ليبي در رويارويي با مردم معترض را متفاوت از مصر ،تونس و بحرين ارزيابي مي كند و مي گويد: مسئولان اين كشورها پس از نا آراميهاي اوليه، به فكر گفت و گو و مذاكره با مخالفان افتادند و شروع به وعده و وعيد دادن كردند و اينكه تقاضاهاي معترضان را در نظر خواهند گرفت. اما چيزي كه در ليبي شاهدش هستيم، كاملا متفاوت است؛ دولت نه تنها نشانه هايي مبني بر تمايل به مصالحه با مخالفان از خود نشان نداده، بلكه به خشونت بسيار زيادي متوسل شده است.
بنابر اين گزارش، فدائيان پيرامون قذافي، هيچ استقلالي از خود ندارند و آگاهند كه با سقوط رهبرشان، زندگي آنها هم مورد تهديد جدي قرار خواهد گرفت . از اين روست كه آنها، هيچ ابايي از بهراهانداختن جوي خون ندارند.
روز گذشته (دوشنبه ) هيلاري كلينتون وزير امور خارجه آمريكا نيز وضعيت ليبي را حمام خون توصيف كرد و آن را غيرقابل قبول خواند.
دويچه وله ادامه داد : شمار كشته شدگان نا آرامي هاي ليبي تاكنون، قابل مقايسه با كشورهاي منطقه نيست. گزارشها حكايت از كشته شدن صدها نفر در اين كشور دارند.
ريد برودي، از اعضاي سازمان ديده بان حقوق بشر در ليبي خبر داده است كه كشورهاي زيادي با خيزش مردم ليبي همراهي كردهاند. به گفته وي، اتحاديه هاي آفريقا و اروپا به روشني خشونت ها عليه اعتراضات صلح آميز مردم در ليبي را محكوم كردهاند و خواستار توقف آنها شدهاند. آنها اعلام كردهاند كساني كه مرتكب جنايات عليه مردم ليبي شدهاند، بايد در دادگاه هاي بين المللي محاكمه شوند.
وي خواستار كمك هاي نظامي و مالي به ليبي براي بازگرداندن آزادي به اين كشور شد . وي تأكيد كرد كه سازمان متبوع وي مي خواهد روزنامه نگاران و فعالان حقوق بشر در اين كشور بتوانند آزادانه فعاليت كنند.
از سپتامبر 1969 (ميلادي ) كه قذافي به قدرت رسيد، تا كنون سابقه نداشته است كه قدرت چنان لرزان و در عين حال هراسناك شود كه دوستان قذافي او را ترك كنند. تاكنون چند ديپلمات ارشد ليبي و وزير دادگستري اين كشور در مخالفت با خشونت دولت از سمت خود كناره گيري كردهاند.
به گزارش روزنامه الشرق الاوسط، مسئولان نظامي در نزديكي جزيره مالت گفتهاند دو هواپيماي جنگنده ليبي در آنجا فرود آمده و خلبانان آنها كه دستور حمله به معترضان را داشتند، در خواست پناهندگي كردهاند.
به نوشته روزنامه النهار برخي از زندانيان، با فرار زندانبانان و شكستن حصارها در برخي از شهرهاي ليبي آزاد شدهاند.
اتباع خارجي به سرعت از ليبي خارج مي شوند. گيدو وستروله، وزير امور خارجه آلمان، اتباع اين كشور را به ترك ليبي فراخواند. بسياري كشورهاي هواپيماهايي براي انتقال اتباع خارجي به ليبي فرستادهاند.
يك سخنگوي وزارت امور خارجه مصر اعلام داشت كه فقط در روز دوشنبه حدود 4 هزار شهروند مصري از مرزهاي زميني وارد مصر شدهاند. دو شهروند مصري در ليبي به قتل رسيدهاند.
ارتش مصر اعلام كرد كه مرزهاي مشترك اين كشور با ليبي براي هر كس كه قصد خروج از ليبي را داشته باشد، باز است.
دويچه وله در ادامه خاطر نشان كرد : قذافي حمايت خود در ارتش را از دست مي دهد. بسياري سربازان از تيراندازي به سوي مردم خودداري مي كنند.
دو جنگنده نيروي هوايي ليبي ديروز( دوشنبه) به مالت پرواز و خلبان هاي آنها از دولت اين كشور تقاضاي پناهندگي كردند.
در شامگاه دوشنبه گروهي از افسران ارتش ليبي، نظاميان اين كشور را فراخواندند، در مبارزه عليه معمر قذافي به مردم بپيوندند.
بسياري از وابستگان ديپلماتيك و سفيران ليبي در سراسر جهان در انتقاد به برخوردهاي خونين و خشونتآميز حاكميت با مردم معترض، از مقام خود كنارهگيري كردهاند. در رسانه ها تاكنون از سفارتخانه هاي ليبي در لهستان، هند، اندونزي، چين، استراليا، مالزي نام برده شده است.
ابراهيم دبّاشي، معاون سفير ليبي در سازمان ملل، قذافي را متهم به قتل عام مردم كرد. وي در نيويورك گفت كه آنها براي كشتن شليك مي كنند.
مصطفي عبدالجلالي، وزير دادگستري ليبي در اعتراض به اعمال شديد خشونت عليه تظاهر كنندگان غيرمسلح از مقام خود كنارهگيري كرد. گفته مي شود كه شمار زيادي مقامات عال يرتبه اين كشور در انتقاد به حاكميت حاضر به همكاري با دولت نيستند.
بان كي مون، دبيركل سازمان ملل پس از شنيدن خبر تيراندازي از بالگردها و تيراندازي سربازان به سوي مردم غيرمسلح گفت كه از اين خبر شوكه شده است.
يك سخنگوي سازمان ملل گفت، در صورتي كه اين خبرها درست باشند، اين حملات نقض آشكار حقوق بشر است .
دويچه وله ادامه داد : همزمان با قوت گرفتن سقوط دولت هاي ليبي، بحرين و يمن، روزنامه هاي منطقه مي نويسند بحران خاورميانه، ايران را واداشته است كه از شرايط موجود براي عرض اندام نظامي در منطقه بهره برداري كند.
قرار است امروز ( سه شنبه)، دو كشتي نظامي ايراني در راه سوريه، از كانال سوئز مصر عبور كنند.
حاكمان نظامي جديد مصر، درخواست ايران براي عبور از دو كشتي نظامي از كانال سوئز را جمعه گذشته تاييد كردهاند. كنوانسيون قسطنطنيه كه در سال 1888 به امضا رسيد، حق عبور براي تمامي كشتي ها، نظامي و غير نظامي، از كانال سوئز را در تمامي زمان ها تضمين مي كند.