88.04.19
خبرگزاري فارس: رهبر ليبي و رئيس جمهور آمريكا پس از سالها قطع رابطه در حاشيه نشست هشت كشور صنعتي جهان در شهر "لاكويلا " ايتاليا با يكديگر ديدار كردند.
به گزارش فارس به نقل از پايگاه خبري "المحيط "، "معمر قذافي "، رهبر ليبي و "باراك اوباما "، رئيس جمهور آمريكا با يكديگر ديدار كردند و شبكههاي خبري استقبال گرم اوباما از قذافي و دست دادن طولاني مدت وي با رهبر ليبي را پوشش دادند.
روابط ليبي و آمريكا پس از سالها قطع رابطه، شاهد بهبود نسبي است . قذافي تاكنون با هيچ يك از روساي جمهور آمريكا ديداري نداشت. وي پيش از اين با "جرج بوش "، رئيس جمهور پيشين آمريكا تلفني گفتوگو كرده بود و سال گذشته نيز "كاندوليزا رايس "، وزير امور خارجه آمريكا به ليبي سفر كرده بود.
قذافي در نشست گروه هشت، چادر خود را در ورزشگاه فوتبال لاكويلا بنا كرد. نشستهاي گروه هشت نيز با توجه به زلزله شهر لاكويلا و آواره شدن هزاران نفر در اين شهر برگزار شده است.
قذافي به عنوان رئيس فعلي اتحاديه آفريقا در نشست هشت كشور صنعتي شركت كرده است.
وي پيش از سفر خود تصريح كرد: مسائلي كه براي قاره آفريقا مهم است وبه ويژه مسائل كشورهايي كه پيش از اين مستعمره بودند را مطرح خواهد كرد و بر ضرورت عذرخواهي كشورهاي استعمارگر و پرداخت غرامت عادلانه براي دوره استعماريشان تاكيد ميكند.
قذافي گفت: از كشورهاي گروه هشت ميخواهد به كشورهاي آفريقايي به ويژه كشورهايي كه از بحرانهاي اقتصادي و مالي رنج ميبرند، كمك كند و طرحهايي را براي ايجاد فرصتهاي شغلي براي جوانان آفريقايي ايجاد كنند تا پديده مهاجرت غير قانوني به شمال اروپا متوقف شود.
روابط ليبي – آمريكا كه از سال 1981 به دليل آنچه ساخت تسليحات هستهاي و بمبگذاري در هواپيماي پان آمريكن كه موجب كشته شدن 170 نفر شد، خواند شده بود، قطع شد.
با اعلام قذافي مبني بر كنار گذاشتن برنامههاي هستهاي اين روابط در سال 2004 از سرگرفته شد.
همچنين سال گذشته واشنگتن اعلام كرد، روابط خود را با ليبي به طور كامل از سرگرفته است و اين كشور را از ليست سازمانهاي حامي تروريسم خارج و روابط ديپلماتيك را تا سطح سفارتخانهها افزايش داده است.
معمر قذافي و جورج بوش آبان ماه گذشته در حالي با يكديگر تلفني گفتوگو كردند كه نخستين گفتوگوي رئيسجمهوري آمريكا با رهبر ليبي از زمان به قدرت رسيدن معمر قذافي در سال 1969 ميلادي تاكنون بود.
بوش در اين گفتوگوي تلفني از اقدامات طرابلس براي مبارزه با تروريسم و همچنين پذيرش مسئوليت بمبگذاري تروريستي لاكربي ابراز خرسندي كرده بود.
دولت «جورج بوش»، رئيسجمهوري سابق آمريكا، بيشتر تحريمها عليه دولت ليبي را در سال 2004 ميلادي لغو كرد و "كاندوليزا رايس "، وزير امور خارجه اين كشور براي نخستين بار پس از گذشت 54 سال از آخرين سفر وزير خارجه وقت آمريكا به ليبي در ماه سپتامبر به اين كشور سفر كرد.
پيشتر "عبدالرحمن شلقم " وزير امور خارجه سابق ليبي با اشاره به سياست آمريكا در قبال ليبي اعلام كرده بود: «پس از اينكه به درخواست آمريكا ما از برنامه هستهاي خود صرفنظر كرديم آمريكا هيچ چيزي به ما نداد.»
"خالد بازيليا " مدير شوراي ملي توسعه اقتصادي ليبي نيز در اين باره تصريح كرد: واكنش بوش [رئيس جمهور سابق آمريكا] به صرفنظر كردن ليبي از برنامه هستهاي خود اين بود كه گفت "ليبي نمونهاي خوب است كه دنيا بايد آن را الگوي خود قرار بدهد "، ولي اين براي ليبي كافي نيست؛ اين آن چيزي نبود كه درباره آن صحبت شده بود.
اين مقام ليبيايي تاكيد كرد: وقتي چيزي ميدهي، انتظار داري كه در مقابل هم چيزي دريافت كني. هنوز انتظارات زيادي نزد ما وجود دارد ولي غرب توجهي نميكند. ما خواهان پاسخي سريع هستيم.