تحلیلگران فرانسوی در میز گرد شبکه پنج تلویزیون فرانسه خاطر نشان کردند تلاش معمر قذافی رهبر لیبی این است که هنگام سقوط کشور را با خود در منجلاب فرو برد.
به گزارش شبکه پنج تلویزیون فرانسه(TV5monde)، پاسکال بونفیاس مدیر موسسه روابط بین المللی و راهبردی و استاد دانشگاه پاریس یاداور شد نحوه تحولات در لیبی به روش عمل نیروهای امنیتی و سرکوب بستگی خواهد داشت.
تا به امروز نیروهای امنیتی به سوی مردم تیراندازی کرده اند احتمال دارد اختلافهایی میان نیروهای امنیتی پدید اید.
شماری از نیروهای ارتش به سوی مردم شلیک کردند اما شماری دیگر به مردم پیوستند.
این سناریو به کلی با سناریوهای مصر و تونس متفاوت است در این دو کشور ارتش از تیراندازی و رویارویی با مردم امتناع کرده بود.
قذافی راهبردی که در پیش گرفته است بالابردن تنش و سرکوب بیشتر است.
او به خود می گوید اگر حمام خون راه بیندازد در سطح بین المللی محکوم می شود و پس از مدتی بار دیگر اوضاع به حال عادی بازخواهد گشت اما بعید است این راهبرد نتیجه دهد.
حسنی عبیدی رئیس مرکز مطالعات جهان عرب و مدیترانه در ژنو و تحلیلگر سیاسی ادامه داد قذافی اماده است بنغازی را از دست بدهد و طرابلس را به مامنی نفوذ ناپذیر تبدیل کند.
هزاران تظاهر کننده در نظر دارند به سوی طرابلس بروند و این شهر را ازاد کنند اما احتمال دارد به کمک شبه نظامیان وابسته به قذافی قتل عامی فجیع به راه افتد.
بونیفاس گفت نحوه خواندن نطق قذافی نیز نشان می دهد که وی کنترل اوضاع را از دست داده است.
سران جهان معمولا در اوضاع بحرانی نطقی سریع و متحد کننده ایراد می کنند اما قذافی ساعتها به تعریف از زندگی خود پرداخت و بعد از ان تفرقه را در کشور بیشتر کرد.
انتوان گلازر خبرنگار و کارشناس مسائل افریقا نیز در ادامه گفت این نطق قذافی تازگی ندارد.
او خود را در پایان خط می بیند و مجبور می شود به مسائل اوایل حکومتش یعنی امپریالیسم و امریکا و گذشته می پردازد و هیچ چیز جدیدی پیشنهاد نمی کند.
احساس می شود که او به کلی درمانده شده است.
با توجه به وقایعی که در تونس و مصر رخ داده است، قذافی احساس کرده است که دیگر از پس این بحران بر نخواهد امد و می خواهد هنگام غرق شدن همه چیز را با خود در اب فرو برد.
ژان ایو مواسرون از موسسه تحقیقات برای توسعه، سردبیر نشریه مغرب مشرق و اقتصاددان فرانسوی نیز یاداوری کرد نطق قذافی نطقی ناامیدانه بود.
ویژگی جامعه لیبی این است که این جامعه ای چند دسته است که از قبایل مختلف تشکیل شده است.
اعضای ارتش و نیروهای امنیتی نیز از همین قبایل هستند.
این قبایل همگی در خصوص مسائل دولتی اتفاق نظر ندارند و این اختلافها درون ارتش و نیروهای امنیتی نیز مشاهده می شود.
اما درهر صورت شاهد اخرین ساعات حیات این رژیم هستیم.
حسنی عبیدی افزود قدرت امروزه در کنترل قبیله قذافی است و این قدرت بیش از پیش به هسته ای کوچک تر واگذار شده است.
نکته نگران کننده دعوت قذافی به قتل عام است و باید از این مسئله ابراز نگرانی کرد.
اما جامعه شناس سوئیسی عقیده دارد قذافی ضمن بهره مندی از میزان هوش بالا فردی دیوانه نیز هست. ژان زیگلر جامعه شناس سوئیسی که بارها با قذافی دیدار کرده است می گوید هوش قذافی بسیار احساسی است و او به صورت دمدمی مزاج تصمیمات مهم را می گیرد.
وی همچنین در راس هرم قدرت فردی به کلی منزوی است و کسی است که اجازه نمی دهد هیچ کس با او به طور عادی صحبت کند.
وی می گوید او فردی است که تعادل عادی ندارد و به علت خود بزرگی اش به جنون نزدیک شده است و توهم دشمن تراشی طی سالها ذهن او را فراگرفته است.
وی ترکیبی از میلوشویچ و استالین است که تاریخ نشان داده است که این گونه افراد همواره در تصمیمات خود با اراده پیش رفته اند و همه را با خود غرق کرده اند.